ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI ALE ANULUI Numărul companiilor nou înfiinţate în ţara noastră a scăzut cu 31%

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2020

Numărul companiilor nou înfiinţate în ţara noastră a scăzut cu 31%

Roxana Popescu: "Antreprenorii sunt atenţi la ceea ce funcţionează, dovadă fiind orientarea rapidă a acestora spre sectorul energiei, pe fondul liberalizării recente a pieţei gazelor, precum şi spre transport şi depozitare, în contextul creşterii comenzilor online"

După impredicitibilitatea aferentă anului electoral, finanţarea deficitelor gemene reprezintă principalul risc macroeconomic pe termen scurt, sunt de părere analiştii KeysFin

Numărul companiilor înfiinţate în primele şapte luni în ţara noastră a fost de 60.634, cu 31% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2019, însă scăderea s-a temperat de la minus 47% şi 29.780 de companii nou înfiinţate în primele patru luni din 2020, se arată în cea de-a doua ediţie a raportului KeysFin Macro Update, publicat ieri.

Totuşi, există şi domenii unde numărul companiilor înfiinţate a crescut, sectorul energiei şi al gazelor având o creştere procentuală de 51%, conform KeysFin, iar în domeniul transport şi depozitare, numărul de companii nou înfiinţate a fost mai mare cu 1,7%, faţă de perioada ianuarie-iulie 2017.

Deşi procentual valoarea este mai mare în cazul sectorului energiei şi al gazelor, numeric, balanţă înclină de partea transportului şi depozitării, cu 6.534 companii nou înfiinţate, faţă de cele 70 de companii noi în domeniul energiei, se arată în studiu.

Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, a declarat: "Chiar dacă efectele seismului cauzat de pandemia de Coronavirus încă se simt, cele mai recente date arată că economia începe să îşi revină, iar antreprenorii şi investitorii sunt mereu atenţi la ceea ce funcţionează şi generează venituri şi profit, dovadă fiind orientarea rapidă a acestora spre sectorul energiei, pe fondul liberalizării recente a pieţei gazelor, precum şi spre transport şi depozitare, în contextul creşterii comenzilor online".

Din punct de vedere geografic, cele mai multe companii au fost înfiinţate în Bucureşti (9.810 companii, cu 7,5% mai puţine decât în primele şapte luni din 2019), Cluj (3.116 companii, cu 23% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2019) şi Ilfov (2.878 companii, respectiv cu 5% mai puţine înmatriculări decât în primele luni din 2019 şi totodată cea mai mică scădere procentuală judeţeană). De cealaltă parte, Argeş, Dâmboviţa şi Gorj au înregistrat cele mai ample scăderi procentuale, cuprinse între 45% şi 48%.

La polul opus, scăderi de peste 50% a numărului de înfiinţări de firme noi se remarcă în agricultură, cultură&divertisment şi industria prelucrătoare (62,6%, 60,7% şi respectiv 52,4%), se arată în raportul KeysFin.

Pe de altă parte, numărul companiilor suspendate a scăzut cu 30%, în primele şapte luni din 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 6.177 de companii, în timp ce numărul celor care au intrat în insolvenţă a coborât cu 15% în perioada ianuarie-iulie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 3.179 de companii.

"Companiile par hotărâte să reziste provocărilor pandemiei şi încearcă să-şi păstreze forţa de muncă", se arată în analiza KeysFin, în care se adaugă că numărul de şomeri a crescut în iulie la 484.000, iar rata şomajului s-a majorat cu doar 0,1 puncte procentuale faţă de iunie, la 5,4% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2016).

"Oricum rata şomajului din România este cu aproape 2 puncte procentuale sub media Uniunii Europene şi este aproape de jumătatea celei înregistrate în Statele Unite", se arată în raportul KeysFin.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost 34,2 mii în trimestrul al doilea al anului, în scădere cu 7,6 mii faţă de trimestrul anterior, în timp ce rata locurilor de muncă vacante a fost 0,71%, în scădere cu 0,13 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, studiul relevă că volumul companiilor din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primul semestru din 2020, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. De asemenea, se arată că cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut în termeni nominali în primele şase luni din 2020, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Totodată, volumul lucrărilor de construcţii (ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), a crescut, per total, în primele şase luni cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, avans reflectat în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+56,8%), lucrările de reparaţii capitale cu (+44,7%) şi lucrările de construcţii noi (+8,9%).

În ceea ce priveşte creditul guvernamental, studiul relevă o majorare cu 1,6%, în iulie faţă de luna anterioară, la 133,5 miliarde lei, în timp ce în raport cu iulie 2019, creditul guvernamental s-a majorat cu 29,5% (26% în termeni reali).

Creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 3,6% (0,8% în termeni reali), comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2019, pe fondul majorării cu 6,1% a componentei în lei (3,2% în termeni reali) şi a scăderii cu 1,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 3,3%), conform KeysFin.

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în iulie cu 0,4%, faţă de luna iunie 2020, la nivelul de 383,7 miliarde de lei şi au crescut cu 13,6% (10,5% în termeni reali) faţă de iulie 2019.

În perioada ianuarie-iunie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,5 miliarde de euro, comparativ cu 4,4 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2019. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,1 miliarde de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro.

În acest context, finanţarea deficitelor gemene (bugetar şi comercial) reprezintă principalul risc macroeconomic pe termen scurt, după impredictibilitatea aferentă aferentă anului electoral, sunt de părere cei de la KeysFin.

De asemenea, analiştii punctează că perspectiva unei contracţii mai ample a activităţii economice a partenerilor externi faţă de cea proiectată în cazul ţării noastre este de aşteptat să rezulte într-o uşoară deteriorare pe ansamblul anului curent a deficitului de cont curent, acesta urmând să înregistreze pentru al treilea an consecutiv o valoare de peste 4% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb