Ministrul Mediului pare rupt de realitatea din teren

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Mediu / 21 septembrie 2023

Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri". (Sursa foto: captură de pe pagina de FB a Ministerului Mediului)

Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri". (Sursa foto: captură de pe pagina de FB a Ministerului Mediului)

English Version

Operaţionalizarea Sistemului Garanţie Returnare (SGR) la 30 noiembrie 2023 pare a fi devenit o amibiţie personală a lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, care a respins recent solicitarea privind amânarea cu cel puţin trei luni a termenului limită trimisă de SC Returo SA, administratorul sistemului, companie din care face parte şi ministerul de resort.

În ciuda argumentelor multiple pe care se baza cererea respectivă, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a refuzat amânarea şi a declarat: "Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Termenul nu este negociabil. Înţeleg îngrijorarea industriei, dar înţeleg şi interesul cetăţenilor, de a trăi într-o lume mai curată, fără PET-uri. Nu ne abatem niciun milimetru de la foaia de parcurs. O ţară nu se poate construi din amânări şi nu putem perpetua acest sistem al amânărilor. Industria a avut la dispoziţie cinci ani de zile, începând cu 2018, pentru a se pregăti în vederea intrării în vigoare a acestui sistem. Avem o legislaţie care explică foarte bine responsabilitatea extinsă a producătorilor şi, indiferent dacă eşti un mic producător de băuturi tradiţionale sau că eşti cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligaţia privind gestionarea ambalajelor îţi aparţine şi mă aştept să existe o conformare cu legislaţia în vigoare".

Ministrul Mediului a amintit că sistemul SGR ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, apoi a fost amânat pentru 1 octombrie 2022 şi apoi amânat pentru 30 noiembrie 2023".

Mai mult, ieri, la întâlnirea cu reprezentanţii Returo, ministrul Mircea Fechet a spus: "Mai aveţi la dispoziţie 73 de zile până când sistemul să fie lansat oficial şi nu vreau să pierdeţi nicio zi din câte au mai rămas. A fost timp suficient în ultimii 5 ani pentru a pune bazele unui sistem care să ne transforme din ţara depozitării în ţara reciclării, iar această aşteptare ne-a determinat să nu avem alt scenariu pe masă decât cel cunoscut de toată lumea: lansarea sistemului la 30 nov 2023.

Gestionarea deşeurilor din ţara noastră este un subiect în care nu ne mai permitem să avem răbdare, ne permitem doar să acţionăm".

Cele două declaraţii de mai sus ale ministrului Mircea Fechet sunt eronate. Industria nu a avut cinci ani la dispoziţie pentru a se conforma, ci doar doi ani, pentru că restul - 2020, 2021 şi 2022 - au fost ani de pandemie (primii doi), cu restricţii mari în desfăşurarea activităţii şi cu sincope dese în lanţurile de aprovizionare, probleme care au dus la amânarea unor investiţii din partea producătorilor, sau ani de război (2022), după ce Rusia a invadat ilegal estul Ucrainei, conflict care şi-a pus amprenta atât asupra costurilor privind energia electrică şi termică, cât şi asupra lanţurilor de aprovizionare. Or să susţii că în toţi aceşti cinci ani este vina industriei că nu s-a preocupat de implementarea SGR reprezintă o eroare, atât timp cât trei ani aceasta a funcţionat în regim de avarie.

O altă eroare în declaraţiile ministrului Mediului este aceea privitoare la responsabilitatea implementării SGR. Mircea Fechet se referă doar la producătorii de ambalaje reciclabile (sticlă, pet şi doze metalice) şi nu spune niciun cuvânt despre restul comercianţilor care, potrivit legii şi hotărârii de guvern aferente, sunt implicaţi în sistemul garanţie returnare. Este vorba în primul rând despre marii retaileri şi micii retaileri (magazinele de proximitate, aşa numitul comerţ tradiţional). Adică despre mediul privat de afaceri care trebuie să investească în spaţii de depozitare a ambalajelor reciclabile sau în aparate automate de colectare şi sortare - RVM, mediu de afaceri care a simţit cel mai mult efectele pandemiei şi ale războiului din Ucraina, înregistrând un recul în privinţa volumelor vândute şi a veniturilor. Probabil că Mircea Fechet a citit doar datele INS privind creşterea cifrei de afaceri în ultimii doi ani pentru micii retaileri, dar nu a luat în calcul că majorarea cifrei de afaceri se datorează inflaţiei double-digit şi nu vreunei creşteri a volumelor comercializate.

Iar cât priveşte spaţiile de depozitare, legislaţia privind SGR nu menţionează dacă micii retaileri trebuie să obţină o autorizaţie specială de la direcţiile de sănătate veterinară şi securitate alimentară şi de la direcţiile de sănătate publică, dat fiind că în autorizaţia iniţială probabil că nu este scris că se permite depozitarea acestor ambalaje - venite de oriunde - pe o anumită suprafaţă, mai ales că, de exemplu în domeniul HoReCa şi nu numai, ambalajele respective conţin şi o parte din lichidul iniţial.

Mai mult, nici SC Returo SA nu este pregătită în prealabil pentru demararea cu succes la 30 noiembrie 2023 a SGR. Mai sunt zeci de mii de comercianţi neînregistraţi în sistem, există doar contracte pentru producători, iar contractul pentru comercianţi nu a fost pus încă în transparenţă înainte de a fi stabilit şi trimis spre semnare marilor şi micilor retaileri. Ţinând cont că ne aflăm aproape de finalul lunii septembrie, suntem curioşi cum vor fi semnate aproape 70.000 de contracte într-un termen rapid şi cum se vor organiza micii retaileri pentru ca sistemul să devină funcţional la 30 noiembrie aşa cum ţine musai ministrul Mircea Fechet.

Se pare că implementarea SGR la 30 noiembrie 2023 nu are nicio legătură cu realitatea din teren, de care ministrul Mediului pare rupt total, mai ales că, aşa cum ne-a obişnuit în ultima vreme, vizitele sale privind inaugurarea unor RVM-uri sunt făcute la locaţiile marilor retaileri.

Să ne mai mirăm în aceste condiţii că Mircea Fechet i-a omis din declaraţiile sale - voit sau nu, asta rămâne de stabilit pe parcurs - pe micii comercianţi, dar şi pe unităţile administrativ-teritoriale care şi ele ar trebui să fie parte la procesul de implementare, dar care multe dintre ele, mai ales în mediul rural, nu deţin resursele necesare pentru această nouă activitate?

Implementarea SGR la 30 noiembrie 2023 nu este singurul obiectiv rupt de realitatea din teren a ministrului Mircea Fechet. Imediat după ce a ajuns ministru al Mediului, Mircea Fechet a dispus modificarea ordinului emis de fostul ministru Tanczos Barna, care prevedea recoltarea a 55 de urşi în cota de intervenţie şi încă 426 în cota de prevenţie, în cursul anului 2023. Prin noul ordin, ministrul Fechet a redus cota de recoltare la doar 220 de exemplare, 140 pentru cota de prevenţie şi 80 pentru cota de intervenţie.

Ministrul Mediului a emis ordinul în ciuda opiniei specialiştilor care susţin că în ţara noastră nu ar trebui să existe mai mult de 4000 de urşi. O astfel de opinie aparţine lui Ovidiu Ionescu, profesor al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, care a declarat recent pentru Jurnalul.ro: "Aceste cote sunt insuficiente. Ar trebui să fie cel puţin de trei ori mai mari, pentru a fi eficiente, având în vedere faptul că numărul maxim de urşi ar trebui să nu depăşească 4.000 de exemplare, pentru a avea efectiv loc în pădurile României. Prin noul Ordin de ministru nu se acordă aceste cote gestionarilor fondurilor de vânătoare, ci sunt date către personalul de specialitate, iar asociaţiile de vânătoare ar trebui să vâneze pe banii lor. Ar putea chiar să refuze. În Braşov, populaţia de urs este cu mult peste nivelul optim ecologic, economic şi social. Nu a mai existat niciodată o astfel de situaţie. Ar trebui să diminuăm numărul conflictelor cu omul. Atunci când nu se iau măsuri, populaţia începe să-şi facă singură dreptate, iar unii otrăvesc urşii, pentru a nu fi atacaţi în casele lor".

Conform studiilor la care face referire sursa citată, optim pentru judeţul Braşov ar fi cel mult 340 de urşi, iar pentru întreaga ţară, circa 4.000, dar numărul mamiferelor ar putea ajunge de trei ori mai mare în primăvara viitoare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Rusia a invadat ILEGAL Ucraina. Lozinca momentului. Puteau rusii sa invadeze legal Ucraina ? sau in general ,o tara poate fi invadata legal ?Deja ne plictisim de astfel de expresii !

    1. Ne plictisim si de prostiile care uita ca lanturile de aprovizionare au fost distorsionate de sanctiunile ilegale ale UE si SUA.

    Eu tot nu am inteles unde duce omul niste haine la reciclat daca le aduna de prin casa

    Când ai termen 5 ani, nu prea sunt scuze. In pandemie se puteau face multe lucruri, dar daca nici formele contractuale nu exista deja, cred că suntem luați de fraieri. Ministrul are dreptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb