Armata rusă a anunţat astăzi cucerirea satului Rozdolne, situat în sudul Donbasului, estul Ucrainei, o regiune pe care Moscova intenţionează să o controleze, relatează AFP. Trupele ruse au intensificat înaintarea în această zonă în toamna acestui an.
"Gruparea de Sud a forţelor ruse (...) a eliberat localitatea Rozdolne", anunţă Ministerul rus al Apărării. Ministerul rus al Apărării a menţionat cucerirea unui alt sat în regiunea Doneţk, dar nu a specificat care anume. Totodată, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu exclude posibilitatea de a ordona un atac asupra Kievului folosind racheta balistică hipersonică experimentală Oreşnik, pe care a descris-o ca o armă extrem de puternică.
După un prim atac cu racheta hipersonică Oreşnik în Ucraina săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar putea efectua noi lansări şi ar putea viza instalaţii militare din ţările occidentale care furnizează arme Kievului.
El nu şi-a pus, până acum, ameninţările în aplicare, însă a atacat cu rachete şi drone infrastructura energetică a Ucrainei a 11-a oară în acest an, cu bombe cu "submuniţie" acuză Kievul.
Vladimir Putin a ameninţat la Astana, în Kazahstan, unde a participat la un summit al Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), să folosească rachete de tip Oreşnik pentru a ataca "centre de decizie, inclusiv la Kiev".
Rusia a atacat timp de aproape trei ani infrastructurile energetice ucrainene, încercând să submineze moralul populaţiei şi să distrugă logistica armatei Kievului. Aceste atacuri au vizat infrastructuri energetice din diverse regiuni ale Ucrainei, provocând întreruperi ale alimentării cu electricitate la nivel naţional, conform declaraţiilor directorului companiei de furnizare a energiei electrice Yasno, Serghii Kovalenko.
Armata rusă îşi continuă înaintarea pe frontul ucrainean, câştigând teren în zonele oraşelor Pokrovsk, Kurahove şi Kupiansk. Aceste evoluţii au loc în contextul apropierii revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, un eveniment văzut de unii observatori ca o potenţială cotitură în conflict.