Somfy a întrebat 204 români cu case şi venituri peste 5.000 lei pe membru de familie cât de în siguranţă se simt acasă. Răspunsurile au fost colectate în perioada 28 mai - 3 iunie 2025, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Rugaţi să evalueze pe o scală de la 1 la 5 în ce măsură se simt în siguranţă în propria locuinţă, doar 34.3% dintre români s-au declarat „în totalitate în siguranţă" acasă. 32.4% au spus că se simt „mai degrabă în siguranţă". 18.6% s-au poziţionat neutru, iar 14.7% au admis că nu se simt în siguranţă.
În total, 66.7% dintre românii cu case şi venituri peste medie se simt în siguranţă acasă. Totuşi, 33.3% trăiesc cu un anumit sentiment de nelinişte când vine vorba de siguranţa în propria casă.
Potrivit sursei, întrebaţi apoi care aspecte le influenţează cel mai mult sentimentul de siguranţă acasă, pe primul loc au ieşit încuietorile şi uşile sigure - 42.6% dintre respondenţi au ales această opţiune. Urmează împrejurimile (cartierul liniştit) cu 38.7% şi supraveghere video, alarme, firme de pază cu 37.7%.
Prezenţa membrilor familiei sau a vecinilor a fost aleasă de 35.3%, la fel ca şi un animal de companie - ambele cu 35.3%. Doar 21.1% consideră că poarta de la intrare/garaj îi influenţează siguranţa, iar 11.3% au ales controlul de la distanţă şi soluţiile smart home.
Conform comunicatului, despre principalele lor temeri legate de siguranţa locuinţei, 32.4% se tem cel mai mult de spargere în lipsa lor - practic, 1 din 3 români cred că cineva le poate intra în casă când nu sunt acasă. A doua cea mai mare teamă, cu 28.9%, este să uite accidental o cale de acces deschisă - poarta sau uşa lăsată descuiată.
20.1% se tem să nu poată reacţiona de la distanţă când se întâmplă ceva acasă. Doar 10.8% au declarat că nu au temeri majore, iar 6.9% se tem de lipsa vecinilor sau a oamenilor din jur.
Întrebaţi dacă au avut vreo experienţă reală în care o poartă sau uşă lăsată descuiată le-a provocat stres sau a reprezentat o ameninţare, rezultatele arată astfel: 10.3% au răspuns „da, de mai multe ori", iar 23.5% „da, o dată". Însă, cel mai revelator, este că 33.8% au spus „nu, dar am această teamă" - deci chiar dacă nu li s-a întâmplat, trăiesc cu această nesiguranţă.
Doar 25% au declarat categoric „nu, niciodată", iar 7.4% nu îşi amintesc. În total, 67.6% dintre români au avut sau trăiesc cu teama de a lăsa accesele descuiate.
Potrivit comunicatului, gardurile şi porţile sunt considerate foarte importante de către români.
46.6% le consideră „foarte importante: sunt esenţiale pentru sentimentul meu de siguranţă şi confort", iar 27.5% „oarecum importante: influenţează sentimentul de linişte şi intimitate". În total, 74% consideră aceste elemente importante sau foarte importante.
Doar 15.7% le consideră „puţin importante" şi 2% „deloc importante".
Controlul de la distanţă este foarte dorit de către români.
33.3% consideră controlul de la distanţă „foarte important: este o funcţie esenţială pentru mine", iar 35.3% „oarecum important: mi-ar plăcea să am această opţiune". În total, 68.6% vor să poată verifica de la distanţă starea securităţii locuinţei.
În ceea ce priveşte adoptarea soluţiilor automatizate pentru acces, 35.8% folosesc deja astfel de soluţii (13.7% mai multe soluţii, 22.1% o soluţie).
Însă cel mai important segment este cel al celor care iau în considerare - 50% dintre respondenţi.
Potrivit sursei, studiul Somfy dezvăluie o realitate clară: românii nu îşi doresc doar securitate tehnică, ci linişte sufletească. Teama de a uita o uşă deschisă (28.9% dintre respondenţi) şi teama de a nu putea reacţiona de la distanţă (20.1%) reprezintă probleme reale care pot fi rezolvate prin soluţii smart moderne.
Uşile de garaj automatizate Somfy răspund direct la aceste nevoi identificate în studiu:
Control total de la distanţă: Proprietarii pot verifica dacă au închis uşa garajului chiar de la birou şi o pot închide de pe smartphone dacă este nevoie. Când se află la 500 de metri de casă, pot deschide uşa prin comandă vocală.
Securitate maximă: Dispozitiv silenţios cu protecţie antifurt şi sistem de detectare a obstacolelor. Când proprietarii nu sunt acasă şi aşteaptă un colet, pot deschide uşa de pe smartphone pentru curier şi se pot asigura că totul este în regulă cu ajutorul camerei video.
Conectivitate inteligentă: Uşa de garaj se conectează cu celelalte produse smart din casă, oferind acel control centralizat pe care 68.6% dintre români îl doresc.
Somfy oferă soluţii pentru toate tipurile de uşi de garaj şi porţi automatizate - fiind liderul european în domeniul automatizării locuinţei.
În simfonia unei case inteligente, uşile de garaj Somfy sunt doar prima notă dintr-o partitura mai complexă. Ecosistemul Somfy Smart Access orchestrează întreaga locuinţă, conectând accesul cu sistemele de umbrire, iluminatul şi alte automatizări pentru a crea o experienţă unitară în care fiecare element contribuie la melodia siguranţei şi confortului.
Opinia Cititorului