Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept 'un aliat important' al SUA, recunoscând însă dezacordurile privind comerţul, în timpul unei întâlniri avute la Roma cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, relatează AFP, care afirmă cele ce urmează.
Această întâlnire, desfăşurată în marja inaugurării pontificatului Papei Leon al XIV-lea, a fost prima la un nivel atât de înalt între Washington şi Bruxelles după creşterea tarifelor vamale decisă de preşedintele american Donald Trump.
'Europa este un aliat important al SUA, ţările europene luate în mod individual sunt aliaţi importanţi ai SUA, dar avem, desigur, unele dezacorduri, aşa cum se întâmplă uneori şi între prieteni, pe teme precum comerţul', a declarat Vance la sediul guvernului italian, în prezenţa prim-ministrului Giorgia Meloni.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşezată alături de Giorgia Meloni, iar J.D. Vance de cealaltă parte a mesei, a lăudat 'relaţia foarte specială şi strânsă' dintre SUA şi UE. 'Toată lumea ştie că diavolul se ascunde în detalii, dar ceea ce ne uneşte este faptul că, în cele din urmă, dorim să obţinem un acord bun pentru ambele părţi', a adăugat ea.
Statele Unite au impus în luna martie, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, indiferent de ţara de origine. Faţă de aceste taxe statele UE au aprobat pe 9 aprilie un set de taxe de retorsiune între 10% şi 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre.
În a doua etapă, preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepţia celor deja taxate cu 25% şi a unor excepţii ce privesc produsele energetice, semiconductorii, etc.), la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de taxarea de către acestea a importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu SUA. Pentru produsele importate din ţările UE taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%.
Dar Trump a declarat pe 9 aprilie că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, aşadar cele care depăşesc nivelul de bază de 10%, cu excepţia celor aplicate Chinei, după ce numeroase ţări au solicitat negocieri cu Washingtonul, conform sursei citate.
În urma acestui anunţ, pentru a da o şansă negocierilor aflate acum în desfăşurare, Comisia Europeană a decis la rândul ei să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite tot pe 9 aprilie de statele UE ca represalii faţă de taxele vamale de 25% impuse în martie de SUA pentru importurile de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, deşi aceste taxe aplicate de SUA au rămas în vigoare, cele suspendate de Trump fiind doar celelalte care depăşesc nivelul de bază de 10%, adică în cazul UE taxele vamale suplimentate până la 20%.
Opinia Cititorului