Google, principalul motor de căutare la nivel mondial, a anunţat că va introduce etichetele de fact-check (nr. verificarea faptelor - funcţie care permite verificarea veridicitatăţii şi corectitudinii informaţiilor) pentru căutările de poze din Google Images, în contextul în care cresc presiunile asupra marilor jucători din industria tech de a se lupta cu fenomenul ştirilor false din mediul online, scrie Reuters.
Etichete de "fact check" vor apărea sub preview-urile din rezultatele căutării de imagini, împreună cu un rezumat al surselor alternative de informaţii.
Compania a început să pună deja aceste etichete de verificare pe platforma sa video YouTube încă din aprilie, dar numai pentru utilizatorii americani, după explozia teoriilor conspiraţioniste legate de coronavirus.
Companiile din industrie au primit numeroase solicitări de a creşte supravegherea asupra conţinutului pe care îl găzduiesc, după ce politicile permisive implementate iniţial au dus la apariţia de numeroase conturi false care răspândesc informaţii înşelătoare sau false care devin virale în mediul online.
Twitter şi Facebook au introdus şi ele programe de verificare şi etichete de avertizare pentru "informaţii manipulate", deşi criticii spun că măsurile înseamnă prea puţin.
După ce Twitter a pus o astfel de etichetă sub postările lui Donald Trump, preşedintele american a semnat un ordin executiv prin care reţelele sociale sunt obligate fie să-şi asume conţinutul încărcat de utilizatori şi să răspundă civil pentru el, fie să nu mai intervină nicicum asupra acestuia, conchide sursa.
1. Am indoieli
(mesaj trimis de Cristian în data de 23.06.2020, 21:30)
Am îndoieli că Google sau Facebook vor putea stopa valul de discuții conspiraționiste iscat în mediul online decât poate printr-o cenzura a internetului iar asta ar însemna să-și taie singure craca de sub picioare.
Dar, cele două companii pot face un sondaj public să vadă câtă lume crede in teoriile conspirației și câtă lume mai crede in informații oficiale.