Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană, ca reacţie la legea UE privind diligenţa corporativă în legătură cu munca forţată şi daunele de mediu, potrivit unei scrisori adresate guvernului belgian, consultate de Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Qatarul este al treilea cel mai mare exportator de LNG din lume, după Statele Unite şi Australia, şi a furnizat între 12% şi 14% din necesarul de LNG al Europei de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022.
Într-o scrisoare datată 21 mai, ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, a precizat că statul din Golf reacţionează la Directiva UE privind diligenţa sustenabilă în lanţurile de aprovizionare (CSDDD). Această lege cere companiilor mari care operează în UE să identifice şi să corecteze problemele legate de drepturile omului şi daunele de mediu din lanţurile lor de aprovizionare.
„Pe scurt, dacă nu se fac modificări suplimentare ale CSDDD, Statul Qatar şi QatarEnergy nu vor avea altă opţiune decât să ia în considerare serios pieţe alternative în afara UE pentru LNG şi alte produse, care oferă un mediu de afaceri mai stabil şi mai primitor”, se arată în scrisoare.
Un purtător de cuvânt al reprezentanţei Belgiei la UE a refuzat să comenteze scrisoarea, care a fost raportată prima dată de ziarul german Welt am Sonntag.
Comisia Europeană a confirmat că a primit o scrisoare separată din partea Qatarului, datată 13 mai, şi a precizat că statele membre şi Parlamentul European negociază în prezent modificări ale directivei CSDDD.
„Acum depinde de ei să negocieze şi să adopte modificările substanţiale de simplificare propuse de Comisie”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european.
Bruxellesul a propus în acest an o serie de modificări pentru a reduce cerinţele directivei, printre care se numără amânarea intrării în vigoare până la mijlocul anului 2028 şi limitarea controalelor pe care companiile trebuie să le facă în lanţurile lor de aprovizionare.
Companiile care nu respectă directiva ar putea fi sancţionate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri globală.
Qatarul a transmis că aceste modificări nu sunt suficiente.
În scrisoare, Kaabi a subliniat că ţara este deosebit de preocupată de cerinţa ca firmele să adopte un plan de tranziţie climatică care să respecte obiectivul Acordului de la Paris de a menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5°C.
„Nici Statul Qatar, nici QatarEnergy nu au planuri de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în viitorul apropiat”, se menţionează în scrisoare, care susţine că legislaţia UE subminează dreptul suveran al statelor de a-şi stabili propriile contribuţii naţionale la Acordul de la Paris.
Într-o anexă a scrisorii, de asemenea consultată de Reuters, Qatarul a propus eliminarea secţiunii CSDDD care impune companiilor să adopte planuri de tranziţie climatică.
Kaabi este şi directorul executiv al QatarEnergy. Compania are contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze către giganţi energetici europeni precum Shell, TotalEnergies şi ENI.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2025, 12:15)
epoca de piatra ii asteapta .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2025, 12:37)
curand ue ia gaze doar din bășinile lui zelenski
he he he