Ucraina a solicitat marţi, la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, iniţierea unei anchete oficiale privind presupusa utilizare de muniţii toxice interzise de către Rusia în războiul din Ucraina, relatează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
„Ucraina solicită prin prezenta directorului general al OIAC să ia măsuri pentru a stabili un mecanism independent şi imparţial pentru a investiga cazurile de utilizare suspectată a armelor chimice în Ucraina”, se arată în copia cererii consultate de agenţia de presă.
Kievul a înaintat solicitarea către organismul de conducere al OIAC, pe fondul unor declaraţii recente ale serviciilor de informaţii din Olanda şi Germania, care susţin că deţin dovezi privind utilizarea pe scară largă a armelor chimice de către Rusia de-a lungul liniei frontului.
Solicitarea include propunerea ca mecanismul de investigaţie să fie împuternicit să „colecteze dovezi suplimentare şi să identifice autori, organizatori, susţinători ai unei astfel de utilizări”.
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice nu a oferit până acum un comentariu oficial în legătură cu această cerere, depusă la începutul reuniunii Consiliului Executiv al OIAC, care se desfăşoară pe durata a patru zile şi reuneşte 41 de state membre.
În trecut, OIAC a înfiinţat un mecanism similar pentru Siria, unde a constatat că forţele guvernamentale siriene şi gruparea Stat Islamic au folosit arme chimice în războiul civil început în 2011.
Potrivit serviciului de informaţii militare din Olanda, cel puţin trei soldaţi ucraineni au murit în urma expunerii la substanţe toxice, iar peste 2.500 de răniţi au raportat simptome asociate armelor chimice.
Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia în mai 2024 că foloseşte cloropicrin - un compus chimic utilizat iniţial în Primul Război Mondial, mai toxic decât agenţii utilizaţi pentru controlul mulţimilor. Atât Rusia, cât şi Ucraina au negat folosirea acestor arme în conflict, conform sursei citate.
Anul trecut, OIAC a calificat acuzaţiile reciproce lansate de cele două state ca fiind „insuficient fundamentate”.
Luni, Regatul Unit a impus sancţiuni împotriva a două persoane şi unei entităţi din Rusia, ca parte a regimului său de sancţiuni pentru arme chimice, acţiune menită să penalizeze Moscova pentru utilizarea presupusă a armelor interzise.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 18:58)
Șobolanii ukraineni părăsesc țara care se scufunda …