Aurul a atins recent un nou record istoric, de aproape 2.510 de dolari uncia, depăşind precedentul maxim de la jumătatea lui iulie, apreciere determinată de creşterea şanselor de reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, pe fondul datelor în scădere privind inflaţia din Statele Unite şi amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, scrie Investing.com.
În iulie, inflaţia din SUA, măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum, a fost de 2,9% în dinamică anuală, cel mai redus nivel din 2021, în vreme ce în dinamică lunară inflaţia a fost de 0,2%. Economiştii chestionaţi de Dow Jones se aşteptau la o inflaţie anuală de 3%, respectiv 0,2% în dinamică lunară.
"Odată ce Fed începe să reducă ratele, probabil luna viitoare, aurul poate ajunge la 2.700 de dolari uncia", a spus Sabrin Chowdhury, director la BMI, citat de CNBC.
Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costul de oportunitate al achiziţiei de aur, făcându-l mai atractiv în raport cu activele purtătoare de dobândă, cum ar fi titlurile de stat, ce concurează cu metalul galben ca activ de refugiu, mai scrie CNBC.
Traderii din pieţele futures văd ca sigură reducerea dobânzii de către Fed în septembrie, cu o probabilitate de 22,5% ca tăierea să fie chiar de 50 de puncte de bază, conform CME FedWatch Tool.
Un alt element care alimentează aprecierea metalului preţios este conflictul din Orientul Mijlociu. Israelul şi Iranul se află în pragul unui conflict direct după ce Iranul a promis că va riposta în urma asasinării liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran la începutul acestei luni. Israelul şi-a plasat armata în stare de alertă maximă, iar Statele Unite au trimis în regiune un grup de portavioane şi un submarin cu rachete ghidate, pentru a sprijini aliatul, mai scrie CNBC.
• Indici - apreciere de 1,91% pentru BET - XT
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,83%, în perioada 9 - 16 august. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,91%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,91%, în perioada menţionată.
• Şantierul Naval Orşova - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Şantierul Naval Orşova se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 9 - 16 august, cu o creştere de 11,06%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, cu un randament de 10,5%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Condmag, ce au urcat cu 10,03%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.
• Fonduri de investiţii - randament de 2% pentru OTP Global Mix Clasa L
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 7 - 14 august, este condus de titlurile OTP Global Mix Clasa L, cu o apreciere de 2%. Titlurile OTP Global Mix Clasa E s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,98%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI TehnoGlobinvest care au urcat cu 1,68%.
Bitcoin a avut o scădere de 2,94%, în perioada 9 - 16 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 1%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.