Adrian Vasilescu: "Este nevoie de creşterea veniturilor la bugetul de stat”

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie

Adrian Vasilescu: "Este nevoie de creşterea veniturilor la bugetul de stat”

English Version

În actualul context în care cheltuielile bugetare sunt destul de ridicate, iar statul a ajuns să se împrumute pentru acoperirea lor, este nevoie nu doar de reduceri ale unora dintre cheltuieli, ci şi de creşterea veniturilor bugetare pentru plata acestor cheltuieli, dar şi pentru plata de către bugetul de stat a ratelor şi dobânzilor pentru împrumuturile contractate, susţine Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Naţională a României.

Adrian Vasilescu ne-a transmis: "Ce va rezulta din negocierile de la Cotroceni va fi o decizie politică, nu o decizie tehnică. Sunt mai multe partide în negocieri, iar ce se va decide în Parlament, aceea va implementa şi Banca Naţională potrivit atribuţiilor pe care le are reglementate prin lege. Atrag atenţia însă că reducerea deficitului bugetar nu intervine doar cu introducerea de noi taxe şi impozite sau cu majorarea altora, ci este nevoie să fie scăzute şi cheltuielile actuale ale statului. Bugetul de stat este alcătuit din cheltuieli şi venituri, iar în acest moment privirea tuturor se uită mai atent la partea de venituri, deşi ar trebui să analizeze şi ce cheltuieli pot fi reduse. Apoi sunt reprezentanţi ai clasei politice care vorbesc foarte mult despre ce se va tăia, dar nu spun nimic despre ce se adaugă la capitolul venituri. Probabil că este greu de adăugat acum, în actualul context. Dar este nevoie şi de creşterea veniturilor prin prisma împrumuturilor făcute până acum. Or, o creştere a veniturilor implică o creştere a bazei de impozitare sau mai bine spus noi taxe şi impozite, precum şi majorarea altora. Deficitul despre care discutăm putem să îl judecăm în următorul mod: veniturile pe care poate să le adune bugetul plus cât se poate împrumuta o ţară ca să cheltuiască. Şi chiar astăzi (n.red. - vinerea trecută) asistăm la acest lucru, un împrumut din ţară, pe baza titlurilor de stat Fidelis, care sunt achiziţionate de populaţie ce devine participant activ la veniturile bugetului de stat. Pe urmă sunt împrumuturile din afara ţării. Băncile participă la constituirea de venituri bugetare din împrumuturile acordate statului. Iar problema este cât ne putem împrumuta, pentru că nu ne putem împrumuta la nesfârşit, deoarece riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Avem ocazia de a nu intra în încetare de plăţi, dacă vom lua măsurile necesare pentru sustenabilitatea bugetară, pentru ca bugetul de stat să poată suporta rambursarea împrumuturilor luate şi plata dobânzilor aferente”.

Practic, domnul Vasilescu susţine că este nevoie de majorarea unor taxe - precum este taxa pe câştigurile din tranzacţiile bursiere, dar şi introducerea unor taxe noi, deoarece bugetul de stat are nevoie urgent de venituri pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Da ma , noi bugetarii vrem mai multi bani , sa avem de unde fura, nu cu sacosa, cu carul !

    1. vrea sa fiu solidat cu vasilestii,sper sa nu ma lase la greu si sa trimita contul de revolut

      Scazute cheltuielile nu marite taxele.

    Este nevoie...aveți nevoie,aveți drepturi, aveți salarii uriașe,aveți inflație uriașă,aveți taxe și impozite mari...pe înțelesul lui Vasilescu...dacă trăiești în România ca salariat și crești 2 porci/lună...pe unul îl dai la stat și la al doilea când te duci sa cumperi pentru casă dai și picioarele din spate și din față TVA,accize,taxe și impozite...și rămâi cu o carcasă din 2 porci.Voi ați fi in stare sa impozitați și nașterile și laptele de la sânul mamelor...tot doar cu aceasta aberație ....trebuie bani la buget.Vasilescu mai mergi la pensie și cu o pensie normala pe măsura contributivității.Si lasa gargara.

