ASF refuză de 2 ani să publice raportul privind reclamaţiile împotriva companiilor de asigurări

A.F.
Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2023

ASF refuză de 2 ani să publice raportul privind reclamaţiile împotriva companiilor de asigurări

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) atrage din nou atenţia Parlamentului României şi Guvernului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a transformat într-o instituţie opacă, partizană cu firmele de asigurări şi susţine în mod suspect compania de asigurări Euroins, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, ASF a refuzat, în ultimii 2 ani, să mai publice raportul privind reclamaţiile înregistrate la adresa pieţei de asigurări. Ultimul raport publicat de către ASF se referă la reclamaţiile înregistrate în primul semestru al anului 2021, când piaţa de asigurări înregistra un număr de 32.179 petiţii, în creştere cu 51% fata de semestrul I al anului 2020, atunci când aceeaşi piaţă de asigurări înregistra un număr de 21.243 de petiţii.

"Numărul de reclamaţii transmise de către asiguraţi la adresa pieţei de asigurări reflectă în mod direct nivelul de satisfacţie şi încredere al acestora în piaţa de asigurări, iar ASF are obligaţia de a informa şi proteja consumatorii de asigurări, misiune pe care a ratat-o din plin, în permanenţă. Nu poţi asigura o protecţie minimă consumatorilor de asigurări neinformându-i, timp de 2 ani, cât de bune sau proaste sunt serviciile oferite de către piaţa de asigurări pe care se presupune ca o supraveghezi. Este piaţă cu comportamente abuzive şi cu peste 1.000 de încălcări ale Legii RCA pe zi, care nu se disciplinează cu avertismente scrise. ASF s-a transformat în fabrică de avertismente pentru societăţile de asigurări din România", a precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

A doua situaţie îngrijorătoare este că, analizând informările transmise pe site-ul ASF privind sancţiunile aplicate pieţei de asigurări aşa-zis supravegheate, observăm că din luna martie 2023, când ASF a retras autorizaţia de funcţionare şi a amendat societatea Euroins, ASF a aplicat firmelor de asigurări rămase în piaţă doar două amenzi în cuantum de 5.000 de lei, fiind vorba despre amenda minimă legală pe care ASF o poate acorda unei societăţi de asigurări, restul pieţei primind numai avertismente scrise. Astfel, doar două companii de asigurări au fost sancţionate - şi doar cu amendată minimă de 5.000 de lei. Este vorba despre Uniqa Asigurări şi Signal Iduna. Celelalte companii controlate au primit doar simple avertismente scrise.

Pe de alta parte, piaţa de brokeraj aflată în faliment tehnic după ce Guvernul a decis plafonarea comisionului la 8%, la cererea ASF, a fost sancţionată, în aceeaşi perioadă, în cu totul alt mod. Au fost controlate 16 companii de brokeraj care au primit 7 sancţiuni cu amendă în cuantum total de 121.300 de lei şi o sancţiune cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a unei companii de brokeraj.

Ultima raportare privind petiţiile a ASF ne arată ca doar 0,09% dintre reclamaţiile înregistrate la ASF au fost la adresa brokerilor de asigurări şi 98,91% au fost îndreptate către societăţile de asigurări din România. Analizând rezultatele controalelor desfăşurate de către ASF în perioada Aprilie - August 2023 (ultima raportare a ASF), observăm că societăţile de asigurări au beneficiat de cele mai puţine controale şi doar de 2 amenzi dubios de mici - 5.000 de lei -, pe când piaţa de brokeraj a primit amenzi cumulate de 24 de ori mai mari decât piaţa de asigurări. Îi atragem atenţia premierului Marcel Ciolacu asupra acestor anomalii pe care ar trebui să le analizeze. Nu este posibil ca cei care înregistrează 99% dintre reclamaţii să primească 2 amenzi minime, pe când piaţa de brokeraj, care cumulează sub 1% din reclamaţii să primească amenzi de peste 24 de ori mai mari şi o sancţiune cu retragerea autorizaţiei de funcţionare. Noi înţelegem că s-au dat amenzi pentru a bifa activitatea ASF, dar s-au evitat controalele la cei care au probleme", a mai precizat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Un ultim aspect deosebit de important, care priveşte toate instituţiile româneşti: În data de 13.11.2023, ASF a introdus în Registrul Asiguratorilor şi Intermediarilor din Spaţiul Economic European faptul că societatea Euroins Insurance AD poate vinde în România toate clasele de asigurări, mai puţin RCA. Deocamdată! Pentru a vinde RCA, Euroins Insurance AD mai are nevoie doar de autorizaţia din partea BAAR. Ce se întâmplă cu instituţiile româneşti care accepta la licitaţii asigurări de buna execuţie pentru mari lucrări de infrastructură, în condiţiile în care poliţele sunt emise de către Euroins Insurance AD din Bulgaria? Societatea Euroins Asigurări din România a dat faliment la jumătatea lunii martie, iar în cazul asigurărilor facultative nu există schema e garantare în Bulgaria!

Adică, dacă Euroins Insurance AD intră în faliment, niciun beneficiar nu va primi niciun ban, nici din partea Fondului de Garantare a Asiguraţilor din Romania şi nici de la cel din Bulgaria. Nu credem că este o simplă coincidenţă faptul că în data de 13 Noiembrie 2023, cu o zi înainte de terminarea mandatului consiliului ASF, Euroins Insurance AD este înscrisă de către ASF în Registrul Asiguratorilor şi Intermediarilor din Spaţiul Economic European, compania bulgărească putând vinde în România 16 clase de asigurare.

Facem apel la cei ce vor să candideze pentru noile funcţii în ASF că va trebui să aplice legea din prima zi şi că din partea COTAR nu mai au nicio scuză pentru faptul că sunt nou veniţi, aşa cum în ultimi 20 de ani cei ce s-au succedat la conducerea ASF s-au scuzat şi au terminat mandatele mai rau decât le-au preluat.

Să nu uităm că doar cu o săptămână înainte de a se constata că Euroins era falimentară, COTAR solicita public Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să prezinte urgent situaţia financiară REALĂ a companiei de asigurări Euroins. Această companie deţinea, în august 2022, o cotă de piaţă de 31%, iar în momentul falimentului ajunsese la 41% din piaţa RCA.

ASF ar fi trebuit să prezinte datele financiare la zi, privind cota de piaţă RCA, solvabilitatea şi lichiditatea companiei Euroins. Datele vehiculate public şi oficial, până în momentul falimentului, erau din perioade anterioare, astfel încât să nu se observe problemele. Compania de asigurări a luat un avans constant şi considerabil, cu 6 luni înainte de faliment, ajungând astfel să depăşească pragul de cotă de piaţă RCA de 40%, fiind aproape de cota de piaţă pe care o înregistra City Insurance în momentul falimentului. Deşi COTAR atragea atenţia asupra acestor probleme, prezentând inclusiv calcule pe cifre concrete, ASF nu a luat nicio măsură, până în ultimul moment, când falimentul a fost doar constatat.

În momentul falimentului Euroins, 4 din 10 autovehicule care circulă pe drumurile publice din România erau asigurate la această companie, peste 50.000 de dosare de litigiu ale companiei Euroins se aflau pe rolul instanţelor de judecată, dauna medie pentru dosarele aflate în instantă era de aproximativ 3.000 de euro/dosar, numărul de dosare de daună avizate şi nesoluţionate, instrumentate de compania Euroins era de peste 30.000. Dauna medie RCA este de aproximativ 2.000 de euro/dosar, iar rezerva de daună minimă pe care compania de asigurări trebuia să o fi constituit era de minimum 310 milioane de euro pentru dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată şi pentru cele avizate şi neachitate, aflate în etapa de instrumentare - ceea ce Euroins nu făcuse.

Prin refuzul actual al ASF de a publica rapoartele privind reclamaţiile se pregăteşte o nouă situaţie de acest fel, pe care noi să nu o mai putem nici măcar analiza pe baza datelor publicate oficial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ASF ul trebuie desființat …

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb