XTB: Dolarul recuperează după armistiţiul comercial cu China

I.S.
Comunicate de presă / 14 mai

XTB: Dolarul recuperează după armistiţiul comercial cu China

Dolarul american a recuperat o parte din declinul puternic al anului după "armistiţiul" din războiul comercial cu China, indicele monedei atinsese, la minime în 21 aprilie, o scădere de 10,4%, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de investiţii pe bursele internaţionale, conform unui comunicat emis redacţiei.

Până miercuri, nivelul fusese ajustat cu 3 puncte, la 7,4%. Vestea acordului a venit, în ciuda semnalelor furnizate de administraţie, ca o surpriză, propunând taxe vamale care au făcut pieţele să răsufle uşurate.

Deşi înţelegerea este temporară, cele 90 de zile oferă o fereastră suficientă pentru reluarea comerţului între cele două mari economii, la timp pentru a "salva Crăciunul", nu doar la figurat. E timp pentru a pregăti producţia şi depozitarea cadourilor pentru sărbători.

Câştigătoare au fost activele americane: acţiunile, în primul rând, dar şi titlurile de stat şi moneda SUA, care a avut cea mai bună zi a sa din ultimii doi ani.

Dolarul a avansat cu 1,42% faţă de Euro. Redresarea rapidă a dolarului poate fi văzută ca o contra-reacţie la tendinţa rapidă de scădere anterioară, o repoziţionare rezonând cu tendinţele anterioare.

Deseori, în ultimii zece ani, capitaluri provenind din Europa ajungeau peste Ocean, într-o piaţă bursieră net mai performantă decât cele locale. Acest "ritual" a fost întrerupt anul acesta. Bursa din SUA era atractivă pentru investitori şi din alte regiuni, precum Asia sau

Orientul Mijlociu, în timp ce surplusurile din schimburile comerciale finanţau deficitul bugetar.

Potrivit XTB, bănci centrale şi investitori instituţionali alegeau să "parcheze" resurse în titluri de stat în dolari, văzute drept active relativ mai sigure. Aceste fluxuri au fost perturbate sau chiar inversate în urma schimbărilor în politicile SUA. Veştile reducerii taxelor vamale la 30% pentru importuri din China şi 10% pentru livrările dinspre SUA spre China au fost salutate şi ca deschizând poarta unor acorduri cu alte ţări.

Această speranţă de revenire spre o situaţie familiară, apropiată de "normalitatea" anterioară sau cel puţin cu o mai redusă volatilitate, a condus la reluarea apetitului pentru active americane. Acordurile pentru cipuri furnizate unor state din Orientul Mijlociu şi investiţii de până la 1 trilion de dolari, deşi derulate în timp îndelungat, au stimulat de asemenea un sentiment optimist.

Deşi acţiunile au continuat să crească, Euro a recuperat uşor în faţa dolarului. Inflaţia a coborât la 2,3% luna trecută, sub aşteptări, şi atingând cel mai redus nivel de după 2021. Cu argumentul suplimentar al unei inflaţii coborâte, preşedintele Trump a reluat

mesajul că dobânzile ar trebui să scadă. Un dolar american mai slab ajută exportatorii şi scumpeşte importurile, contribuind la reducerea deficitelor comerciale.

Câtă vreme traderii procesează valul de informaţii de amploare din ultimele zile, întrebarea investitorilor pe termen lung este: avem o reversare a trendului de scădere a dolarului sau doar o corecţie a unei mişcări structurale care ar putea continua dincolo de minimele recente?

Pentru unul dintre marii administratori de fonduri ai lumii, Amundi, schimbările anterioare sunt structurale, potrivit unor comentarii publicate chiar luni, ziua saltului dolarului american, punctează Claudiu Cazacu. Poziţionarea în piaţă, săptămâna trecută, indica

aprecieri ale Euro aşteptate de traderii pe derivate pe un orizont de trei luni. Estimările Goldman Sachs şi Deutsche Bank de dinaintea acordului vedeau spaţiu pentru un dolar mai slab.

În perspectiva noastră, răspunsul (la întrebarea de mai sus) va depinde de politicile SUA şi de abordarea jucătorilor globali. În condiţiile în care pauza actuală a taxelor vamale cu China şi alte state s-ar dovedi doar o etapă de negociere, iar niveluri semnificativ mai

înalte ar fi reinstituite, încrederea s-ar disipa din nou.

În egală măsură, paşii pentru realocarea resurselor ar fi reluaţi. Dolarul ar deveni atunci ţinta unor vânzări suplimentare. Cu un deficit de cont curent de 1,1 trilioane de dolari, ar fi de ajuns ca intrările de capital să se diminueze pentru a permite o slăbire a dolarului. Conform sursei, cu active deţinute de nerezidenţi de 22 trilioane de dolari, chiar şi o vânzare limitată sau o acoperire a riscului prin operaţiuni pe derivate ar adăuga volume majore în defavoarea dolarului. Devenind mai puţin predictibil, solul financiar american ar fi mai puţin dezirabil.

Euro ar fi printre cei mai importanţi câştigători, cu tot debutul ezitant al cancelarul german Merz, şi locul pentru ajustarea dobânzilor în Europa, planul de investiţii rămâne în picioare şi e un argument pronunţat. Unii lideri europeni au pornit deja campania pentru un rol mai pronunţat în rezervele băncilor centrale pentru moneda unică. De la raportul 3 la 1 în favoarea dolarului, loc pentru ajustare s-ar putea găsi, arată consultantul de strategie XTB România.

Modul în care se aşează relaţiile comerciale cu aliaţii şi oponenţii săi va fi de asemenea foarte relevant. Trepidaţiile actuale au dus la o rescriere a regulilor, şi pentru unii ar putea fi de ajuns pentru a considera o reorientare, graduală, a deţinerilor de rezervă în dolari. În lipsa unor ancore precise în privinţa relaţiilor comerciale şi a unui mesaj coerent care să reducă incertitudinea, pe termen lung scenariul actual pare a favoriza structural niveluri mai ridicate ale Euro în raport cu dolarul american.

Anunţurile acordurilor cu China şi statele din Orientul Mijlociu oferă susţinere dolarului şi, dacă vor fi transpuse în realitate în parametri foarte apropiaţi de cei actuali, limitează potenţialul de alunecare ulterioară, faţă de scenariul anterior, mai subliniază Claudiu Cazacu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0523
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.3738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb