Radu Hanga, BVB: Costul finanţării Primăriei Municipiului Bucureşti a scăzut, fapt ce evidenţiază importanţa stabilităţii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai

Sursa foto: facebook / Bursa de Valori Bucuresti

Sursa foto: facebook / Bursa de Valori Bucuresti

Ultima emsiune de obligaţiuni a PMB, în valoare de 555 milioane lei, a fost listată ieri la bursa noastră

Emisiunea a fost suprasubscrisă, ceea ce arată încrederea pe care o au investitorii în oraş şi în administraţia sa, a afirmat Radu Hanga

Costul finanţării Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a scăzut faţă de cel din urmă cu doi ani, ceea ce evidenţiază importanţa stabilităţii, a predictibilităţii, a spus ieri Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia evenimentului ce a marcat listarea ultimei emisiuni de obligaţiuni ale capitalei, în valoare totală de 555,1 milioane lei.

Radu Hanga a afirmat: "Emisiunea de obligaţiuni a fost suprasubscrisă, ceea ce arată încrederea pe care o au investitorii în oraş şi în administraţia sa. Mă gândeam la situaţia în care este România, la faptul că au crescut costurile de finanţare. Uitându-mă la istoricul costurilor de finanţare, mă aşteptam să văd o curbă a dobânzilor în creştere, adică mă aşteptam să văd costul de finanţare pentru Primăria Municipiului Bucureşti crescând în linie cu ceea ce am văzut la nivel mare, la nivelul României. Am avut o mică surpriză. Ultima emisiune realizată de Municipiul Bucureşti, în luna aprilie 2023, a fost la un cost de 8,9%. Emisiunea pe care o realizează acum este la un cost din 8,5%. Practic, vedem costul de finanţare pentru Primăria Municipiului Bucureşti scăzând faţă de nivelul de acum doi ani".

Preşedintele BVB a adăugat: "Uitându-mă la context aş spune că acest lucru ne arată, până la urmă, importanţa stabilităţii. O stabilitate scăzută, lipsa de predictibilitate într-un anumit context pentru orice entitate - companie, autoritate publică, stat, se traduce într-un cost de finanţare mai mare. Dacă punem în context evoluţia costului de finanţare, în cazul Statului Român, de exemplu, la o datorie publică de 200 miliarde de euro, un punct procentual în plus la finanţare înseamnă două miliarde de euro pe an drept costuri suplimentare cu dobânzile. Personal, am luat o lecţie legată de cât de importantă este stabilitatea şi predictibilitatea în ceea ce priveşte păstrarea sub control a costurilor de finanţare".

Reprezentatul operatorului pieţei noastre de capital a mai punctat că, în prezent, pe lângă Primăria Bucureşti, există cinci judeţe şi şaisprezece oraşe din România care au apelat la Bursa de Valori Bucureşti pentru finanţare.

Obligaţiunile listate ieri au fost vândute printr-un plasament private derulat de PMB în luna aprilie a acestui an, în cadrul căruia au subscris 26 de investitori instituţionali. Cele 55.510 de obligaţiuni nominative, neconvertibile, negarantate, denominate în lei, au o valoare nominală de 10.000 de lei, o dobândă fixă de 8,47% şi o scadenţă de şase ani, adică 23 aprilie 2031. Fondurile atrase de actuala emisiune de obligaţiuni a PMB sunt destinate refinanţării datoriei publice a Municipiului Bucureşti provenită din emisiunea de obligaţiuni scadentă în luna mai, anul acesta.

În prezent, PMB are disponibile pentru tranzacţionare la bursă alte trei emisiuni de obligaţiuni: PMB 32, PMB30 şi PMB28. Cea mai recentă dintre ele este emisiunea de obligaţiuni cu simbolul bursier PMB30, care a fost listată în urmă cu doi ani şi va ajunge la scadenţă în 2030.

Conform agenţiei de rating Fitch, Municipiul Bucureşti are scorul BBB- (perspectivă negativă) pentru datoria pe termen lung. Profilul de credit independent (standalone) al Municipiului Bucureşti este "A" începând cu aprilie 2023 şi reconfirmat în aprilie 2025.

Potrivit statisticilor de la nivelul anului 2023, Municipiul Bucureşti are o populaţie de 1,7 milioane de persoane (populaţie rezidentă), dintre care 1,1 milioane de persoane sunt salariate, peste 135,000 de companii active, un PIB de 427 miliarde de lei, se precizează într-un comunicat, al Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sa cumperi bonduri de primarie cu maturitate pe 6 ani, tre sa-ti placa mult sa risti.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0523
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.3738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb