CSM are o nouă conducere

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2023

CSM are o nouă conducere

English Version

Viitorul vicepreşedinte Emilia Ion acuză lipsa de personal din magistratură şi atacurile politicienilor şi societăţii civile la pensiile judecătorilor şi procurorilor

Judecătorul Denisa-Angelica Stănişor şi procurorul Emilia Ion au fost alese, ieri, în funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul viitor, mandatul noii conduceri urmând să înceapă la 7 ianuarie 2024, a transmis, într-un comunicat de presă, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul CSM.

Potrivit proiectelor de management depuse de cei doi magistraţi, atât instanţele de judecată cât şi parchetele se confruntă cu un deficit ridicat de personal. Dacă în proiectul său Denisa Stănişor nu oferă cifre cu privire la această lipsă de personal în rândul judecătorilor, viitorul vicepreşedinte al CSM - Emilia Ion - arată: "În privinţa resurselor umane de care dispun unităţile de parchet, la începutul lunii noiembrie 2023 se înregistra un deficit de 417 procurori pentru cele 1760 de posturi de execuţie şi de 274 procurori pentru cele 484 posturi de conducere, gradul de ocupare fiind de 68,84% în cadrul parchetelor nespecializate. Trebuie subliniat faptul că 76 unităţi de parchet înregistrează un grad de ocupare a posturilor de procuror de 50% sau mai mic. Printre acestea sunt 11 parchete de pe lângă tribunale care au în competenţă, printre altele, infracţiuni grave contra vieţii, infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani şi infracţiuni de mică corupţie. De asemenea, 25 parchete de pe lângă judecătorii şi de pe lângă tribunale funcţionează cu doar unsingur procuror titular".

Noul vicepreşedinte al CSM atrage atenţia că problema deficitului de procurori afectează şi ocuparea posturilor vacante din cadrul unităţilor specializate de parchet, din Inspecţia Judiciară şi din aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii.

O altă problemă constatată de procurorul Emilia Ion este legată de spaţiul în care magistraţii din cadrul parchetelor îşi desfăşoară activitatea.

Doamna Emilia Ion precizează în proiectul său de management: "Din punct de vedere al condiţiilor de lucru în care îşi desfăşoară activitatea, se impune observaţia că parchetele aflate pe raza Municipiului Bucureşti se află în situaţia de a ocupa spaţii improprii, neadaptate volumului uriaş de activitate înregistrat, blocate fiind de existenţa unui proiect amplu de construire a unui complex destinat instituţiilor din domeniul judiciar, iniţiat în urmă cu mai mulţi ani, dar a cărui realizare nu se întrevede".

În radiografia făcută justiţiei din ţara noastră de viitorul vicepreşedinte al CSM se mai arată: "Nu în ultimul rând, sistemul judiciar din România este afectat de o problemă serioasă de încredere şi imagine. În acest an am asistat la un atac sistematic prin lansarea în spaţiul public, în mod recurent, de informaţii nereale sau parţial adevărate, aparent furnizate de instituţii ale statului român dar neasumate de acestea. Astfel, corpul magistraţilor a fost prezentat, în dezbaterile publice, ca o categorie de indivizi care primesc salarii, pensii şi alte beneficii nemeritate, pe care şi le-au acordat singuri şi care duc la secătuirea resurselor bugetare. În sarcina sistemului judiciar a fost pusă vinovăţia pentru consecinţele unor acte normative pe care nu acesta le-a elaborat şi adoptat. Au fost trecute sub tăcere aspecte legate de volumul imens de activitate cu care se confruntă instanţele şi parchetele, incoerenţa legislativă şi numărul mare al deciziilor de neconstituţionalitate care cresc foarte mult riscul erorilor profesionale, condiţiile foarte grele de lucru în care judecătorii şi procurorii îşi desfăşoară activitatea, suprasolicitarea psihică, uzura accentuată, constrângerile sociale generate de incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei. Repunerea în discuţie periodică şi contestarea recurentă în ultima perioadă de timp a aspectelor ce ţin de statutul magistraţilor au generat temeri legate de riscul pierderii unor garanţii de independenţă fără de care rolul lor constituţional nu ar mai putea fi îndeplinit. În aceste condiţii, situaţia resurselor umane, aflate deja într-o stare de instabilitate, s-a deteriorat accentuat prin pensionarea masivă a judecătorilor şi procurorilor cu experienţă. De asemenea, efectele acestei retorici asupra intrărilor în profesie urmează să fie evaluate, existând temerea că vor duce la scăderea atractivităţii acesteia pentru potenţialii candidaţi la admiterea în magistratură/INM. Încrederea în justiţie a fost afectată şi de aparenta reducere a capacităţii de a-şi îndeplini rolul în societatea românească, sistemul judiciar decontând, de multe ori nedrept, lipsa, incoerenţa sau neconstituţionalitatea instrumentelor legislative cu care trebuie să opereze pentru îndeplinirea rolului atribuit, deşi responsabilitatea legiferării aparţine altor puteri ale statului".

De aceea, atât viiitorul preşedinte al CSM - Denisa Stănişor, cât şi viitorul vicepreşedinte - Emilia Ion consideră că presa, cetăţenii şi factorul politic trebuie să înţeleagă că recunoaşterea unui anumit nivel de salarizare şi a pensiei de serviciu pentru magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv şi consacrată, în mod constant, atât în documentele internaţionale de referinţă, cât şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, în considerarea importanţei rolului judecătorilor şi procurorilor în apărarea statului de drept şi a specificului activităţii judecătorilor şi procurorilor, care impune acestora cele mai stricte obligaţii şi interdicţii, precum şi responsabilităţi şi riscuri sporite care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind aşadar o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special al acestora.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Daca 22-25 000 lei/lunar pensie e sunt "beneficii meritate" inseamna ca si RO isi merita directia..

    Si asta ptr aproximativ jumatate sau mai putin din timpul activ de munca. 

    No comments despre contributivitate.

    Magistratii la 45 de ani la pensie? Unde mai este asa ceva in Europa?

    recent a fost descoperita o judecatoare cu 6 milioane de euro. De unde acesti bani daca nu din spaga?

    Stai liniștită doamnă!.

    Avocații s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Mulți cu diplome "Magna cum laude". Asa că vor completa corpul magistratilor și vor beneficia de pensii speciale. Sistemul judiciar va "performa" cu prisosință.  

    D-na ION la veniturile alea nesimtite puteti sa va creati singuri spatii normale pentru lucru si tot va mai ramane un puhoi de bani!!

    Ce impostori!

    1. Se vede că românul se pricepe foarte bine acum și la justiție,nu doar la politica și fotbal. Așa e când lumea crede tot ce apare în mass media care ,ca și politicienii,a învrăjbit toate clasele sociale . De ce nu vă faceți voi,comentatorii,procurori sau judecatori daca le știți așa bine pe toate??

    Increngatura dintre putere si justitie,se obseava uneori intre acei multi ani de judecata,pana nu mai e pedepsit faptasu si salariile(fara comisioane etc) speciale,acordate din bugetul facut de aceia pedepsti de voi ”CORECTII”.Vezi femeia care a furat gaina,dar nu a furat nimic si multe altele care nu au facut valva,dar erau vizibile.Nu puteti sa fiti mai ”supr oameni” fata de majoritate,mai protejati intre voi da.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb