Google şi Apple, sancţionate drastic de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ieri, definitiv, că Google trebuie să achite o amendă de 2,4 miliarde euro - sancţiune aplicată de Comisia Europeană în anul 2017 - pentru abuzul de poziţie dominantă pe piaţa motoarelor de căutare, deoarece a favorizat propriul serviciu de comparaţie de cumpărăturilor, potrivit site-ului Euractiv.com.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ieri, definitiv, că Google trebuie să achite o amendă de 2,4 miliarde euro - sancţiune aplicată de Comisia Europeană în anul 2017 - pentru abuzul de poziţie dominantă pe piaţa motoarelor de căutare, deoarece a favorizat propriul serviciu de comparaţie de cumpărăturilor, potrivit site-ului Euractiv.com.

English Version

Magistraţii CJUE au decis că Apple trebuie să achite cu titlu de taxe neplătite 13 miliarde euro către Irlanda În cazul Google, compania va plăti 2,4 miliarde euro pentru abuz de poziţie dominantă Deciziile CJUE sunt definitive

Giganţii din domeniul IT şi comunicaţiilor, Google şi Apple, sunt nevoiţi să achite sancţiuni financiare în valoare totală de 15,4 miliarde euro, pentru încălcarea legislaţiei europene privind stocarea datelor şi pentru abuz de poziţie dominantă în piaţă.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ieri, definitiv, că Google trebuie să achite o amendă de 2,4 miliarde euro - sancţiune aplicată de Comisia Europeană în anul 2017 - pentru abuzul de poziţie dominantă pe piaţa motoarelor de căutare, deoarece a favorizat propriul serviciu de comparaţie de cumpărăturilor, potrivit site-ului Euractiv.com. Reprezentanţii Google au declarat pentru sursa citată că sunt dezamăgiţi de decizia Curţii, mai ales că gigantul a făcut încă din anul 2017 modificările solicitate prin decizia de sancţionare emisă de Comisia Europeană, decizie care la vremea ei a reprezentat cea mai mare amendă antitrust, fiind luată în urma unui anchete demarată în noiembrie 2010.

Comisia Europeană arăta în 2017 că de la începutul atitudinii abuzive,m respectivul serviciul al Google şi-a mărit traficul de 45 ori în Marea Britania, de 35 ori în Germania şi de 19 ori în Franţa. Când amenda a fost emisă în 2017, compania-mamă a Google, Alphabet, a raportat venituri de 110 miliarde euro, iar până în anul 2023 această sumă a ajuns la 278 miliarde euro. Prin urmare, dacă valoarea amenzii aplicată de Comisia Europeană în 2017 reprezenta în acel an 2,2% din veniturile Google, acum ea reprezintă doar 0,9% din veniturile înregistrate de Google în anul 2023.

Cea mai mare sancţiune financiară a fost aplicată însă gigantului Apple. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Apple trebuie să achite 13 miliarde euro cu titlu de taxe neplătite Irlandei.

Comisia Europeană a acuzat Irlanda, în urmă cu 8 ani, că acordă companiei Apple avantaje fiscale ilegale, dar guvernul de la Dublin a argumentat în mod constant că a respectat legea. Curtea de Justiţie a UE a decis definitiv că Irlanda a acordat Apple un ajutor fiscal ilegal pe care este obligată să îl recupereze".

Guvernul irlandez a spus că va respecta decizia CJUE, în timp ce Apple s-a declarat dezamăgit de decizie şi a acuzat Comisia Europeană că "încearcă să schimbe retroactiv regulile".

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă loială a a afirmat că decizia "este un câştig uriaş pentru cetăţenii europeni şi justiţia fiscală".

În cazul Apple, decizia CJUE înseamnă menţinerea deciziei emisă de Comisia Europeană în anul 2016, care a constatat că în perioada 1991-2014 cele două filiale Apple cu sediul în Irlanda au beneficiat de aranjamente fiscale ilegale, în detrimental altor companii.

În urma deciziei de ieri, reprezentanţii Apple au afirmat: "Acest caz nu a fost niciodată despre cât de mult impozit plătim, ci către ce guvern trebuie să-l plătim. Plătim întotdeauna toate taxele pe care le datorăm oriunde ne desfăşurăm activitatea şi nu a existat niciodată o afacere specială. Comisia Europeană încearcă să schimbe retroactiv regulile şi să ignore că, aşa cum prevede legislaţia fiscală internaţională, veniturile noastre erau deja supuse impozitelor în SUA. Suntem dezamăgiţi de decizia de astăzi, deoarece Curtea a revizuit anterior faptele".

Vestea proastă pentru Apple a venit la numai o zi după ce gigantul tehnologic şi-a lansat noua gamă de iPhone 16.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb