Uniunea Europeană a prezentat o strategie nouă dedicată unei regiuni a Mării Negre mai stabile şi mai sigure, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Aceasta vizează stimularea creşterii economice şi a conectivităţii prin consolidarea legăturilor dintre Europa, Caucazul de Sud, Asia Centrală şi mai departe. În contextul războiului din Ucraina, UE urmăreşte să îşi consolideze rolul geopolitic ca actor de încredere în zonă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit comunicatului, strategia presupune o cooperare aprofundată cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Armenia şi Azerbaidjan, unele dintre aceste ţări fiind în proces de apropiere sau aderare la UE. Iniţiativa urmăreşte să genereze beneficii concrete prin investiţii în parteneriate cheie şi dezvoltare regională.
"Un rol activ al UE este esenţial pentru promovarea păcii şi securităţii în regiunea Mării Negre, în special în actualul context geopolitic. Vom colabora cu partenerii noştri pentru a construi împreună un viitor mai sigur şi mai prosper", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Strategia este construită în jurul a trei piloni principali:
Consolidarea securităţii, stabilităţii şi rezilienţei
Promovarea creşterii durabile şi a prosperităţii economice
Protejarea mediului şi pregătirea pentru schimbările climatice
Pentru fiecare pilon, UE va implementa iniţiative emblematice, precum:
-Crearea unui centru regional de securitate maritimă, menit să sporească siguranţa maritimă, să protejeze infrastructura critică şi mediul marin şi să faciliteze cooperarea în operaţiuni de deminare.
-Dezvoltarea unei agende dedicate conectivităţii, cu reţele de transport, energie şi digitalizare care să transforme regiunea într-un coridor strategic între Europa şi Asia Centrală.
-Sprijinirea comunităţilor de coastă şi a economiei albastre, pentru a creşte rezilienţa în faţa dezastrelor, a schimbărilor climatice şi a provocărilor post-conflict.
Marea Neagră este considerată o regiune strategică, cu un potenţial major de conectivitate şi dezvoltare durabilă, fiind o punte între Europa, Caucazul de Sud, Asia Centrală şi Marea Mediterană.
Conform sursei, strategia vizează, totodată, sprijinirea reconstrucţiei Ucrainei, consolidarea statului de drept, accelerarea reformelor în ţările partenere şi integrarea treptată a acestora în piaţa unică a UE.
Abordarea reflectă aspiraţiile cetăţenilor din regiune pentru un viitor mai sigur, stabil şi prosper, urmând să fie implementată în sinergie cu extinderea UE şi politica Parteneriatului Estic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 20:41)
ne extindem cu repeziciune .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 22:37)
Oricum in curand devenim mai tari ca Germania daca vanzatorul de arme de la BlackRock se vinde mai departe circarului drogat