Ministrul de externe eston Margus Tsahkna a denunţat ''o ameninţare gravă'' din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spaţiul aerian al Estoniei, relatează Reuters.
''În 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spaţiul aerian al NATO în scopul protejării unui petrolier din flota fantomă rusă'', a indicat Margus Tsahkna pe platforma X.
Experţii estimează că Rusia exploatează o vastă 'flotă fantomă', alcătuită din sute de nave, pentru a ocoli sancţiunile impuse de ţările occidentale asupra exporturilor sale de petrol ca urmare a invadării Ucrainei de forţele armate ruse.
Este vorba despre ''un nou exemplu ce demonstrează că Rusia constituie o ameninţare gravă nu doar ca urmare a războiului pe care ea îl duce în Ucraina, dar şi pentru ansamblul alianţei NATO'', a adăugat Tsahkna.
Potrivit Reuters, şeful diplomaţiei estone, care participă joi, în Antalya (Turcia), la o reuniune informală cu omologii săi din NATO, a precizat că Federaţia Rusă a trimis avionul său de vânătoare într-un moment când forţele estone încercau să inspecteze o navă care făcea parte din 'flota fantomă' şi intrase în apele economice estone.
''Ceea ce este diferit - şi e important - este că Federaţia Rusă a trimis un avion de vânătoare pentru a verifica situaţia şi că acest avion de vânătoare a încălcat teritoriul NATO'', a declarat Tsahkna.
Marina estoniană a declarat că a încercat marţi să reţină un petrolier ce se îndrepta spre Rusia, aflat sub sancţiunile Marii Britanii, susţinând că acesta naviga ilegal fără pavilion, dar nu l-a abordat când acesta a refuzat să coopereze, escortându-l în schimb în apele ruseşti.
Nava Jaguar, adăugată de Regatul Unit pe lista de sancţiuni vineri, este una din cele aproximativ 100 de vase din 'flota fantomă' a Rusiei, un termen folosit de ţările occidentale pentru navele de care acuză Moscova că le desfăşoară pentru a evita sancţiunile internaţionale. De obicei, acestea nu sunt reglementate sau asigurate de organizaţiile occidentale obişnuite.
Potrivit sursei, nava se afla în apropierea insulei Naissaar, în largul coastei capitalei Tallinn, când marina estoniană a comunicat cu aceasta prin radio, marţi, la ora 15:30 GMT, a declarat comandantul Ivo Vark pentru Reuters într-un mesaj e-mail.
Întrucât naviga 'fără naţionalitate', Estonia 'avea obligaţia de a verifica documentele şi statutul legal al navei', a declarat miercuri Vark. 'Nava a refuzat cooperarea şi şi-a continuat călătoria spre Rusia... având în vedere lipsa naţionalităţii navei, utilizarea forţei, inclusiv abordarea navei, a fost considerată inutilă', a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 21:57)
Din surse neconfirmate se aude ca avioanele de vanatoare rusesti prin zona aia taie in nestire cabluri submarine caci sant dotata cu forfecuțe subacvatice dirijate de microprocesoare de la masini de spalat furate
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 22:21)
Încă unul care vorbește neîntrebat...tocmai acum când a bubuit Pfizergate.