Cosmodromul Baikonur, bastion al cuceririi spaţiului din timpul Uniunii Sovietice şi locul istoric de unde a fost lansat primul om în cosmos, Iuri Gagarin, intră într-o nouă etapă. Autorităţile din Kazahstan şi Rusia au anunţat scoaterea la licitaţie a echipamentelor vechi şi învechite, într-un gest care marchează începutul unei tranziţii tehnologice, dar şi geopolitice. Potrivit agenţiei Kazinform, licitaţia va debuta pe 4 iunie 2025, cu un preţ de pornire de aproximativ 520.000 de euro. Vor fi scoase la vânzare structuri metalice, instrumente de măsurare, cabluri şi alte echipamente provenite de la mai multe rampe de lansare. Scopul declarat al vânzării este "optimizarea zonelor de producţie existente" şi pregătirea pentru introducerea unor noi tehnologii în cadrul proiectului comun ruso-kazah "Baiterek", menit să modernizeze cosmodromul şi să-l aducă în linie cu cerinţele actuale ale industriei spaţiale.
• Un viitor incert pentru Baikonur
Deşi Rusia a închiriat Baikonurul până în 2050, perspectivele pe termen lung ale acestui centru spaţial sunt neclare. Rusia a început să investească masiv în alte cosmodromuri aflate pe teritoriul său, în special în Vostocinîi, situat în Extremul Orient, cu scopul de a-şi reduce dependenţa de Kazahstan. Această repoziţionare vine într-un context în care Rusia se pregăteşte să se retragă din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2028, reducând astfel şi nevoia de lansări regulate cu echipaj uman de la Baikonur. De altfel, din 2020, odată cu intrarea pe piaţă a companiei americane SpaceX, Rusia şi-a pierdut monopolul asupra transportului de astronauţi spre ISS.
• Fricţiuni în parteneriatul ruso-kazah
Colaborarea ruso-kazahă legată de Baikonur nu a fost lipsită de tensiuni. Întârzierile în plăţile pentru proiectul Baiterek şi lipsa unor investiţii consistente din partea Moscovei au generat fricţiuni diplomatice în ultimii ani. Cu toate acestea, Ministerul kazah al Industriei Aerospaţiale a precizat recent că "rezilierea anticipată a contractului de închiriere sau transferul oraşului Baikonur sub controlul total al părţii kazahe nu sunt avute în vedere", semnalând o intenţie de continuitate în parteneriat.
• Modernizare sau abandon?
Baikonur, deşi încă funcţional şi esenţial pentru lansările cu echipaj uman, riscă să devină un simbol al unei ere apuse. Vânzarea echipamentelor vechi ar putea semnala o strategie de modernizare, dar ar putea fi percepută şi ca un pas către un posibil declin.
Fie că va rămâne un centru activ al explorării spaţiale sau se va transforma într-un muzeu al gloriei sovietice, Baikonurul continuă să fie un loc-cheie în povestea omenirii despre cucerirea cosmosului.
Opinia Cititorului