"Ursul românesc" provoacă îngrijorare la nivel european

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 23 august 2021

"Ursul românesc" provoacă îngrijorare la nivel european

Vânat, numărat, protejat, "ursul românesc" a devenit un subiect în presa internaţională. Acum există îngrijorare din cauza anunţatului recensământ propus de autorităţi. France Presse anunţă într-un material amplu că ţara noastră lansează un recensământ fără precedent al urşilor din Carpaţi, ceea ce ar putea face din aceştia o ţintă uşoară. În lunile următoare, "'400 de experţi şi voluntari vor merge pe teren pentru a preleva mostre'' de fecale şi păr pentru analize ADN, a declarat pentru AFP ministrul mediului, Barna Tanczos. Scopul acestui proiect "de o amploare fără precedent", finanţat de Bruxelles cu 11 milioane de euro, este de a "evalua mărimea populaţiei de urşi". Potrivit estimărilor din anii 90, pădurile seculare ale ţării adăpostesc aproximativ 6.000 de urşi bruni, cel mai mare număr din Europa (cu excepţia Rusiei). Potrivit AFP, autorităţile consideră că acest număr este subestimat, având în vedere afluxul exemplarelor care caută hrană în satele din Transilvania.

Colectarea excrementelor şi a părului va permite crearea unei baze de date, în care fiecare probă va fi stocată cu un cod de bare, potrivit ministrului. Robin Rigg, preşedintele Slovak Wildlife Society, cunoaşte această procedură, pe care a folosit-o pentru a număra lupii. Procedura poate oferi o mulţime de informaţii, a declarat expertul irlandez pentru AFP, cum ar fi sexul animalului sau eventualele legături de înrudire cu alte exemplare. Important este să se cerceteze amănunţit şi "să se colecteze de trei ori mai multe eşantioane decât numărul estimat de animale", a subliniat Djuro Huber, profesor la Universitatea din Zagreb (Croaţia). Fără a pune sub semnul întrebării utilitatea proiectului, care include şi crearea primului sanctuar public pentru urşi, activiştii pentru drepturile animalelor se tem că acesta ar putea deschide calea pentru reluarea vânătorii, dacă se va dovedi că există "prea multe" exemplare. Cristian Papp, un oficial al World Wildlife Fund (WWF), solicită "transparenţă în colectarea şi interpretarea datelor". "Sub pretextul periculozităţii lor, se pregăteşte un masacru al acestor animale adesea înfometate, victime ale defrişărilor, ale reducerii şi distrugerii habitatului lor şi ale unei încercări de demonizare a lor de către organizaţii de vânători", a declarat Fundaţia Brigitte Bardot. "'Aceste acuzaţii sunt nefondate", a declarat Tanczos. "'Un urs nu va fi împuşcat decât în situaţii critice, dacă pune în pericol viaţa oamenilor", a spus el, iar "relocarea" departe de aşezări este preferată. Un lucru este clar, agenţiile de presă internaţionale sunt cu ochii pe urşi şi pe autorităţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este vara, publicatiile din Europa nu au continut si publica tot felul de bazaconii caci numai cu Pandemie, Afganistan si incalzirea globala nu se pot mentine.

    campania mizerabila platita la tv , a dus la renumele de tara primitiva a Romaniei . nu voi uita niciodata ghiorlanul din sibiu mandru ca a omorat un pui de urs speriat de la 5 m . huuooooo marlanilor cu pusca-n , mana si creierul in colon !

    1. O sa ajungi sa dormi cu ursul in casa, ca deja sunt pe strazi in miezul zilei, in numeroase localitati.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro