Tarifele mai accesibile de roaming între România şi Republica Moldova au dus la un trafic record de internet în 2024, depăşind pragul de 1 milion de GB, potrivit unui raport comun publicat de ANCOM şi ANRCETI. Documentul analizează evoluţiile generate de aplicarea Acordului semnat în 2022 între cele două guverne, privind reducerea tarifelor de roaming şi apeluri internaţionale.
Raportul arată că, în al treilea an de aplicare, consumul de internet în roaming bilateral a crescut susţinut datorită intensificării utilizării serviciilor, a numărului mai mare de utilizatori şi a duratei mai lungi a prezenţei în roaming. Concret, 75% din volumul suplimentar de trafic s-a datorat folosirii mai intense a datelor, 14% a venit din creşterea numărului de utilizatori, iar restul din extinderea duratei de roaming.
În medie, utilizatorii din Republica Moldova au consumat 175 MB pe zi în roaming în România, iar cei din România au utilizat 63 MB pe zi în roaming în Republica Moldova, cu o creştere zilnică de trafic de 42% faţă de anul anterior, fără modificări ale costului mediu zilnic.
Şi traficul de voce a înregistrat creşteri semnificative. Utilizatorii din Republica Moldova au efectuat şi primit cu aproximativ 30% mai multe minute de apeluri în roaming în România, în timp ce utilizatorii români în roaming în Republica Moldova au înregistrat creşteri mai moderate, de 6% pentru apelurile efectuate şi 8% pentru cele primite.
Acordul bilateral semnat pe 11 februarie 2022 are ca obiectiv reducerea sustenabilă a tarifelor pentru serviciile de voce, SMS, date şi apeluri internaţionale între cele două state. Acesta va continua să se aplice şi în 2025, până la integrarea Republicii Moldova în zona „roaming ca acasă” a Uniunii Europene, estimată pentru 1 ianuarie 2026.
Raportul integral privind evoluţia serviciilor de roaming între România şi Republica Moldova în 2024 este disponibil pe site-urile ANCOM şi ANRCETI.
Opinia Cititorului