PROFITUL LA NOUĂ LUNI, ÎN SCĂDERE CU 64,3% Expunerea SIF Moldova pe Banca Transilvania a crescut la 38,83% din portofoliu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2015

Expunerea SIF Moldova pe Banca Transilvania a crescut la 38,83% din portofoliu

Profit de 5 milioane de lei, în trimestrul al treilea, din vânzarea de acţiuni BRD

SIF2 Moldova a înregistrat, în primele nouă luni, un profit net de 79,5 milioane de lei, în scădere cu 64,3% faţă de perioada similară din 2014, pe fondul realizării unor venituri din investiţii financiare cedate de 96 milioane lei şi a unor investiţii în acţiuni de 129 milioane lei, potrivit raportului transmis de companie.

Valoarea totală a activelor administrate de SIF2 a fost de 1.527 milioane lei, la 30 septembrie, în creştere cu 10% faţă de intervalul similar din 2014.

Reprezentanţii SIF2 precizează că portofoliul de acţiuni cotate deţine ponderea principală (79,0%) în valoarea totală a activelor administrate, înregistrându-se, în acelaşi timp, o creştere semnificativă a componentei acţiuni necotate (12,8% faţă de 4,3% la trimestrul 2014), pe fondul reorientării politicii investiţionale în condiţiile de piaţă date.

Raportul SIF2 arată că s-au menţinut sectoarele financiar şi energetic ca sectoare principale în structura portofoliului (financiar - 46,6% respectiv energetic - 21,0%, raportat la valoarea totală a activelor).

"În paralel a continuat procesul de reducere a numărului de participaţii din portofoliu, consemnându-se exitul în cazul a şapte emitenţi (faţă de T3 2014) şi creşterea expunerii per emitent, astfel încât să determinăm în mod direct influenţe pozitive asupra performanţei portofoliului", transmit reprezentanţii companiei.

În primele trei trimestre, SIF2 a înregistrat creşterea expunerii pe emitentul Banca Transilvania la 38,83% în activele totale (inclusiv acţiunile primite gratuit), comparativ cu 29,68%, la 31 decembrie 2014.

SIF Moldova arată, în raportul citat: "În raportul la semestrul I 2015 al Băncii Transilvania, s-a precizat că profitul brut aferent achiziţiei Volskbank (VBRO) a fost de 1,564 milioane lei, ceea ce fundamentează potenţialul de creştere al acţiunii. Evoluţia acţiunii TLV în T3 2015 a confirmat strategia şi estimările SIF Moldova, contribuind semnificativ la performanţa portofoliului. La 30.09.2015, capitalizarea participaţiei TLV reprezenta 70% din capitalizarea SIF Moldova".

Potrivit reprezentanţilor SIF2, continuarea vânzărilor de acţiuni BRD s-a efectuat în scopul realizării de lichidităţi, în condiţii superioare de randament, necesare realizării Programului de activitate 2015. Operaţiunile cu acţiuni BRD au condus la marcarea unui profit în T3 2015 de 5 milioane lei.

SIF2 mai notează că reducerea ponderii sectorului enegetic a fost determinată în principal de scăderea cotaţiei SNP Petrom, ca efect al reducerii preţului petrolului.

"Fondul Proprietatea, considerat ca făcând parte din acest sector (structură a activelor cu expunere majoritară în energie), a generat în T3 2015 un profit de 9,4 milioane lei prin vânzare de acţiuni", mai precizează SIF2, adăugând că, la sfârşitul lunii iunie, compania a primit distribuţii de capital FP în sumă de 8,3 milioane lei.

SIF Moldova a continuat creşterea expunerii pe emitentul Aerostar (ARS), fundamentat de trendul pozitiv al performanţelor financiare ale acestei societăţi, potrivit companiei.

SIF2 precizează că a procedat la reorientarea politicii investiţionale către deţineri semnificative/majoritare, cu potenţial "high yield": "În acest context, dezvoltarea şi diversificarea sectorială a portofoliului Deţineri Majoritare a constituit, în acord cu Declaraţia de Politici Investiţionale 2014 - 2018 şi Programul de activitate 2015, principalul obiectiv în T3 2015. Creşterea valorii acestui portofoliu este determinată de implementarea de proiecte în diferite sectoare de activitate, dezvoltarea de afaceri prin intermediul unor companii specializate (Agribusiness Capital SA, Real Estate Asset SA, Opportunity Capital SA) şi/sau pe companii din portofoliul istoric al SIF Moldova.

Cercetarea şi procesul investiţional se concentrează pe domeniile cu potenţial de creştere, cum sunt sectorul agricol, hotelier şi real-estate.

Cadrul de operaţionalizare al acestor societăţi este conceput prin creşteri graduale de capital. Pe măsura dezvoltării proiectelor de investiţii se prognozează atragerea de resurse de finanţare din partea sistemului bancar şi/sau pieţei de capital".