    Simplu, mai multi bani la buget si s-a rezolvat totul.

    Problema este de unde mai multi bani la buget. Din buzunarul saracului. Ca specialele nu vor fi afectate.  

    Romania a trait pe baza banilor europeni si imprumuturilor. Acum si cei noi sunt cu mana intinsa la UE si asteapta alte pomeni.  

    UE a pus o serie de bariere, nu carbune si minerit, cereale din Ucraina, ajutor pentru razboiul de acolo si altele care opresc romanul sa produca .  

    Romania nu are alta solutie decat sa abandoneze ideea ca se mai poate asa in viitor. este o vale periculoasa. Romanii trebuie lasati sa inceapa mici afaceri, (sa produca fursecuri ca in America) fara sa fie blocati de birocratie si prevederi legale proaste. Micii afaceristi trebuie sprijiniti si orice afacere mica sa poata fi demarata fara un milion de aprobari si autorizatii, pe baza propriei raspunderi, chiar si in domeniul alimentatiei si mai ales scutita de impozite un an. Daca reuseste omul cu aceasta afacere nu va mai cere si primi nici ajutor social si nici salariu de la stat. El va fi o sursa de venit si va da bani statului.  

    Si prevederile UE care blocheaza acest fel de activitate economica trebuiesc ignorate, prorogate ocolite evitate.  

    Asa a ajuns China acolo unde este si India si toate tarile estice care au crescut.

    Micul comert, micile afaceri, intreprinderi vor fi sangele care va reinvia Romania si va produce cresterea veniturilor la buget.  

    Cu alte cuvinte, Vasilescu nu crede ca inclusiv salariile de la BNR sunt nejustificat de mari, iar cumulate cu pensii devin venituri aberante pentru o tara ca Ro.

    Încă o idee.... Restructurarea poliției de frontieră...sute stau prin birouri... Direcții regionale, școli de pregătire... etc

    Pe aceiași lungime de frontieră la Dunăre, noi avem spre o mie de cadre... sârbii cam 50...!? 

    ...

    ...

    ... in paralel cu reducerea drastica a cheltuielilor Statului!

    Ba nu! E timpul taierii de grasime a statului. Prin marirea taxelor, voi vreti sa taieti din carnea contributorilor. Veniturile la stat au tot crescut, an de an, doar ca statul si-a crescut cheltuielile nete la viteze nemaivazute, fara vreun efect in economia reala - doar s-au multiplicat angajarile, sporurile si salariile nesimtite, cheltuielile de birou, masini, diurne, aghitotanti, mancarea la preturi de protocol - d'aia politicienii habar n-au cat de scumpa e mancarea in Romania - fiindca ei cred ca toti romanii cumpara la preturile lor de protocol.

    Cate salarii cu pensii cumuleaza stimabilul?Dar tovarasii lui cooperatori incepand cu sefu-sau?Cum e posibil sa iei si salariu si pensie din acelasi loc?

    1. sa se taie, dar nu de la noi!

    vasilescule,pleaca taica acasa,ca nimic notabil nu se intampla cu tine sau fara tine!

    cand conducea Simeone,cursul era 5.1 si o banca americana paria pe 6! 

    a venit Nicu cu expertiza lui,scade cursul cat inainte! 

    explica de ce e cioara vopsita?

    aveti vreo tangenta la BNR cu vopseaua? 

    1. E posibil sa mentineti mesajul asta cand se face o asociere directa intre Simeone si cioara???

      cioara vopsita nu e acelas lucru cu ce vrei sa insinuiezi!

      am avut etnici germani la conducere si ne a pus tara pe radar la Capu Verde si Zanzibar,cine e om e om ,nu ma pot pronunta pt Simeone sau pt altcineva! 

