SUPLIMENT RETAIL Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei - rol esenţial în dezvoltarea retailului online

Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 22 iulie

Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei - rol esenţial în dezvoltarea retailului online

(Interviu cu Cristian Pelivan, directorul executiv al ARMO)

Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei joacă un rol esenţial în dezvoltarea retailului online, subliniază Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociaţiei Reţelelor de Magazine Online (ARMO). Acesta ne-a precizat: "Tehnologiile bazate pe AI sunt deja integrate în aproape toate zonele de activitate ale unui magazin online - de la traduceri şi descrieri de produse, la suport pentru clienţi, marketing, analiză de date şi prognoze pentru gestionarea stocurilor. Practic, nu mai există zonă operaţională care să nu fi fost atinsă de AI. Pe măsură ce tehnologia evoluează, AI-ul va deveni un diferenţiator cheie între jucătorii care inovează şi cei care rămân în urmă”.

Cristian Pelivan estimează că, anul trecut, comerţul electronic din România a generat vânzări de cel puţin 7,7 miliarde euro, prognoza pentru 2025 fiind că românii vor cheltui online 8,5 miliarde euro.

Reporter: Cum au simţit magazinele online ultimul an?

Cristian Pelivan: A fost, într-adevăr, un an cu multe incertitudini, iar acest lucru s-a resimţit şi în comportamentul de consum. Vedem o schimbare clară în preferinţele cumpărătorilor: oamenii se orientează mai mult către produse mai accesibile, atât ca valoare, cât şi ca volum. Categoriile mari, cum sunt electrocasnicele sau mobilierul, au avut scăderi, dar în schimb au crescut vânzările în zone precum decoraţiunile interioare sau fashion. Per total, avem mai multe comenzi, iar valoarea totală a comenzilor este în creştere - semn că piaţa se adaptează.

Sectorul retailului online a continuat să crescă, evoluând în pas cu întreg retailul. Această dinamică a fost susţinută de creşterea veniturilor populaţiei şi de apetitul tot mai mare al consumatorilor români pentru cumpărături online. Cota comerţului electronic se situează între 12% şi 14% din totalul pieţei de retail, ceea ce este încă sub media europeană, estimată la aproximativ 20%. Cu alte cuvinte, este loc de creştere şi potenţialul este foarte mare pentru sectorul de retail online din România în anii următori.

Reporter: În actualele condiţii macroeconomice, politice, dar şi sociale, ce perspective are sectorul comerţului online din ţara noastră?

Cristian Pelivan: Perspectivele sectorului sunt bune, având în vedere că suntem sub media europeană, atât în ceea ce priveşte ponderea persoanelor care plasează comenzi online, cât şi cota comerţului electronic din totalul pieţei de retail. Cu toate acestea, perspectivele comercianţilor români nu sunt la fel de optimiste, deoarece aceştia se confruntă, în ultimii doi ani, cu o concurenţă neloială din partea platformelor din afara Uniunii Europene, care, într-un mod sau altul, reuşesc să eludeze obligaţiile fiscale şi legale aplicabile operatorilor locali. Mai mult, aceste platforme exploatează facilităţi existente la nivelul UE şi nu plătesc taxe vamale pentru coletele pe care le vând în România, cu o valoare declarată sub 150 de euro, ceea ce le oferă un avantaj competitiv semnificativ şi dezechilibrează grav piaţa.

Am publicat datele unui studiu la care au participat 511 companii, IMM-uri din retailul online, dar şi din comerţul tradiţional, iar concluziile sunt dintre cele mai îngrijorătoare şi negative:

- 77% dintre firmele româneşti se aşteaptă ca în următoarele 12 luni activitatea comercială să le fie afectată de platformele internaţionale în principal prin scăderea vânzărilor;

- 75% dintre respondenţi avertizează că micii producători români riscă falimentul din cauza presiunii exercitate de aceste platforme.

- 73% dintre respondenţi anticipează diminuarea profitului, iar 43% confirmă scăderea numărului de clienţi;

- 71% semnalează o posibilă creştere a produselor de slabă calitate pe piaţă, afectând experienţa consumatorilor şi imaginea întregului sector de comerţ online românesc.

În acest context, noi milităm pentru un teren de joc echitabil ("level playing field”), o piaţă unică în care tuturor comercianţilor care se adresează aceloraşi consumatori să li se impună aceleaşi reguli.

Reporter: Care consideraţi că sunt provocările şi oportunităţile momentului?

Cristian Pelivan: Pe partea de oportunităţi, sectorul e în continuare în creştere, iar tehnologiile noi, precum inteligenţa artificială, aduc un plus de eficienţă şi personalizare în relaţia cu clientul. Comercianţii pot să-şi optimizeze costurile, să ofere servicii mai bune şi să înţeleagă mai clar ce funcţionează şi ce nu.

Provocarea majoră rămâne însă lipsa unui cadru echitabil de concurenţă între jucătorii locali şi cei din afara UE. Potrivit studiului pe care l-am realizat, 32% din totalul comercianţilor din România afectaţi de platformele asiatice previzionează scăderea vânzărilor şi în acest an, iar aproape 1 din 4 producători locali care îşi comercializează produsele acuză concurenţa neloială a acestor platforme prin preţurile de „dumping” practicate şi neplata taxelor datorate bugetului naţional.

În acest context extrem de nefavorabil, o altă provocare a venit din pachetul fiscal asumat de guvern. Mesajul nostru a fost constant unul transparent şi de bun-simţ: în lipsa taxării coletelor non-UE cu valoare declarată sub 150 de euro, creşterea fiscalităţii operată de Guvern va sancţiona în mod cert firmele corecte şi legitime, iar evaziunea fiscală va fi în continuare încurajată. Efectul se anunţă a fi devastator şi deja mulţi comercianţi români online din categoria IMM-urilor sau microîntreprinderi mi-au spus că se gândesc să îşi închidă afacerile sau să le mute în afara ţării, având în vedere că în online nu există graniţe.

Reporter: Ce rol are Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei în dezvoltarea retailului online?

Cristian Pelivan: Joacă un rol esenţial. Tehnologiile bazate pe AI sunt deja integrate în aproape toate zonele de activitate ale unui magazin online - de la traduceri şi descrieri de produse, la suport pentru clienţi, marketing, analiză de date şi prognoze pentru gestionarea stocurilor. Practic, nu mai există zonă operaţională care să nu fi fost atinsă de AI. Pe măsură ce tehnologia evoluează, AI-ul va deveni un diferenţiator cheie între jucătorii care inovează şi cei care rămân în urmă.

Reporter: Cum caracterizaţi cererea din domeniu şi care sunt tendinţele din piaţă?

Cristian Pelivan: Cererea din comerţul electronic a continuat să crească într-un ritm susţinut în 2024, depăşind evoluţia generală a pieţei de retail. Observăm un apetit tot mai mare pentru achiziţiile online, stimulat atât de consumul crescut din mediul urban, cât şi de o cerere peste aşteptări din mediul rural. În plus, segmentul de public s-a diversificat, cu o adopţie tot mai ridicată în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Tendinţele actuale indică o consolidare a pieţei şi o creştere a încrederii în tranzacţiile online. Este important de menţionat că aceste date reflectă evoluţia întregului sector, incluzând şi jucătorii străini, nu doar companiile româneşti.

Reporter: Cum evoluează concurenţa din sector?

Cristian Pelivan: Concurenţa evoluează cu două viteze: pe o parte sunt companiile româneşti, obligate să respecte reglementările naţionale şi europene, iar pe de altă parte avem marii jucători non-UE, care au bugete de promovare nelimitate şi, în paralel, profită de faptul că autorităţile sunt neputincioase în a le impune aceleaşi obligaţii fiscale şi legale şi, prin strategii agresive de marketing, câştigă o cotă de piaţă tot mai mare. Consumatorul se bucură pe termen scurt de un preţ mai mic, puternic subvenţionat, dar pe termen lung pierde prin calitatea îndoielnică a produselor, de multe ori de-a dreptul periculoase pentru sănătate, şi distrugerea companiilor locale care asigură locuri de muncă, plătesc taxe şi contribuie la dezvoltarea economiei.

Reporter: Care este valoarea pieţei de profil?

Cristian Pelivan: Estimăm că în 2024 comerţul electronic din România a generat vânzări de cel puţin 7,7 miliarde euro. Pentru 2025, prognozăm că românii vor cheltui online 8,5 miliarde de euro, ceea ce confirmă ritmul susţinut de dezvoltare a sectorului.

Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce soluţii există pentru rezolvarea acestora, în opinia dumneavoastră?

Cristian Pelivan: Concurenţa neloială rămâne principala problemă a sectorului, resimţită tot mai acut atât în România, cât şi la nivel european. În plus, lipsa de predictibilitate fiscală îngreunează planificarea pe termen mediu şi lung, afectând investiţiile şi stabilitatea businessurilor din domeniu. Din perspectiva noastră, soluţia constă într-o aplicare unitară şi fermă a regulilor pentru toţi comercianţii care activează pe piaţa europeană. Dacă nu există mecanisme eficiente în prezent, atunci este esenţial ca ele să fie create cât mai rapid. Nu solicităm măsuri protecţioniste, ci un cadru echitabil - acelaşi set de reguli pentru toţi actorii economici, indiferent de unde provin.

Reporter: Mulţumesc!

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb