TradeVille: Rezultatele Electrica, afectate de un consum mai mic de energie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august

TradeVille: Rezultatele Electrica, afectate de un consum mai mic de energie

Societatea Energetică Electrica SA a raportat venituri şi profituri în scădere în prima jumătate a anului 2024, pe fondul unui consum mai mic înregistrat printre clienţi, dar şi al preţurilor mai mici din piaţă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille TradeVille.

Electrică este unul dintre principalii furnizori şi distribuitori de energie electrică din România, având o activitate integrată în industria de energie, prin segmentul de producţie din surse regenerabile.

Pe partea de furnizare, compania are în portofoliu 3,5 milioane de locuri de consum, cu o cotă de piaţă de 16,5% în septembrie 2023, mai mică cu 1,5 puncte procentuale faţă de începutul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizată către clienţii retail în primele nouă luni ale anului trecut a însumat 5,7 TWh. Segmentul de distribuţie aduce compania în topurile din România, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operând 40% din suprafaţa ţării, mai exact, 18 judeţe cu 3,9 milioane de utilizatori, totalizând peste 200.000 km de linii de tensiune. Partea de producţie este o direcţie relativ nouă de lucru a societăţii, care are în acest moment în portofoliu mai multe proiecte în curs de execuţie, printre care surse de producţie eoliană şi solară şi o centrală pe ciclu combinat de gaze şi hidrogen. În total, acestea ar trebui să însumeze o putere minimă de 1 GWh până în 2030.

România - importator net de energie

Conform datelor raportate de către operatorul reţelei naţionale de transport energie electrică, în primele şase luni ale anului curent, în România s-a înregistrat o creştere cu 2% a consumului intern net şi o scădere cu 8% a producţiei de energie electrică. Comparativ cu 2023, exporturile au scăzut cu 20%, în timp ce importurile s-au dublat. România este, la acest moment, un importator net de energie.

Mixul de producţie a suferit mici modificări, înregistrând o creştere a componenţei Termo cu 2%, în timp ce producţia Nucleară, Hidro şi Regenerabilă au avut ponderi mai mici cu 3%, 22% şi 4%. Astfel, în primele şase luni ale anului, cea mai mare pondere în mixul de energie a fost păstrată de componenta Hidro (33%), fiind urmată de cea Termo (30%).

Prosumatorii devin din 2024 o putere însemnată de producţie la nivel naţional, puterea acestora crescând de la 420 MW în 2023 la 1.500 MW la începutul anului 2024, ceea ce duce la o diminuare a consumului în reţele, întrucât aceştia se folosesc de energia proprie generată, dar şi la un preţ mai mic pentru energie pe pieţele pe termen scurt.

În ceea ce ţine de reglementarea segmentului de energie din România, aceasta este planificată a se elimina treptat, pentru a se ajunge din nou la o piaţă liberă. Astfel, dacă nu vor mai apărea alte modificări în legislaţie, plafonarea preţurilor energiei este programată a se încheia pe 1 aprilie 2025, mai exact în mai puţin de şapte luni.

Liberalizarea pieţei va veni, totuşi, la început cu o creştere de preţuri pentru consumatorii finali, care acum sunt ajutaţi de către stat pentru plata facturilor la energie şi gaze naturale. Calculele furnizorilor arată că cei care au un consum mediu lunar de 100 kWh vor plăti în plus la factura de energie electrică cel puţin 30 de lei, de anul viitor.

Electrica - performanţă mai slabă pe segmentul de furnizare

Electrica a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o cifră de afaceri în scădere cu 12,7%, însumând 4,2 miliarde de lei. Evoluţia negativă a veniturilor din vânzări a venit ca urmare a unei performanţe mai slabe a segmentului de furnizare, unde s-a înregistrat o scădere cu 20,5% a rezultatelor faţă de primul semestru din 2023, din cauza scăderilor volumelor vândute de energie cu 3% şi scăderea veniturilor din vânzare enegie şi din subvenţii (circa 74%).

Pe de altă parte, rezultatele au fost parţial compensate de evoluţia segmentului de distribuţie, care a înregistrat o creştere a veniturilor cu 15%, ca urmare a unor tarife mai mari aprobate de ANRE şi a creşterii volumelor de energie distribuită. Segmentul de distribuţie are o pondere în afacerile societăţii de circa 30%, iar segmentul de furnizare - de circa 70%.

Cheltuielile totale operaţionale au avut o dinamică apropiată de cea a veniturilor operaţionale, fiind în scădere cu 30,9%, ceea ce a contribuit la menţinerea unui nivel al rezultatului operaţional aproximativ egal cu cel din primul semestru din 2023, de 322,8 milioane de lei vs 322,5 milioane de lei în primul semestru din 2023. Indicatorul EBITDA a marcat totuşi o creştere cu 6%, ajungând la o valoare de 614,7 milioane de lei.

Astfel, profitul net a însumat 102,1 milioane de lei, în scădere cu 28,3%, pe fondul creşterii pierderii pe segmentul financiar şi al unei cheltuieli cu impozitul pe profit mai mare.

Pe partea operaţională, societatea a înregistrat o creştere cu 4,9% a volumului de energie electrică distribuită, în timp ce volumul de energie electrică furnizată a fost în scădere cu 3,1%, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului.

Previziuni şi perspective

Electrica merge în continuare cu planul de a deveni un jucător important în aria de producţie a energiei verzi. Astfel, societatea are în prezent în dezvoltare diverse proiecte cu o capacitate de circa 300 MW. Două dintre proiectele în construcţie se estimează a fi finalizate până la sfârşitul anului 2024. Pe termen mediu şi lung, societatea are în plan să atingă o putere de producţie de minim 1 GW până în 2030, la care va contribui şi construcţia unei centrale cu ciclu combinat de gaze şi/sau hidrogen.

De la începutul anului şi până acum, societatea a reuşit să atragă peste 370 de milioane de euro - finanţări nerambursabile pentru proiectele sale de investiţii. Electrica are planuri şi pe piaţa de capital, unde şi-a propus să emită în perioada 2024 - 2025 obligaţiuni verzi şi/sau sustenabile, în valoare de 300 milioane de euro, pe piaţă de capital din România sau internaţională.

Pentru 2024, Electrica şi-a bugetat atingerea unei cifre de afeceri de 9,2 miliarde de lei (-6,5% vs 2023), în timp ce profitul net este estimat la 265 milioane de lei (-57,3% vs 2023). În primele şase luni ale anului, compania a realizat 45,7% din cifra de afaceri şi 38,5% din profitul net, notează TradeVille.

Electrica, în urcare la BVB

De la începutul anului, Electrica a înregistrat o dinamică de +39%, fiind cu mult peste evoluţia pieţei principale, reprezentată de indicele BET, care a crescut în această perioadă cu 20,1%. În ultimele 12 luni, acţiunile EL au marcat o creştere de 86%, cu mult peste indicele BET care, în această perioadă, a urcat cu 41,7%.

TradeVille: Rezultatele Electrica, afectate de un consum mai mic de energie

Oportunitati şi riscuri ale unei investiţii în Electrica

Oportunităţi

Industria electricităţii prinde tot mai mult avânt: Se estimează că, pe termen lung, electrificarea industriei auto va aduce la un plus de consum de energie electrică, iar dezvoltarea infrastructurii de transport şi distribuţie şi interconectarea pe distanţe lungi vor deveni o necesitate.

Activitate pe toate segmentele: Electrica este una dintre puţinele companii care are operaţiuni pe toate segmentele industriei de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi furnizare, ceea ce îi oferă un plus de valoare intern.

Planuri de viitor: Electrica şi-a stabilit planuri de dezvoltare pe termen mediu şi lung, corelate cu nevoile pieţei şi oportunităţile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament în viitor pentru companie.

Includerea în FTSE Russell: Pe parcursul anului 2023, Electrica a îndeplinit criteriile de capitalizare şi lichiditate pentru a fi inclusă în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap, începând cu martie 2024.

Evaluarea companiei: Conform informaţiilor din platforma Tradeville, Electrica are un P/E de 6,7x, situându-se sub media companiilor din sectorul de energie electrică de la BVB, de 8,7x, ceea ce poate reprezenta o oportunitate pentru investitori.

Riscuri

Statul român: Intervenţiile statului român în sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor.

Macro: Criza energetică şi situaţia geopolitică sunt factori cu influenţă semnificativă asupra companiei.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Electrica, raport companie, BVC 2024, raport Transelectrica, energy-charts.info, BVB, rapoarte Tradeville.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb