Unele state UE cer, în continuare, plafonarea preţului gazelor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 27 septembrie 2022

Unele state UE cer, în continuare, plafonarea preţului gazelor

Un grup de state membre UE intenţionează să preseze Comisia Europeană să vină cu planuri de plafonare a preţului gazelor naturale, valabil la nivelul întregului bloc comunitar, conform unei propuneri de scrisori consultate de Reuters.

La începutul acestei luni, Executivul comunitar a prezentat un pachet de măsuri de urgenţă destinat să răspundă la explozia preţurilor la energie, dar cu toate acestea a evitat să plafoneze preţul gazelor naturale, un subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre UE.

Potrivit Reuters, ţările care sunt în favoarea plafonării intenţionează să îşi intensifice presiunile la adresa Bruxelles-ului printr-o scrisoare în care să ceară Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru un plafon la preţul gazelor naturale, propuneri ce ar urma să fie discutate la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei, iar o propunere legislativă ar urma în cel mai scurt timp posibil.

"Recunoaştem eforturile făcute de Comisie şi măsurile care au fost avansate pentru a răspunde crizei. Dar nu am abordat cea mai gravă problemă dintre toate: preţul angro al gazelor naturale", se arată în varianta de lucru a scrisorii consultate de Reuters, notează Agerpres.

Potrivit unor oficiali europeni, aproximativ zece state membre intenţionează să semneze această scrisoare, printre care Belgia, Italia Polonia, Malta şi Grecia.

Adresată comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, scrisoarea cere un plafon de preţ pentru toate tranzacţiile angro cu gaze naturale. Reuters precizează că diplomaţii statelor membre negociau ieri conţinutul scrisorii, astfel că este posibil să sufere modificări.

Potrivit unei variante de lucru a scrisorii, plafonarea preţului gazelor ar ajuta statele membre să contracareze "presiunile inflaţioniste nesustenabile" care afectează gospodăriile şi companiile, şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor, ceea ce ridică semne de întrebare dacă va fi strâns sprijinul necesar pentru o propunere europeană. Germania, Ţările de Jos şi Danemarca susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă.

Rusia a redus lirările de gaze spre Europa după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei în contextul invadării Ucrainei, astfel că ţările membre să chinuie să găsească furnizori alternativi. Până acum, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de urgenţă la nivelul UE, precum taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele membre negociază aceste propuneri şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

În paralel se discută ale propuneri ale UE, inclusiv oferirea de sprijin de lichiditate pentru firmele din energie şi măsuri suplimentare care să ducă la scăderea preţului gazelor.

Kremlinul recunoaşte "greşeli" în procesul de mobilizare din Rusia

Kremlinul a recunoscut "greşeli" intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată "nu există vreo decizie" în privinţa închiderii frontierelor, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate, relatează AFP.

"Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că speră că aceste "erori vor fi corectate".

Autorităţile ruse au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate, potrivit Agerpres.

Dar, s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor. Mobilizarea a provocat un val de manifestaţii, soldate cu mii de arestări, de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat-o săptămâna trecută.

Mulţi ruşi au ales, se pare, să fugă din ţară, având în vedere înghesuiala şi cozile de autoturisme de la frontierele cu Georgia, Kazahstan, Finlanda sau Mongolia. Liniile aeriene sunt luate şi ele cu asalt de ruşii care vor să se sustragă mobilizării. Acest exod a suscitat temerea că Rusia va interzice ca bărbaţii apţi de luptă să mai părăsească ţara.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că autorităţile "nu au luat încă vreo decizie" în această etapă cu privire la închiderea frontierelor pentru respectiva categorie de cetăţeni. Însă declaraţia lui Peskov nu a fost de natură să calmeze spiritele, având în vedere că afirmaţiile acestuia de mai multe ori au fost contrazise de realitate, potrivit Meduza.io.

Rusia se pregăteşte să anexeze patru regiuni ale Ucrainei la încheierea, mâine, a aşa-numitelor "referendumuri" în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (Donbas, estul Ucrainei) şi Herson şi Zaporojie (sudul teritoriului ucrainean), chiar dacă unele dintre acestea sunt controlate doar parţial de Moscova.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 183 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 168,5 euro, iar la ora 12.12 atingea 174,35 euro.

..........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 1,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 84,97 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât cu 1,2%, la 77,79 dolari barilul la ora locală 08.11.

..........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 1.648,50 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.06, cea spot - cu 0,2%, la 1.641,20 dolari/uncie.

..........................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,63 dolari/buşel la ora locală 08.10, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,6%, la 6,72 dolari/buşel.

Recolta de cereale a Ucrainei ar putea totaliza doar 54,1 - 55,7 milioane de tone în acest an, faţă de nivelul record de 86 milioane de tone, din cauza invadării ţării de către Rusia, care a provocat reducerea suprafeţei cultivate, estimează analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, conform Reuters.

Recolta ar putea include 19 milioane de tone de grâu, 30 milioane de tone de porumb şi 5,5 milioane de tone de orz.

Analiştii avertizează că exporturile de cereale în sezonul agricol 2022/2023 ar putea scădea la 22,6 - 38,8 milioane de tone, din cauza reducerii suprafeţei cultivate şi a dificultăţilor logistice. De asemenea, producţia de floarea soarelui a Ucrainei în sezonul 2022/2023 ar putea totaliza 3,5 - 4,9 milioane de tone, faţă de cinci milioane de tone în sezonul 2021/2022, au estimat analiştii APK-Inform, notează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Plafonare de preț la un produs,

    la care cererea este foarte mare,

    este o prostie economica 

    Mari idioți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb