Ucraina va deveni prima naţiune europeană care va oferi servicii mobile prin reţeaua Starlink, după ce principalul operator de telecomunicaţii al ţării, Kyivstar, va lansa servicii de mesagerie prin satelit până la sfârşitul acestui an şi internet mobil broadband prin satelit la mijlocul anului 2026, a declarat directorul general Oleksandr Komarov, relatează Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Testele de teren au început deja, ca parte a unui acord încheiat la finalul anului 2024 cu reţeaua comercială de sateliţi a SpaceX, compania fondată de antreprenorul Elon Musk. Acordul permite lansarea serviciilor direct-to-cell în Ucraina, ţară afectată de război.
Dispozitivele de tip direct-to-cell se conectează la sateliţi echipaţi cu modemuri ce funcţionează precum un turn de telefonie mobilă, emiţând semnal de telefonie direct din spaţiu către telefoanele mobile.
„Prima fază este mesageria OTT (over-the-top), deci mesagerie prin aplicaţii precum WhatsApp, Signal şi altele... aceasta va fi disponibilă până la sfârşitul anului”, a declarat Komarov pentru Reuters, la Roma.
„Iar probabil la începutul lui 2026 - ca să fim siguri, să spunem în trimestrul al doilea din 2026 - vom putea oferi internet mobil prin satelit şi servicii de voce”, adaugă acesta.
SpaceX nu a comentat public informaţiile, în ciuda unei solicitări transmise prin e-mail.
Operatorul american T-Mobile a anunţat în iunie că va lansa, începând cu luna octombrie 2025, servicii de date prin reţea satelit-la-telefon alimentată de Starlink.
Declaraţiile lui Komarov au fost făcute înaintea unei conferinţe internaţionale pentru reconstrucţia Ucrainei, găzduită de Italia, la trei ani de la începutul invaziei ruseşti. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este, de asemenea, aşteptat la eveniment.
Komarov a precizat că obiectivul principal al participării Kyivstar este susţinerea guvernului ucrainean şi stabilirea de noi legături de afaceri, inclusiv cu firme italiene interesate să se extindă în Ucraina.
Kyivstar, deţinut de grupul de telecomunicaţii VEON, lucrează de asemenea la o listare pe bursa americană NASDAQ.
„Proiectul avansează”, a spus Komarov, care speră să-l finalizeze în trimestrul al treilea din acest an. „Cred că va fi un exemplu istoric - prima listare directă a unei entităţi ucrainene pe bursa americană în timp de război.”
Komarov a mai afirmat că infrastructura de telecomunicaţii din Ucraina rezistă bine atacurilor ruseşti tot mai intense din ultimele săptămâni.
Anul trecut, unul dintre atacuri a distrus reţele de transport şi centrale electrice, provocând pene de curent zilnice în marile oraşe, după ce aproape jumătate din capacitatea de producţie a fost eliminată.
„Cred că acum suntem mult mai rezilienţi decât în 2022. În prezent, putem menţine serviciile fixe şi mobile funcţionale până la 10 ore în timpul unor blackout-uri, chiar şi în cazul unora la nivel naţional”, a declarat el.
Opinia Cititorului