      Dar,un lucru stiu sigur ca se intampala daca venea Simeone,se faceau f usor concedierile la stat,asa s-a ras de Milei al Argentinei si a curatat sistemul bugetar ca nuimeni altul prin desfiintarea vechilor structuri si infiintarea altora noi cu jumate de personal! 

      sa ti spun despre profesori,mama si tata au lucrat in invatamant! 

      norma didactica era 20 de ore pt materiile unde se dadeau teze si 22-23 pt materiile de polologhie!inainte de 89,erau cu 30% mai multi copii ca acum,acum avem cu 30% mai multi profesori si stim coruptia din sistem,meditatiile cu elevii de la clasa! 

      eu,le as retrage titularizarea profesorilor care fac meditatii cu copiii de la clasa,cum,in clasa nu intelege,iar pe banuti,in sufragerie intelege copilul! 

      sa nu mai vorbim de eroii cu epoleti pe care i am vazut la mare la Topaz,multi cu burtile de o palma peste curea!

      astia sunt eroii care se pensioneaza la 50 de anisori si ne apara de rusi? 

      Atunci o clasă avea 35 de elevi, ( e prea mult)acum 25,e corect să zicem!

      Nu sunt nici pe departe cu 30% mai mulți profesori,sunt cam la fel

      În schimb sunt cu peste 100% mai mulți inspectori! La minister bănuiesc că la fel! 

      pai inspectorii,de unde vin,nu din corpul profesoral?

      avem religie,care e predata de sotiile popilor saraci,sportul acum il fac cu profesor,nu cu invatator,pe vremea mea,nimeni nu avea sunci,acum,vai de ei ce deformati de mici de la magazinele din inima pt Romania! 

      cine vrea sa invete,invata si 40 in clasa,colega mea invata cand mergea cu vacile la pascut,iar seara la lampa,a intrat din prima la drept,inainte de 89,judecatoare,aveam lectura suplimentara care trebuia citita in vacanta si culegerea de Olivoto pana in a sasea si apoi Gheba pana in a opta! 

      cine vroia invata,dar cine nu avea cap si vointa,in nici un caz nu ajungea nici student! 

      in primul an,dupa examen de admitere la facultate de 8 pe loc,din 120 am ramas 90,ceilalti 30 au pierdut admiterea sau care a avut malai,si a amanat anul medical sa nu mai dea odata admiterea!

      am citit la lampa,ma mir de unde mai vad doar cu 2.5! 

    Platim 200 de directori la BNR ca sa avem cea mai mare inflatie din Europa. Inflatia e hotie din puterea de cumparare, e hotie din economiile noastrea deja taxate de stat. Inflatia e o "taxa ascunsa", si astia bauna ca "nu dam destule taxe".

    Nu am presentimente bune, observ ceva bune intentii la viitorul guvern, dar daca in 2-3 luni nu vor reduce cheltuielile statului cu minim 1% din PIB, suntem JUNK ! De acolo nici dracu nu te mai scoate in urmatorii 2 ani...2010 ni se va pare o adiere de vant!

    Premii pentru diverse ocazii,la silvicultori de zeci sau sute de mii lei,la Transel ectric si multe altele,care inca nu au aparut.Salarii de mii si sute de mii de euro(director CFR calatori=11 mii euro). Sunt sigur ca mai sunt multe care nu se doresc sa fie vazute.Ar fi bine sa fie analizate mai bine si in „ograda Dvs.”Ministere,parlament etc.

    1. CFR calatori cu salariu 11 .ooo de euro isi permite apartamente in Dubai de 1 milion de euro. Cum? Matematic?

      dobanda compusa :))))

      ha ha ha ha

    Cand partidele proeuropene,

    au cheltuit cu nemiluita,prin imprumuturi de stat, 

    BNR nu a scos un cuvintel, 

    asa ca textele "nu sunt bani la buget",

    par caraghioase si jenante,din partea lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb