Deşi rezultatele raportate de banca americană Morgan Stanley pentru al doilea trimestru din 2025 au depăşit aşteptările analiştilor, acţiunile acesteia au înregistrat scăderi, pe fondul diminuării veniturilor din investment banking. Trimestrul a fost caracterizat de o volatilitate ridicată pe pieţele financiare, alimentată de noile măsuri comerciale anunţate de preşedintele Donald Trump, care vizează impunerea unor tarife suplimentare asupra principalelor economii globale. În ciuda provocărilor actuale, compania îşi menţine perspectiva de creştere, vizând extinderea prin potenţiale achiziţii strategice şi explorarea de noi oportunităţi în zona activelor digitale, inclusiv lansarea unor stablecoins, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Morgan Stanley este un holding bancar ce oferă sevicii financiare la nivel global. Compania operează în zona valorilor mobiliare, deservind atât investitori inidividuali, cât şi instituţionali din domeniul bancar şi al investiţiilor. Morgan Stanley îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente principale de business: Institutional Securities; Wealth Management; Investment Management.
CEO-ul Morgan Stanley, Ted Pick, a preluat conducerea băncii în anul 2024, după ce a ocupat diverse poziţii în cadrul companiei timp de 35 de ani.
Aproximativ 63% din acţiunile companiei sunt deţinute de investitori instituţionali. Dintre aceştia, cele mai mai deţineri sunt la Mitsubishi UFJ Financial Group (23,5%), urmat de Vanguard Group (7,3%), State Street Corp. (6,9%) şi Blackrock (6%), conform datelor publicate de Yahoo Finance.
Morgan Stanley a fost a 19-a cea mai mare bancă din SUA în 2024, cu active totale în valoare de 212,7 miliarde de dolari. Primele trei locuri sunt ocupate de JPMorgan (3.503 miliarde de dolari), Bank of America (2.550 miliarde de dolari) şi Wells Fargo (1.743 miliarde de dolari).
• Sectorul financiar american a crescut cu 9% în primul semestru
În următorii cinci ani, veniturile nete din dobânzi sunt estimate să crească cu o rată anuală compusă (CAGR) de 4,91% până în 2029, potrivit datelor Statista. În 2024, sectorul financiar american a înregistrat un avans de 30%, depăşind randamentul indicelui S&P 500 (+23%) şi clasându-se pe locul al treilea ca performanţă, după sectoarele de comunicaţii şi tehnologie. În prima jumătate a anului 2025, sectorul financiar a crescut cu 9%, peste aprecierea de 6,68% a S&P 500.
Morgan Stanley a obţinut cele mai mari venituri din subscrieri de acţiuni la nivel global din ultimul trimestru din 2021 până în prezent. În perioada aprilie - iunie 2025, banca a înregistrat venituri în valoare de 500 de milioane de dolari din oferte publice iniţiale, emisiuni secundare de acţiuni, obligaţiuni convertibile şi alte produse ale pieţelor de capital, în creştere cu 42% faţă de anul trecut şi depăşind JPMorgan şi Goldman Sachs. Activitatea de IPO-uri, emisiuni secundare şi obligaţiuni convertibile a accelerat spre finalul trimestrului, pe fondul revenirii pieţelor şi al încrederii investitorilor. Banca a fost implicată în listări majore, inclusiv IPO-ul de 4,6 miliarde de dolari al Contemporary Amperex. CEO-ul Ted Pick a declarat că activitatea de investment banking ar putea rămâne puternică până în 2026, dacă actualul ritm se menţine.
În prima jumătate a anului 2025, bancherii Morgan Stanley din întreaga lume au lucrat la oferte care au generat venituri din subscrieri în valoare de 819 milioane de dolari, cu puţin peste cele 798 de milioane de dolari ale Goldman Sachs şi cele 789 de milioane de dolari ale JPMorgan, într-o cursă strânsă între cele trei firme. Potrivit Morgan Stanley, clienţii săi cu averi ”bought the dip” după ce tarifele impuse de preşedintele Donald Trump au provocat oscilaţii ale pieţelor în aprilie, iar şocul volatilităţii a stimulat şi activitatea de tranzacţionare a băncii de pe Wall Street.
Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed - banca centrală) ar putea reduce dobânda de politică monetară de două ori în a doua jumătate a anului 2025, pe fondul încetinirii activităţii economice şi al unor semne de slăbiciune în piaţa muncii.
Inflaţia din SUA a crescut în iunie, pe măsură ce tarifele impuse de Donald Trump au început să influenţeze economia. Indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,3% faţă de luna anterioară, iar inflaţia anuală a ajuns la 2,7%, în linie cu estimările. Inflaţia de bază, fără alimente şi energie, a crescut cu 0,2% lunar şi 2,9% anual.
• Morgan Stanley - venituri peste aşteptări
Morgan Stanley a raportat venituri de 16,79 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea din 2025, depăşind aşteptările analiştilor, de 16,07 miliarde de dolari (+12% faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 15 miliarde de dolari). Rata de eficienţă a cheltuielilor a fost de 70% în primele şase luni ale anului, datorită dimensiunii companiei şi a gestionării disciplinate a costurilor.
Divizia de Institutional Securities a înregistrat venituri nete de 7,64 miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 6,98 miliarde de dolari în urmă cu un an. Performanţa solidă a fost susţinută de o activitate crescută a clienţilor, cu un avans remarcabil în tranzacţionarea acţiunilor. ”Morgan Stanley a livrat un alt trimestru solid”, a declarat Ted Pick, CEO şi preşedinte al băncii, adăugând: ”Şase trimestre consecutive cu profituri pe acţiune constante: 2,02 dolari, 1,82 dolari, 1,88 dolari, 2,22 dolari, 2,60 dolari şi 2,13 dolari, reflectă niveluri ridicate de performanţă în diferite condiţii de piaţă”.
Wealth Management a fost un alt segment puternic, cu venituri nete de 7,76 miliarde de dolari, pe fondul unor venituri mai mari din administrarea activelor. Anul trecut, aceasta a generat 6,79 miliarde de dolari. Divizia şi-a demonstrat rezilienţa, înregistrând active nete noi de 59 de miliarde de dolari şi fluxuri de active pe bază de comisioane de 43 de miliarde de dolari.
Divizia de Investment Management a înregistrat venituri nete de 1,6 miliarde de dolari, generate în principal de creşterea comisioanelor de administrare, ca urmare a unui nivel mai ridicat al activelor medii aflate în administrare (AUM). Performanţa trimestrială a fost susţinută de intrări nete pe termen lung în valoare de 11 miliarde de dolari, semnalizând încrederea investitorilor.
Profitul net a avut parte de o creştere de 15%, până la 3,54 miliarde de dolari, echivalentul a 2,13 dolari/acţiune, iar Morgan Stanley a înregistrat un randament al capitalului tangibil (ROTCE) de 18,2% în al doilea trimestru din 2025 şi de 20,6% în primele şase luni, notează TradeVille.
• Perspective
Morgan Stanley l-a recrutat pe Ashish Kumbhat de la Bank of America pentru a conduce divizia de consultanţă bancară, alături de Elizabeth Jacobs. Kumbhat se va alătura băncii din New York în toamnă, ca parte a departamentului ”banks and diversified financials”. Decizia vine în contextul aşteptărilor privind o creştere a fuziunilor şi achiziţiilor în sectorul bancar american.
De asemenea, în mai 2025, Bloomberg, CoinDesk şi alte surse de presă au dezvăluit că Morgan Stanley plănuieşte să aducă tranzacţionarea spot de criptomonede (BTC, ETH) pe platforma sa pentru retail, ETrade, pregătindu-se pentru lansare în 2026. Mai mult, Morgan Stanley monitorizează atent evoluţiile în domeniul stablecoin, în special având în vedere cadrul legislativ emergent din SUA.
Compania a răscumpărat acţiuni ordinare în valoare de un miliard de dolari în al doilea trimestru din 2025 ca parte a programului de răscumpărare a acţiunilor proprii. Consiliul de Administraţie a reautorizat un program multianual de răscumpărare a acţiunilor ordinare în valoare de până la 20 de miliarde de dolari, fără o dată de expirare stabilită, care va începe în al treilea trimestru din 2025. Mai mult, conducerea băncii a anunţat un dividend trimestrial de un dolar pe acţiune, în creştere cu 0,75 dolari, care va fi plătit pe 15 august 2025 acţionarilor înregistraţi la data de 31 iulie 2025.
• Evoluţia preţului acţiunii: plus de aproape 35%
În ultimele 12 luni, acţiunile Morgan Stanley au înregistrat un avans de 34,08%, depăşind cu mult evoluţia indicelui S&P 500, care a crescut cu 12,69% în aceeaşi perioadă. De la începutul anului, cotaţia a urcat cu 11,37%. La data de 16 iulie, după publicarea rezultatelor financiare, titlurile au scăzut cu peste 2%, similar cu acţiunile celorlalte mari bănci care, deşi au depăşit aşteptările analiştilor, nu au impresionat investitorii. În prezent, acţiunile se tranzacţionează deasupra principalelor medii mobile, confirmând menţinerea trendului ascendent. După atingerea unui maxim istoric la 145,16 dolari, preţul a intrat într-o corecţie uşoară, testând zona EMA21 ca suport dinamic. O zonă de suport importantă se regăseşte la nivelul de 134 de dolari, care a fost testată de mai multe ori în trecut.
Indicatorul RSI a ieşit recent din zona de supracumpărare şi se situează la 58,5, semnalizând o posibilă perioadă de consolidare înaintea unei eventuale reluări a mişcării ascendente. Creşterea volumului de tranzacţionare din ultimele sesiuni reflectă un interes ridicat din partea investitorilor în apropierea acestor niveluri de preţ. Stabilizarea preţului în jurul mediilor mobile ar putea reprezenta o oportunitate de intrare pentru investitorii care anticipează continuarea trendului. În perioada următoare, va fi esenţial de urmărit evoluţia preţului în raport cu zona de suport şi comportamentul RSI, ca posibile semnale pentru direcţia viitoare.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Morgan Stanley
Oportunităţi
Posibile achiziţii: Directorul general al Morgan Stanley, Ted Pick, a declarat că banca analizează posibile achiziţii, menţionând că prioritatea este extinderea prin achiziţii mai mici, care să completeze operaţiunile existente. În cadrul conferinţei cu analiştii, Pick a subliniat că există oportunităţi de creştere anorganică pe care banca le urmăreşte, dar că succesul integrării este o condiţie esenţială. Cu un istoric solid în fuziuni, Morgan Stanley rămâne deschisă la achiziţii strategice care aduc valoare şi sinergii operaţionale fără a compromite stabilitatea.
Dezvoltare: Unele dintre marile bănci americane plănuiesc să lanseze stablecoins, anticipând un cadru de reglementare favorabil criptomonedelor. Directorul Financiar al Morgan Stanley, Sharon Yeshaya, a declarat recent că banca urmăreşte cu atenţie evoluţia stablecoins: ”Analizăm atât peisajul general, cât şi utilizările actuale şi potenţialele utilizări pentru baza noastră de clienţi. Însă, este încă prea devreme pentru a ne pronunţa, mai ales ţinând cont de tipul de afaceri pe care le desfăşurăm noi, în comparaţie cu cele ale unor competitori, în ceea ce priveşte modul în care un stablecoin ar putea fi integrat”.
Subevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Morgan Stanley reflectă o subevaluare cu 30% faţă de valoarea intrinsecă de 199,95 dolari, calculată în scenariul de bază. Valoarea intrinsecă a acţiunilor este calculată ca fiind media dintre evaluarea pe bază de DCF şi evaluarea relativă, ce presupune analiza principalilor competitori direcţi. În ultimii cinci ani, acţiunile Morgan Stanley au fost subevaluate în medie cu 56%.
Insider trading: În ultimele şase luni, insiderii au cumpărat 797.845 acţiuni şi au vândut 204.632 acţiuni, indicând optimism cu privire la potenţialul lor de creştere.
Riscuri
Evaluare: Cu un P/E de 15,52, Morgan Stanley depăşeşte cu 40,83% mediana sectorului, de 11,02, fiind mai scumpă decât Bank of America (12,58), Wells Fargo (13,59) şi HSBC (52,55).
HOLD: Wall Street Journal a atribuit acţiunilor Morgan Stanley un rating "Hold” (”păstrează”). Dintre cele 24 de estimări realizate, 6 analişti recomandă în prezent achiziţia acţiunilor, în timp ce 18 analişti sugerează menţinerea acestora, iar niciunul vânzarea, reflectând o perspectivă conservatoare asupra avansului titlurilor în următoarea perioadă. Preţul mediu ţintă estimat pentru acţiunile Morgan Stanley, conform WSJ, se ridică la 141,67 dolari, cu 0,55% peste valoarea din piaţă, de 140,90 dolari. Potrivit unei analize realizate de Morningstar, începând din septembrie 2024, acţiunile Morgan Stanley s-au tranzacţionat constant peste estimările privind valoarea lor intrinsecă.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză: raport companie, Bloomberg, Yahoo Finance, CNBC, investing.com, Reuters, Alpha Spread, Seeking Alpha, WSJ, Morningstar.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului