"Turnul Fecioarei" de la Istanbul se redeschide publicului

F.D.
Internaţional / 16 mai 2023

"Turnul Fecioarei" de la Istanbul se redeschide publicului

"Kiz Kulesi" sau "Turnul Fecioarei", o structură emblematică amplasată în largul coastei situate pe partea asiatică a Istanbulului şi-a deschis din nou porţile, odată cu finalizarea procesului de restaurare, început de Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia în 2021. Turnul care este situat pe Strâmtoarea Bosfor şi are titlu de muzeu-monument, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

"Turnul Fecioarei" a fost construit initial în secolul al V-lea î.Hr. pe o insulă situată la aproximativ 20 de metri de coastă, fiind un punct vamal care trebuia să gestioneze navele care călătoreau prin Strâmtoarea Bosfor şi să colecteze impozitele. Pe această insulă, împăratul roman de răsărit, Manuel Comnenos a ordonat construirea unei structuri de apărare în secolul al XII-lea.

După cucerirea Istanbulului în anul 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea, aici a fost construit un turn de lemn care a servit ca turn de veghe, dar şi ca loc de carantinare în perioadele următoare. În epoca Republicii, după ce a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp de către autoritatea portuară a oraşului, turnul a fost predat Ministerului Turc al Apărării în anul 1964 iar ulterior, întreprinderilor maritime turceşti în anul 1983. El a servit ca staţie radar, ca depozit dar şi ca un restaurant care putea fi accesat doar cu ajutorul bărcilor care plecau de pe malul Uskudar.

Situat în mijlocul Bosforului "Turnul Fecioarei" are de asemenea câteva legende. Prima legendă spune povestea unui rege care a construit acest turn după ce un ghicitor l-a avertizat că fiica lui va muri din cauza unei muşcături de şarpe. Cu toate acestea prinţesa nu a putut să-şi evite soarta şi a murit după ce a fost muşcată de un şarpe care a pătruns în castel printr-un coş cu fructe.

Turnul a mai apărut şi în câteva producţii cinematografice celebre cum ar fi: James Bond "The World is Not Enough"; "From Russia with Love" sau în filmul de acţiune "Hitman" produs în 2007.

Proiectul a fost atent supravegheat de autorităţi şi a fost dus la bun sfârşit cu ajutorul unor experţi academicieni şi arhitecţi printre care se regăseşte şi profesorul Zeynep Ahunbay şi Han Tumertekin. Ca parte a celei mai recente restaurări, toate completările din beton au fost îndepărtate din structura principală a turnului. Mai mult decât atât, autorităţile din Turcia au decis să protejeze Turnul şi insula cu ajutorul unor izolatoare seismice. Acoperişul de deasupra curţii a fost îndepărtat şi înlocuit cu unul din lemn dar care păstrează forma lui originală, arată sursa citată.

Curtea şi etajele exterioare au fost restaurate la rândul lor cu materiale menţionate în evidenţele istorice. Echipa propriu-zisă care a contribuit la restructurare a fost formată din 150 de persoane care au acţionat cu utilaje de construcţii şi vehicule maritime.

Pentru restaurare s-au folosit 375 de tone de fier nervurat şi au fost demontate peste 2.000 de tone de beton armat şi 13.000 de tone de armătură. Pentru prelucrarea lemnului s-au folosit aproximativ 75 de metri cubi de molid, 25 de metri cubi de lemn, 40 de tone de oţel inoxidabil, 15 tone de plumb şi 35 de tone de oţel galvanizat.

Totodată, au fost transportate 132 de tone de nisip şi var hidraulic, au fost instalate 171 de dispozitive de iluminat o unitate de epurare bilogică a apelor uzate şi un sistem de stingere pentru incendii, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb