LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ Raiffeisen Austria, pe urmele lui Steven van Groningen

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2016

Raiffeisen ameninţă România cu ICSID

Notificarea trimisă statului de RBI - în atenţia Senatului

RBI a cerut consultări şi negocieri cu statul român, pe teren neutru, până la 30 septembrie

Raiffeisen Bank International (RBI) este nemulţumită de "conduita" autorităţilor noastre, inclusiv Guvernul şi Parlamentul, în cazul Legii dării în plată, şi ameninţă că va deschide un proces la forurile internaţionale, dacă statul nu va modifica legea.

RBI susţine că investiţiile Raiffeisen Bank au fost "serios prejudiciate" de Legea dării în plată, banca suferind pierderi importante "din cauza modului în care a acţionat România". Ştim doar că banca a făcut provizioane, ca să se pună la adăpost de posibilele efecte ale legii, fapt pentru care profitul nu a mai fost atât de mare. Raiffeisen România nu ne-a spus, însă, câţi clienţi şi-au dat casele în plată băncii până acum.

Atitudinea de superioritate a RBI faţă de autorităţile noastre nu diferă de cea pe care o are Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, care, potrivit unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii, a intervenit în actul de justiţie, făcând acuzaţii grave la adresa acestuia şi propunând judecătorilor să ia lecţii de la bancheri.

Biroul Permanent al Senatului a transmis Comisiei de buget şi Comisiei juridice documentul Raiffeisen Bank International (RBI) prin care a notificat, recent, statul român cu privire la Legea dării în plată, avertizând ţara noastră că, dacă în trei luni nu va interveni pentru modificarea acestui act legislativ, atunci va deschide un proces la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

Notificarea RBI a fost trimisă celor două comisii în vederea formulării unui punct de vedere, potrivit Agerpres.

Printre altele, documentul băncii subliniază: "Raiffeisen Bank International AG, prin subsidiara sa din România, este angajată deja de multă vreme în a oferi finanţare economiei româneşti, iar RBI alături de alte companii austriece au fost şi vor continua să fie investitori activi în sprijinul creşterii economice a României. Din păcate, conduita României şi a diverselor sale instituţii, inclusiv Guvernul şi Parlamentul, faţă de noi în ceea ce priveşte investiţiile noastre în România a dat naştere unui diferend referitor la investiţii, în temeiul Tratatului, şi vă scriem pentru a notifica în mod oficial acest diferend, conform art. 8 din Tratat (Acordul dintre Republica Austria şi România privind promovarea investiţiilor, în vigoare din 1 iulie 1997 - n.r.). (...) Dacă nu vom putea rezolva acest diferend pe cale amiabilă, în termen de trei luni de la data prezentei notificări, vom fi forţaţi să demarăm procedurile de arbitraj împotriva României, în temeiul Tratatului, pentru a ne proteja investiţiile".

Banca "invită România să se angajeze în consultări şi negocieri pentru a se ajunge la o înţelegere amiabilă referitoare la cererile investitorului", menţionând: "Investitorul propune ca negocierile şi consultările să aibă loc pe teren neutru, la o dată stabilită de comun acord până în 30 septembrie".

Recent, Christof Danz, şef PR Raiffeisen Bank International, ne-a confirmat că banca a trimis o scrisoare Guvernului român referitoare la Legea dării în plată. Atunci, domnia sa a precizat că nu doreşte să ofere detalii suplimentare din scrisoare.

Prin această procedură, de notificare, băncile străine ameninţă statul român că îl va reclama la ICSID, "unde se plâng investitorii străini din România că nu li s-au respectat drepturile", ne-a explicat avocatul Vasile Deleanu, ce reprezintă statul în mai multe procese internaţionale deschise la ICSID. Domnia sa ne-a precizat: "În baza tratatelor bilaterale de protecţie a investitorilor străini, aceştia au dreptul să dea statul în judecată la ICSID".

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, a reacţionat la informaţiile referitoare la intenţia băncilor, făcând o paralelă între actul normativ iniţiat de domnia sa şi Legea bail-in-ului (care presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea băncilor cu probleme).

Parlamentarul a întrebat: "Dacă Legea dării în plată încalcă drepturile băncilor străine, atunci Legea bail-in-ului, care se aplică atunci când bancherii nu reuşesc să conducă băncile şi le bagă în faliment, nu încalcă drepturile deponenţilor, luându-le economiile din conturi?"

Potrivit raportului semestrial al Raiffeisen Bank, instituţia financiară a provizionat 42,5 milioane euro pentru pierderi posibile în urma intrării în vigoare a Legii dării în plată. În acest context, banca a înregistrat un profit net de 36 milioane euro, în prima jumătate a anului 2016, în scădere faţă de 48 milioane euro - profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatul fiind afectat şi de provizioanele făcute pentru darea în plată, după cum au menţionat reprezentanţii băncii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. RBI cu RZB.

    1. Mai este putin si astia declara razboi Romaniei. Sunt nesimtiti si tupeisti chiar si cu autoritatile unei tari si ne mai miram de atitudinea fata de clienti cand ei trateaza autoritatile cu amenintari si presiuni. Acum ar trebui sa fie clar pentru toata lumea cine a avut dreptate in disputa banci-clienti RZB. Banca asta ar trebui evitata de populatie.

      Adica doar o cochilie, care daca are cateva sute de angajati. Fara RBI si Uniqa International e ca gaura din mijlocul covrigului:-)

      Buna asta! 10X

    Astia daca au venit in tara asta, se comporta de parca si-ar fi cumparato!

    Ale dracu jigodii!

    Aia de la Holzindustrie, tot din Austria sunt. Da cu ce sunt mai privilegiati decat altii investitori?  

    Bai oamenilor eu nu inteleg ,astia au facut profit 36 de mil euro si nu sunt multumiti ?!? Pai sa se duca dreaq din tara noastra sa vedem ce fac atunci de profit !!!

    Daca nici atatea mil de euro profit nu sunt multumiti atunci inseamna ca tacerea multora dintre noi in privinta asta spune tot de colonia Romania !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb