Reporter: Cum v-a influenţat activitatea ultimul an, care a fost unul marcat de evenimente socio-politice, dar şi economice şi geo-strategice?
Laura Sardescu: A fost, într-adevăr, un an cu provocări specifice, nu doar din punct de vedere politic şi social, dar şi economic. Navigăm, fără hartă şi, uneori, fără compas, pe teritorii noi.Din păcate, nu este un fenomen specific ultimului an. Fie că este despre pandemie, izbucnirea războiului din Ucraina, instabilitatea politică globală, niciunul din ultimii ani nu a semănat unul cu celălalt.
Ce am învăţat şi am tot exersat însă, este capacitatea de adaptare la contexte noi. Şi în ultimul an am aplicat aceleaşi principii - adaptare la tehnologii noi, îmbunătăţirea serviciilor şi a produselor oferite clienţilor, crearea unei structuri interne cât mai solide, astfel încât să putem răspunde rapid schimbărilor pieţei şi a contextului.
Per total, ultimul an a fost unul de creştere, atât din perspectiva online, cât şi a showroom-ului şi a colaborărilor cu arhitecţi. Am încheiat anul 2024 cu o creştere de 15% faţă de anul precedent, iar primul trimestru al anului 2025 are o creştere de aproape 20% faţă de primul trimestru al anului trecut. Astfel, cifra de afaceri a fost de 35,5 milioane de lei anul trecut, iar în primul trimestru din 2025 aceasta s-a cifrat la 9 milioane lei.
Reporter: Ce perspective consideraţi că are sectorul comerţului online din ţara noastră şi ce estimări aveti pentru magazinul pe care-l conduceţi?
Laura Sardescu: Perspective de dezvoltare există, mai ales pentru comerţul online. România are o curbă ascendentă în adopţia acestui tip de retail şi devine accesibil şi utilizat la scară largă. Plus, pentru business-urile de acest tip din România, există o piaţă regională cu enorm de mult potenţial. Şi cred că aici este direcţia în care multe dintre magazinele online mijlocii şi mari vor merge.
Reporter: Care consideraţi că sunt provocările şi oportunităţile momentului?
Laura Sardescu: Principala provocare este instabilitatea generalizată. De la politici fiscale, până la puterea de cumpărare, toate sunt încă neclare pentru următoarea perioadă.
Oportunităţile sunt dezvoltarea regională, utilizarea AI pentru dezvoltarea şi eficientizarea operaţiunilor interne şi, nu în ultimul rând, adaptarea catalogului de produse la nevoile actuale ale pieţei.
Reporter: Ce rol are Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei în dezvoltarea retailului online?
Laura Sardescu: Inteligenţa Artificială schimbă regulile jocului şi, din punctul meu de vedere, ne plasează într-o revoluţie informaţională fără precedent.
În partea pozitivă, vorbim despre automatizări, personalizarea conţinutului, eficientizarea proceselor şi costurilor. Este un instrument care oferă o putere de calcul şi de transformare fără precedent, în special în mediul digital.
Dar, cum nicio oportunitate nu vine fără riscuri, trebuie să ne uităm întotdeauna şi la nota de plată.
Iar aici aş menţiona că personalizarea digitală presupune absenţa intervenţiei umane, ceea ce poate să creeze o falie între utilizatori şi retaileri. În acelaşi timp, marketingul se va modifica radical, deoarece mult din etapa de consideraţie şi research pentru produse a migrat dinspre motoarele de căutare către AI.
Reporter: Cum caracterizaţi cererea din domeniu şi care sunt tendinţele din piaţă?
Laura Sardescu: Numărul de autorizaţii de construcţie este în scădere de la trimestru la trimestru. Simţim o restrângere a pieţei şi o modificare a tipologiei de produse pe care clienţii, în special dezvoltatorii imobiliari, o preferă.
Dacă anii trecuţi vorbeam despre un raport calitate-preţ cât mai bun, acum balanţa înclină către preţ, bugetele disponibile pentru amenajări restrângându-se.
Reporter: Cum evoluează concurenţa din sector?
Laura Sardescu: Nu este un sector de activitate uşor, competiţia fiind destul de strânsă. În ultimii doi ani au apărut şi competitori din străinătate care încep să se dezvolte şi pe piaţa din România.
Reporter: Care este profilul cumpărătorului dumneavoastra?
Laura Sardescu: Pe măsură ce dezvoltăm gama de produse şi serviciile oferite clienţilor, şi profilul acestora se extinde. Doar 20% dintre tranzacţii sunt cu persoane juridice, fie renovări, amenajări sau construcţii noi. Restul de 80% sunt generate de persoane fizice, beneficiari direcţi ai renovării sau ai construcţiei. Vorbim despre un mediu majoritar urban, cu interes crescut pentru design interior, trenduri, sustenabilitatea şi rezistenta în timp a investiţiei. Dintre aceştia, parte vin către noi la recomandarea arhitecţilor şi designerilor cu care lucrează, având în prezent peste 300 de astfel de colaboratori activi.
Reporter: Ce investiţii aveţi în derulare şi ce buget aţi alocat în acest sens?
Laura Sardescu: Anul acesta, cele mai mari investiţii planificare sunt în digitalizare şi în implementarea unor noi fluxuri mai eficiente de lucru. Bugetul preconizat al investiţiei este de 100.000 de euro.
Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce soluţii există pentru rezolvarea acestora, în opinia dumneavoastră?
Laura Sardescu: Cea mai mare provocare pe care o avem în momentul de faţă este lipsa predictibilităţii. În acest context, este foarte greu să conturezi planuri pe termen mediu şi lung. Una dintre posibilele soluţii este stabilitatea politică, economică, dar şi macro-economică, însă în aşteptarea lor, tot ce putem face este să fim pregătiţi să ne adaptăm oricărui context de piaţă.
Reporter: Se simte în sector apropierea unei crize economice? Cum vă pregătiţi pentru o eventuală criză financiară?
Laura Sardescu: Da, cred că în ultimul an s-a simţit mai puternic decât oricând o instabilitate economică. Nu putem estima dacă urmează o criză, dar am simţit nevoia să extindem portofoliul de produse, să acoperim mai multe nevoi ale clienţilor şi să ne dezvoltăm fluxurile interne astfel încât să putem fi din ce în ce mai operativi şi mai eficienţi.
Reporter: Mulţumesc!