08 iulie 2014
 
Semifinalele Mondialului bra¬zilian programează două întâlniri care conțin toate ingredientele unor confruntări care pot intra în istoria fotbalului. Avem trei campioane mondiale (Brazilia, Germania, Argentina) și o triplă finalistă (Olanda), așa că din punctul de vedere al tradiției fotbalistice la nivel înalt echilibrul este unul total.
 
Ambele meciuri, Brazilia - Germania și Olanda - Argentina, reprezintă reeditări ale unor finale de Campionat Mondial. Brazilia - Germania 2-0, a fost rezultatul finalei din 2002, a turneului care a avut loc în Coreea de Sud și Japonia, iar Mondialul argentinian din 1978 s-a încheiat cu meciul Argentina - Olanda 3-1 (după prelungiri). Dacă Brazilia va învinge Germania, finala va fi una inedită, indiferent de rezultatul celei de-a doua semifinale, în schimb dacă va câștiga Germania se vor reedita finala din 1974 (cu Olanda) sau finalele din 1986 și 1990 ( cu Argentina).
 
Financiar, lucrurile sunt clare, Germania are lotul cel mai scump, 526.000.000 euro, fiind urmată de Brazilia (467.000.000 euro), Argentina (391.000.000 euro) și Olanda (207.000.000 euro). Meciul vedetelor este câștigat detașat de argentinianul Lionel Messi (120.000.000 euro), urmat de brazilianul Neymar (50.000.000 euro), iar germanii Thomas Muller, Mario Gotze și olandezul Robin Van Persie au toți aceeași cotă de transfer, 45.000.000 euro. Apropo de vedete, accidentarea lui Neymar (fractură la una dintre vertebre) a stârnit mare emoție în Brazilia, înainte de confruntarea de astăzi cu Germania. Antrenorul Braziliei, Luiz Felipe Scolari, a precizat că accidentarea lui Neymar reprezintă "un dezastru" pentru echipă: "Neymar este tipul de jucător care poate face diferența pentru orice echipă. Am pierdut exact jucătorul pe care nu ne doream să îl pierdem înaintea semifinalelor și finalei". Culmea ghinionului, înlocuitorul lui Neymar, Willian a părăsit antrenamentul de sâmbătă, după ce s-a accidentat la spate la un duel cu Hernanes, fiind și el incert pentru meciul din semifinale. Cu toate acestea, specialiștii consideră că pentru actualul stil de joc al reprezentativei Braziliei, mult mai importantă este pierderea căpitanului Thiago Silva, fundașul fiind suspendat pentru această partidă. Interesul pentru aceste semifinale este imens, mai ales că reprezintă și un duel Europa - America, și se așteaptă ca ratingurile TV să fie aruncate pur și simplu în aer, până acum meciurile Braziliei înregistând cele mai bune audiențe la nivel mondial. 
 
  DAN NICOLAIE