Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a respins joi temerile Europei privind restricţiile impuse de Beijing asupra exporturilor de pământuri rare, susţinând că este o practică obişnuită de control al exporturilor de produse cu dublă utilizare şi că nevoile europene pot fi acoperite, atâta timp cât sunt depuse solicitări legale, transmite Reuters.
Declaraţiile au fost făcute la Berlin, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german, Johann Wadephul, în a doua etapă a turneului european al oficialului chinez, menit să pregătească un summit UE-China care va avea loc la finalul acestei luni.
”Pământurile rare nu au fost, nu sunt şi nu vor fi o problemă între China şi Europa sau între China şi Germania. Dacă sunt depuse solicitări legale, nevoile normale ale Europei şi ale Germaniei pot fi satisfăcute”, a declarat Wang.
Potrivit sursei, China deţine peste 90% din capacitatea globală de procesare a pământurilor rare, esenţiale pentru industrii precum cea auto, de electrocasnice şi de apărare. În aprilie, Beijingul a impus noi restricţii care obligă exportatorii să obţină licenţe speciale pentru livrările externe.
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, a afirmat că aceste măsuri creează „îngrijorări majore” în Germania şi afectează imaginea Chinei ca partener comercial de încredere.
”Suntem pe drumul către găsirea unor soluţii comune şi sustenabile, care să aducă detensionarea necesară”, a spus Wadephul.
Întrebat dacă este posibil să se ajungă la un acord privind restricţiile până la summitul UE-China, Wang a răspuns că ”acesta nu este un subiect între China şi Europa”, ci o chestiune de practici standard privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare - domeniu în care atât China, cât şi Germania au dreptul să impună reguli.
Procedură rapidă, dar fără concesii
Wang a mai precizat că Ministerul Comerţului din China are deja implementată o procedură accelerată pentru aprobările de export, pentru a se asigura că cererile legitime sunt procesate rapid.
Vizita lui Wang la Berlin a venit după o oprire la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Uniunii Europene, inclusiv cu Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, Kaja Kallas, care i-a cerut să renunţe la restricţiile privind pământurile rare.
Wadephul a adăugat că discuţiile bilaterale au inclus şi teme geopolitice precum invazia Rusiei în Ucraina, Taiwan şi criza din Orientul Mijlociu.
”Credem că China poate juca un rol constructiv în relaţie cu Iranul”, a mai spus ministrul german.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 10:25)
China care detine cca.65-70 % pamanturile rare,
are oricand occidentul la mana,
ca fara inalta technologie si IT,
nimic nu mai functioneaza,
nasol de tot,dar asta este realitatea unor politici
occidentale fara viziune pe termen lung.