ROCA Investments anunţă finalizarea cu succes a exit-ului din compania Artesana, unul dintre liderii pieţei de lactate artizanale din România, în urma vânzării integrale a participaţiei de 20% către un fond de investiţii, potrivit unui comunicat emis redacţiei. După un parteneriat de cinci ani, încheiat cu un randament anual intern (IRR) de 30%, tranzacţia consolidează poziţia ROCA în ecosistemul de private equity din România şi validează modelul său de investiţie sustenabilă.
Investiţia ROCA în Artesana a început în 2020, într-un context economic marcat de incertitudine şi restricţii generate de pandemia COVID-19. În intervalul 2020-2024, compania şi-a triplat cifra de afaceri - de la 17,8 milioane de lei la peste 55 de milioane de lei - şi a înregistrat o creştere de patru ori a capacităţii de producţie, ca urmare a finalizării unei noi fabrici, în urma unei investiţii de 6 milioane euro. Noua unitate de procesare atinge o capacitate de 40.000 litri per schimb.
„Artesana nu este doar o companie cu produse excelente. Este o poveste autentică de antreprenoriat românesc, pornită în vremuri complicate şi crescută cu pasiune, disciplină şi curaj”, a declarat Rudi Vizental, CEO şi co-fondator ROCA Investments. El subliniază că exit-ul este o etapă naturală, planificată, care confirmă strategia ROCA de a susţine companii locale cu potenţial prin capital şi know-how.
Daniel Donici, cofondator Artesana, a evidenţiat rolul esenţial jucat de ROCA în dezvoltarea companiei: „Alături de un partener care ne-a înţeles viziunea şi ne-a susţinut cu încredere, am reuşit să trecem printr-o transformare profundă. Le suntem recunoscători pentru acest parcurs comun.”
Tranzacţia este în prezent supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi va deveni efectivă după obţinerea validărilor necesare.
1. ce e IRR de fapt
(mesaj trimis de isarescu în data de 16.07.2025, 15:58)
IRR se calculeaza presupunand ca in fiecare an investitorul isi recupereaza anual o parte din investitia lor initiala (marcheaza profitul primind cash). In fondurile de investitii insa de cele mai multe ori lucrurile nu stau asa, companiile achizitionate nu dau niciun dividend, axandu-se pe crestere/investitii si investitorul marcheaza profitul doar la exit (cand si daca are loc). Pe hartie ai un IRR "frumos" de 30% ca "asa e formula", in realitate investitorii sunt pe pierdere daca iau in calcul rata inflatiei din perioada asta.
1.1. lasa-i si pe ei sa se mandreasca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ND în data de 16.07.2025, 16:06)
ca n-au iesit in pierdere de data asta, cel putin pe hartie :). Ignora inflatia, astea sunt deja fineturi :). IRR 30% ce mai vrei altceva?!
Da, actionarii ROCA ar fi fost mult mai castigati daca bagau banii in titluri de stat, la H20, la Petrom la ce vrei tu... dar tu nu intelegi, ROCA este un ECOSISTEM, este ceva f complex acolo si nu oricine poate intelege impactul pe care il are de fapt asupra nu doar economiei si societatii romanesti, dar asupra intregii ordini mondiale si intergalactice.
2. Nu inteleg
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 16:16)
In presa sunt doar articole pozitive despre ROCA, zici ca ar lucra acolo cele mai luminate minti. Apoi intr-un colt al internet-ului vezi ca au dat si niste "nasoale", iar apoi cand ii cauti pe ANAF vezi ca au avut o pierdere URIASA in 2024.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 16:17)
doar nu vrei sa plateasca impozit ;)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 19:03)
Parerea mea e ca apar articole pozitive pentru ca sprijine demersul lor la Fondul Proprietatea. Mie nu imi inspira incredere.