Germania trebuie să îşi asume mai multe riscuri şi să relanseze economia stagnată printr-un amplu program de investiţii în infrastructură, a declarat vineri Katherina Reiche, noua ministră a Economiei şi Energiei, în cadrul summitului Tegernsee, potrivit CNBC, care afirmă cele ce urmează.
"Următorii zece ani vor fi deceniul investiţiilor în infrastructură - poduri, energie, stocare, infrastructură maritimă şi telecomunicaţii. Iar pentru toate acestea avem nevoie de viteză. Viteză, investiţii şi capital privat", a spus Reiche.
Ministra a precizat că doar 10% din necesarul de investiţii poate fi acoperit din fonduri publice, restul fiind condiţionat de implicarea sectorului privat. Ea a avertizat însă că reglementările excesive impuse de Bruxelles pot descuraja iniţiativele private şi dezvoltarea startup-urilor. Germania trebuie să accepte că investiţiile implică riscuri şi să devină mai deschisă în această privinţă, a subliniat Reiche.
Veronika Grimm, membră a Consiliului German al Experţilor Economici, a declarat că ajustarea reglementărilor va fi o prioritate pentru noul executiv. "Va fi esenţial să modificăm normele care frânează inovaţia, astfel încât să putem progresa din nou în domenii tehnologice esenţiale", a spus aceasta. Totodată, Grimm a subliniat importanţa îmbunătăţirii climatului de afaceri pentru ca Germania să îşi recapete competitivitatea.
Economia germană a înregistrat contracţii uşoare în 2023 şi 2024, evitând la limită recesiunea tehnică prin fluctuaţii minore ale PIB-ului. Primele date pentru T1 2025 indică o creştere modestă de 0,2%, însă perspectivele rămân slabe. Fostul guvern a prognozat stagnare şi pentru anul în curs.
"Această ţară are nevoie de o redresare. După doi ani de recesiune şi o nouă estimare de creştere zero în 2025, e clar că trebuie să acţionăm. Prioritatea noastră este atragerea investiţiilor", a afirmat Reiche.
Printre obiectivele noii echipe guvernamentale se numără reducerea preţurilor la energie, asigurarea stabilităţii în aprovizionare şi combaterea birocraţiei. Strategia vine în contextul unei schimbări semnificative de politică fiscală anunţate la începutul anului, care prevede suspendarea temporară a limitelor privind datoria publică, pentru a permite investiţii suplimentare în apărare şi lansarea unui plan de infrastructură estimat la 500 de miliarde de euro, potrivit sursei citate.
Între timp, mai multe sectoare strategice sunt afectate de provocări majore: industria auto se confruntă cu presiuni din partea concurenţei chineze şi ameninţarea unor tarife, iar construcţiile şi infrastructura se lovesc de costuri ridicate şi blocaje administrative. În plus, exporturile germane sunt expuse incertitudinilor generate de politicile comerciale imprevizibile ale administraţiei Trump.
Opinia Cititorului