PCC: "După conversia creanţei AVAS, Oltchim rămâne dator 600 milioane de euro"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2012

Wojciech Zaremba: "Conversia ar fi fost utilă, dacă ar fi cuprins toate datoriile combinatului".

Wojciech Zaremba: "Conversia ar fi fost utilă, dacă ar fi cuprins toate datoriile combinatului".

PCC, acţionarul minoritar al combinatului Oltchim, a propus statului român o majorare de capital mai mare decât cea legată doar de conversia creanţei AVAS, în care să fie introduse toate datoriile combinatului. Domnul Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru România al PCC SE, ne-a spus: "Conversia ar fi fost utilă, dacă ar fi cuprins toate datoriile combinatului. La operaţiunea propusă de statul român, în actualele condiţii, PCC nu va participa la majorare. De ce să punem banii în nimic? Chiar dacă majorarea se va face, combinatul Oltchim va rămâne cu datorii de peste 600 de milioane de euro, numai la Electrica acestea se ridică la 200 de milioane de euro. În plus, compania nu are capital de lucru, obligaţiile de mediu se ridică la circa 100 de milioane de euro, mai sunt datoriile către bănci, către Salrom, CFR. Ne e teamă că, dacă vom participa la această majorare de capital, statul român va băga Oltchim în insolvenţă".

Potrivit calculelor ziarului BURSA, dacă nu va participa la majorare, PCC va rămâne cu aproximativ 0,5% din acţiunile Oltchim.

Recent, a fost publicat convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) "Oltchim", din 10 septembrie, care are pe ordinea de zi aprobarea majorării capitalului social al companiei. Astfel, capitalul social va fi majorat de la valoarea actuală de 34.321.138,3 lei, la valoarea de 2.093.665.917 lei, prin emiterea unui număr de 20.593.447.790 acţiuni noi, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei, prin conversia în acţiuni a creanţei în valoare de 1.128.647.772 lei, deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) faţă de "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor minoritari existenţi care vor putea subscrie, în total, cu suma de 930.697.007 lei, proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia la data de înregistrare, se arată în convocator.

"PCC SE" deţinea, la 30 aprilie, în mod direct, 18,32% din capitalul social al "Oltchim", şi indirect, prin "Nachbar Services Limited", 14,02%. În condiţiile în care subscrierea de 930 milioane lei este necesară pentru menţinerea ponderii de 45%, de către acţionarii minoritari, contribuţia "PCC SE" ar urma să fie de aproximativ 662 milioane lei.

După anunţarea convocării AGA de majorare a capitalului prin conversia creanţei AVAS, managementul Oltchim a salutat iniţiativa autorităţilor de continuare a procesului de privatizare a combinatului. Conducerea a anunţat atunci că va sprijini pe deplin orice potenţial ofertant în procesul de privatizare, în limitele legii şi atribuţiilor sale, pentru a des-făşura analizele preliminare asupra companiei, necesare elaborării ofertelor finale în procesul de privatizare.

Ieri, acţiunile Oltchim au urcat accelerat

Titlurile "Oltchim" Râmnicu-Vâlcea ale combinatului chimic au debutat în şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre cu 13,5%, continuând să urmeze linia din precedentele trei sesiuni, când investitorii au plasat ordine de vânzare la preţuri în scădere puternică după anunţul privind privatizarea combinatului. Acţiunile Oltchim au început să recupereze rapid din corecţie după primele zece minute de tranzacţionare de ieri, iar în următoarele 20 de minute cotaţia a trecut pe verde. După prima oră titlurile erau deja pe creştere cu 15%. Acţiunile au rămas în punctul maxim de creştere până la închidere, când erau cotate la 0,5985 lei. În total au fost realizate 306 tranzacţii cu titlurile combinatului chimic, faţă de doar 79 în precedentele trei şedinţe. Transferurile au însumat 352.000 de lei, faţă de 126.000 de lei în sesiunile anterioare, când preţul a scăzut cu 38,5%.

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a declarat, comentând declaraţiile oficialului PCC: "Noi vrem să privatizăm combinatul. Avem un grafic de licitaţie strâns pentru asta. Sper ca PCC să nu fi făcut declaraţiile acestea pentru a îndepărta potenţialii investitori interesaţi de privatizarea Oltchim".

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au condiţionat recent aprobarea, în Board-ul FMI, a celei de a şasea evaluări a acordului preventiv încheiat cu ţara noastră de implementarea a patru măsuri, care privesc plata arieratelor autorităţilor locale, majorarea preţului la gaze naturale, vânzarea a 15% din acţiunile "Transgaz" şi privatizarea "Oltchim".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro