Reuters: SUA îşi modernizează comandamentul militar din Japonia şi avertizează cu privire la ameninţările Chinei

R.S.
Internaţional / 28 iulie

Reuters: SUA îşi modernizează comandamentul militar din Japonia şi avertizează cu privire la ameninţările Chinei

Statele Unite au anunţat duminică planuri pentru o revizuire majoră a comandamentului militar pe care îl au în Japonia pentru a aprofunda coordonarea cu forţele aliaţilor săi niponi, în timp ce ambele ţări au catalogat China drept "cea mai mare provocare strategică" cu care se confruntă regiunea, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut în urma unor discuţii de securitate la Tokyo între secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin şi omologii lor japonezi, Yoko Kamikawa şi Minoru Kihara.

"Statele Unite vor moderniza Forţele SUA din Japonia într-un cartier general al forţelor comune cu misiuni şi responsabilităţi operaţionale extinse", a declarat Austin după discuţii în formatul numit "2+2". "Aceasta va fi cea mai semnificativă modernizare a Forţelor SUA din Japonia de la crearea sa şi una dintre cele mai puternice îmbunătăţiri ale legăturilor noastre militare cu Japonia din ultimii 70 de ani", a subliniat şeful Pentagonului, conform Reuters.

Miniştrii au afirmat într-o declaraţie comună că noua structură de comandă va fi pusă în aplicare în paralel cu planurile proprii ale Japoniei de a stabili un comandament comun pentru forţele sale până în martie 2025.

Revizuirea se numără printre mai multe măsuri luate pentru a aborda ceea ce ţările au declarat a fi un "mediu de securitate în evoluţie", menţionând diverse ameninţări din partea superputerii China.

PROVOCĂRILE CHINEI

Declaraţia comună critică ceea ce numeşte comportamentul "provocator" al Beijingului în Mările Chinei de Sud şi de Est, menţionând exerciţiile militare comune cu Rusia şi extinderea rapidă a arsenalului său de arme nucleare. "Politica externă a Beijingului urmăreşte să remodeleze ordinea internaţională în beneficiul său, în detrimentul altora", au afirmat miniştrii în declaraţia lor.

"Un astfel de comportament este o preocupare serioasă pentru Alianţă şi pentru întreaga comunitate internaţională şi reprezintă cea mai mare provocare strategică în regiunea Indo-Pacific şi dincolo de aceasta", se spune în declaraţia comună.

Austin a ţinut să precizeze însă că modernizarea comandamentului "nu se bazează pe nicio ameninţare din partea Chinei", ci reflectă dorinţa aliaţilor de a lucra mai strâns şi mai eficient, transmite Reuters.

Japonia oferă SUA o bază pentru proiectarea puterii militare în Asia, găzduind 54.000 de soldaţi americani, sute de avioane americane şi singurul grup de atac cu portavioane desfăşurat de Washington.

Impulsionată de puterea militară în creştere a Chinei şi de testele regulate cu rachete ale Coreei de Nord, ţară înarmată nuclear, Japonia s-a îndepărtat dramatic în ultimii ani de deceniile de pacifism postbelic. În 2022, Japonia a dezvăluit un plan de dublare a cheltuielilor pentru apărare la 2% din produsul intern brut.

Noul comandament american din Japonia va fi condus de un general cu trei stele, a declarat un oficial american, dar cu toate acestea, Austin a spus că SUA nu ar exclude numirea unui comandant cu patru stele în Japonia în viitor, aşa cum a făcut şi în Coreea de Sud vecină.

UMBRELĂ NUCLEARĂ

Pentru prima dată, miniştrii au discutat, totodată, despre "descurajarea extinsă", un termen utilizat pentru a descrie angajamentul Statelor Unite de a-şi utiliza forţele nucleare pentru a descuraja atacurile asupra aliaţilor.

Acesta este un subiect sensibil în Japonia, care a militat pentru neproliferarea armelor nucleare şi este singura ţară care a suferit atacuri cu bombă atomică.

Ţările au discutat despre consolidarea descurajării extinse în vederea promovării stabilităţii regionale şi a descurajării izbucnirii unui conflict, potrivit unui raport oficial care nu dă detalii.

"În contextul unor ameninţări nucleare din ce în ce mai grave în vecinătatea Japoniei, este important să consolidăm în continuare descurajarea extinsă. Salut aprofundarea continuă a discuţiilor pe această temă", a declarat ministrul Kamikawa la începutul discuţiilor, a mai consemnat Reuters.

Aliaţii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la achiziţionarea de către Rusia de rachete balistice din Coreea de Nord pentru a sprijini războiul din Ucraina şi potenţialul Moscovei de a transfera arme de distrugere în masă sau tehnologie legată de rachete către Phenian.

Coreea de Nord a promis să îşi "distrugă în totalitate" inamicii în caz de război, a relatat duminică KCNA, agenţia de presă nord-coreeană.

SUA APROPIE DOI FOŞTI INAMICI

Austin şi Kihara s-au întâlnit, de asemenea, cu ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, semnând un acord pentru "instituţionalizarea" cooperării trilaterale prin eforturi precum schimbul în timp real de date de avertizare privind rachetele nord-coreene şi exerciţii militare comune.

Administraţia Biden a făcut presiuni pentru o cooperare mai strânsă între Tokyo şi Seul, ale căror relaţii tensionate datează din perioada 1910-1945, când Japonia a ocupat Coreea.

"Acest memorandum consolidează cooperarea dintre Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud, făcând parteneriatul nostru de nezdruncinat, indiferent de modul în care se schimbă situaţia internaţională", a declarat japonezul Kihara după reuniunea trilaterală.

Washingtonul doreşte, de asemenea, să recurgă la industria japoneză pentru a contribui la reducerea presiunii asupra producătorilor americani de armament, care se confruntă cu o cerere generată de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Tokyo şi Washingtonul urmăresc diverse colaborări în acest domeniu, inclusiv avansarea eforturilor de coproducţie de rachete, precum şi consolidarea rezilienţei lanţului de aprovizionare şi facilitarea reparării navelor şi aeronavelor.

Cu toate acestea, un proiect emblematic - un plan de utilizare a fabricilor japoneze pentru a creşte producţia de rachete de apărare aeriană Patriot - este întârziat de lipsa unei componente critice fabricate de Boeing, a relatat Reuters în această lună.

După ce vor părăsi Tokyo, Blinken şi Austin vor purta discuţii de securitate cu un alt aliat asiatic, Filipine, în timp ce administraţia Biden încearcă să contracareze o Chină tot mai asertivă.

Blinken s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său chinez Wang Yi în Laos şi a repetat că Washingtonul şi partenerii săi doresc să menţină o regiune "Indo-Pacific liberă şi deschisă", potrivit unei declaraţii americane despre întâlnire, scrie Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tarile NATO mai bogate de de 10 ori, deca Rusia+China,

    militar mai puternice de 8 ori, 

    asa ca frica de ei este chiar o idee puerila, 

    dar ptr. industria de armament si interesele economice ale "unora",

    e o idee "minunata"  

    1. Pai trebe sa ramana aceeasi proportie pentru descurajare, asa ca preventia e sfanta! Bani sunt si mai facem daca trebe. Important e sa mazilim dictaturile astea nenorocite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb