Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, lansează pentru prima dată în România iniţiativa europeană "Plastic Pirates", un proiect de cercetare participativă finanţat prin prestigiosul program Horizon Europe.
Proiectul are ca obiectiv principal implicarea activă a cetăţenilor în activităţi de cercetare ştiinţifică legate de poluarea cu plastic a râurilor europene. Astfel, România se alătură unei iniţiative majore la nivel continental, printr-un demers care aduce ştiinţa mai aproape de comunitate şi promovează educaţia ecologică. Primii participanţi din România sunt elevii de la: Colegiul Tehnic "Ana Aslan" din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic "Dumitru Tăuţan" din Floreşti. Aceştia vor desfăşura o activitate practică de prelevare de probe de macro şi microplastic din râul Someşul Mic, în conformitate cu metodologia internaţională "Plastic Pirates". Scopul este colectarea de date ştiinţifice relevante care să contribuie la înţelegerea gradului de poluare cu plastic al cursurilor de apă.
Evenimentul oficial de lansare a avut loc, ieri, în comuna Floreşti, în zona situată în aval de Hidrocentrala Floreşti II. Organizatorii îşi doresc ca acest proiect să devină un model de colaborare între învăţământ, cercetare şi comunitate, cu impact pozitiv asupra protejării mediului. Proiectul "Plastic Pirates" oferă o oportunitate unică pentru tineri de a contribui activ la monitorizarea poluării cu plastic, dezvoltând în acelaşi timp competenţe ştiinţifice şi o conştiinţă ecologică solidă.
Opinia Cititorului