Conform SIF2, "Agribusiness Capital" are ca obiectiv selectarea de proiecte din domeniul agricol care să conducă la îndeplinirea indicatorilor de rentabilitate şi apreciere a capitalului: "Activitatea preponderenţă a societăţii se derulează pe linii distincte de business, prin două vehicule deţinute de AgriBusiness Capital: AgroLand Capital (99,99%) şi AgroIntens (100%). Achiziţia unei ferme de cultură a afinelor, de către societatea Agrointens, a urmărit obţinerea de venituri prin administrarea specializată, profesionistă şi vânzarea ulterioară la preţuri superioare. Investiţia în cultura intensivă a afinelor s-a fundamentat pe potenţialul de apreciere pe termen mediu şi lung al acestui tip de plantaţie. În 2015, SIF Moldova a participat la majorarea capitalului social cu suma de 10.453.259 lei. Agribusiness Capital a finanţat proiectul de investiţii Ferme afine, majorând capitalul social al Agrointens SRL. Rezultatele campaniei de recoltare 2015 au confirmat aşteptările prognozate în proiecţiile financiare (venituri realizate la 30.09.2015: 3.083.367 lei, respectiv un profit net de 1.182.717 lei)".

În cazul "Opportunity Capital", cercetarea s-a axat în principal pe piaţa hotelieră românească, respectiv pe locaţii situate în staţiuni montane cu important văd turistic sau situate în mari centre financiare şi de business: "În trimestrul al treilea 2015, SIF Moldova a subscris la majorarea capitalului social al Opportunity Capital SĂ suma de 19.476.248 lei din care a achitat suma de 15.471.248 lei, în scopul finanţării unei investiţii în sectorul hotelier. În T4 2015 Opportunity Capital prognozează o nouă majorare a capitalului social de aproximativ 15 milioane lei pentru achiziţia unui alt activ".

Proiectul investiţional al "Real Estate Asset" constă în constucţia şi operarea în asociere a centrului comercial Veranda Mall din Bucureşti în zona Obor-Colentina.

În vederea implementării investiţiei, SIF Moldova a subscris la majorarea capitalului social al REA suma de 65.566.529 lei din care a plătit suma de 44.741.944 lei. REA a achiziţionat în data de 05 august 2015 un număr de 6.555.211 acţiuni Prodplast Imobiliare (PPLI), în valoare de 39.921.234,9 lei (la preţul de 6,09 lei/acţiune) şi un număr de 643.859 acţiuni "Nord" (NORD), în valoare de 4.828.942,5 lei (la preţul de 7,5 lei/acţiune). Prin aceste achiziţii, REA a dobândit calitatea de acţionar în cadrul PPLI şi NORD, în condiţiile încheierii unui Acord privind protecţia drepturilor acţionarului minoritar, cu privire la: 1. numirea membrilor consiliului de administraţie în cadrul PPLI şi Veranda; 2. politică de dividende; 3. protecţia participaţiilor PPLI şi Veranda împotriva diluării; 4. implementarea Acordului în actele constitutive ale PPLI, NORD şi Veranda.

Conform Programului de activitate pe 2015 (aprobat în AGA din 2 aprilie 2015), echivalentul a 20-25 milioane euro va fi alocat pentru investiţiile în portofoliul "deţineri majoritare", respectiv maxim 67%, cu posibilitatea recalibrării în funcţie de oportunităţile oferite de piaţă, potrivit SIF2. Suma totală a investiţiilor mai sus menţionate nu va depăşi 10% din total active sub administrare.

Investiţiile realizate la 30 septembrie 2015, în portofoliul deţineri majoritare sunt de circa 107,6 milioane lei. Reprezentanţii SIF2 estimează că sumele ce vor fi utilizate până la sfârşitul anului 2015 pentru proiectele aflate în derulare sunt de circa 19,3 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ciorcila vinde si sif2, administrat tot de interpusii tlv, cumpara. Miroase tare a sifonarea banilor de inmormantare ai batranilor. Nu e mare diferenta dintre aceste operatiuni si cele de buzunareqla a victimelor de la barul colectiv din bucuresti. Doar ca aici se lucreaza fib si cu manusi... Pentru a nu se observa

    1. Daca nu esti multumit si ai asemenea "mirosuri"de ce nu parasesti sif2 si btlv fara sa faci asemenea diversiuni amice!

      dar am dreptul la opinie daca nu esti deacord cumpara sif2 si TLV si vom vedea cine va avea dreptate anul viitor...dar paote explici de ce managemntul TLV vinde si sif2 condus de acelasi grup de interese cumpara. e simplu la sif2 sunt banii celor multi si prosti iar la tlv sunt banii lor.

      Am actiuni la sif2 de 20 de ani si la tlv de 15 ani si nu m-au dezamagit niciodata am castigat bani multi pe aceste actiuni,dar sunt de acord ca ai dreptul la opinie!

    Incepe sa se vada praduiala de la SIF2 si se fac eforturi pentru albirea "bidoanelor" printr-o prezenta intensa in presa ca sa nu zica nimeni ca nu au fost transparenti cu "investitiile". Dar totul e o "perdea de fum" asa cum a postat si "postacul de serviciu"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb