REVISTA PRESEI 19.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 octombrie 2015

ADEVARUL

Congresul PSD s-a terminat. Cine va face parte din echipa lui Liviu Dragnea şi cine a rămas pe dinafară

Social-democraţii au validat duminică, în Congresul Extraordinar al partidului, alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD şi au votat noua echipă de conducere. Nu a fost nicio surpriză: Valeriu Zgonea a fost ales numărul 2 în partid, în timp ce singurul contestatar al lui Dragnea, liderul TSD Mihai Sturzu, n-a prins un loc în conducerea PSD. Punctul culminant al şedinţei a fost condamnarea comunismului de faţă cu Ion Iliescu. Noii vicepreşedinşţi ai PSD sunt: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirica şi Viorel Ştefan. Nu au fost aleşi: Mihai Fifor, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu. Cele patru posturi de vicepreşedinte rezervate femeilor au fost ocupate de: Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană. Nu au fost alese: Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca

Cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist

La comanda lui Liviu Dragnea, peste 4.000 de social-democraţi adunaţi la Congres au condamnat simbolic, ridicându-se în picioare, dictatura comunistă, dar şi violenţele de la Mineriada din 1990. Ion Iliescu s-a ridicat şi el, condamnând astfel o parte din istoria vieţii sale, deşi în discursul său a recomandat o deplasare şi mai la stânga a partidului, ideologie pe care o îmbrăţişează şi liderul Liviu Dragnea. Liviu Dragnea şi-a început mandatul în fruntea PSD încercând să înlăture de pe costumul partidului scamele trecutului: comunismul, corupţia şi baronii. În cadrul Congresului PSD, desfăşurat ieri la Sala Palatului, Liviu Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi să se ridice în picioare şi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990.

Culmea chinezăriei. Icoane cu chipul lui Arsenie Boca, made in China

Unele dintre tablourile care îl înfăţişează pe Arsenie Boca, vândute în preajma mănăstirilor ca obiecte sfinţite, sunt realizate de fapt într-o fabrică din China. Societatea în care lucrează câteva zeci de angajaţi se află într-o provincie înfrăţită cu municipiul Hunedoara. Chinezii vând marfa pe Internet. "Compania de obiecte religioase Fengming a fost înfiiinţată în 2003, are peste 50 de lucrători şi este specializată în realizarea picturilor, tablourilor şi suvenirurilor religioase bizantine, ortodoxe şi catolice. La realizarea lor sunt folosite aurul, argintul, lemnul, aloe, sticla, şi alte materiale, iar piesele au preţuri accesibile. Clienţii noştri sunt Statele Unite, Australia, Rusia, Bulgaria, Ucraina, România, Orientul Mijlociu, Israel" , se prezintă fabrica Fengming, pe Internet. Nu se ştie cum a devenit Arsenie Boca model pentru fabrica de obiecte religioase din China. Arsenie Boca este confundat însă cu Iisus Hristos. Tablourile care îl înfăţişează pe călugărul român sunt prezentate ca fiind "obiecte religioase cu Iisus Hristos în stil ortodox rusesc, împodobite cu argint.

Secretul succesului educaţiei finlandeze în contrast cu eşecul sistemului românesc

Ambasada Finlandei în România explică modul în care funcţionează sistemul finlandez de învăţământ, unul dintre cele mai apreciate din lume, şi care sunt principiile care se află la baza educaţiei finlandeze pe care ar trebui să le îmbrăţişeze şi România pentru a îmbunătăţi performanţele învăţământului autohton. "Sistemul de învăţământ finlandez este relevant în raport cu economia şi societatea prezente şi viitoare, în vreme ce în România acest criteriu de eficienţă nu este îndeplinit. Cel dintâi este echitabil, în vreme ce în România, în ciuda unor eforturi, apartenenţa la mediul rural sau la grupuri sociale defavorizate este încă asociată cu dezavantaje majore", se arată într-un articol publicat pe site-ul Ambasadei Finlandei în România. Un sistem de învăţământ care nu suprasolicită copilul. Temele pentru acasă nu ocupă mai mult de o jumătate de oră, elevii nu sunt într-o relaţie de subordonare faţă de profesori, nu sună clopoţelul de intrare, sunt foarte puţine teste obligatorii şi standardizate, admiterea la facultate nu este o dramă nici pentru tineri, nici pentru părinţii lor.

Dinu Pescariu şi-a făcut un cadou, după ce a zdruncinat clasa politică

Se spune despre turnători că trăiesc timoraţi, ascunşi şi vina îi apasă. Dinu Pescariu, cel care a detonat bomba "Microsoft", nu face parte sigur din această categorie. Reporterii Click! l-au găsit contemplându-şi mândru noua maşină, un Mercedes S550 4MATIC, în valoare de 130.000 de euro. Dinu Pescariu este un fost jucător de tenis în vârstă de 41 de ani, care potrivit gsp.ro, a câştigat 600.000 de euro din tenis şi 3,2 milioane de euro din trafic de influenţă în "Dosarul Microsoft". A zdruncinat clasa politică românească după ce a povestit procurorilor despre reţeaua care se ocupa cu trucarea licitaţiilor pentru achiziţionarea licenţelor Microsoft. Pentru că a fost băiat bun şi a colaborat cu DNA, a scăpat de acuzaţii. Acum, îşi vede relaxat de afaceri si chiar îşi permite aroganţe de sute de mii de euro. Iar fostului tenisman chiar îi plac maşinile şmechere! În parcarea complexului "Pescariu Sports and Spa", lângă Mercedes-ul proaspăt achiziţionat, se odihneşte mândria de până acum a lui Dinu: un Porsche Chayenne de 70.000 de euro.

Războiul secret al Arabiei Saudite cu Rusia

În timp ce preşedintele Vladimir Putin încearcă să restabilească influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu prin bombardamente în Siria de partea preşedintelui Bashar al-Assad, Arabia Saudită - un rival natural al regimului de la Damasc, intră în coasta Moscovei, livrând ţiţei la preţ de dumping în Europa, scrie Bloomberg. Rafinăriile şi traderii confirmă că deja Arabia Saudită oferă petrol la discounturi semnificative, făcând propria marfă mai atractivă decât ţiţeiul rusesc, potrivit sursei citate. Şi, chiar dacă cele mai multe rafinării din Estul Europei sunt dependente din punct de vedere tehnologic de rafinarea de ţiţei rusesc, petroliştii ruşi au dreptate să fie îngrijoraţi. În anii 1970, Arabia Saudită livra jumătate din producţia sa Europei, dar apoi Uniunea Sovietică a construit o serie de conducte dinspre câmpurile sale abundende din vestul Siberiei către Occident. De când cu sancţiunile impuse pentru anexarea Crimeei şi cu sprijinul rebelilor din estul Ucrainei, Rusia a semnat o multitudine de contracte energetice cu China. În luna mai, livrările de petrol din Rusia către China le-au depăşit temporar pe cele ale Arabiei Saudite.

BANCHERUL

Sistemul informatic al BRD a căzut timp de 4 ore, fără ca banca sa-si informeze clienţii

Clienţii BRD au sesizat pe site-ul Reclamatiibanci.ro ca ieri nu si-au putut accesa conturile online, prin aplicaţiile de internet si mobile banking (myBRD Net si myBRD mobile), fără sa fie informaţi de către banca despre problemele tehnice cu care aceasta s-a confruntat timp de cel puţin 4 ore. Purtătorul de cuvânt al BRD, Traian Traicu, căruia i s-a spus despre plângerile clienţilor si despre eroarea pe care au sesizat-o la accesul pe site-ul băncii si in aplicaţiile online, a răspuns ca nu ştie despre ce este vorba. A promis ca revine după ce se informează, însă nu s-a ţinut de cuvânt. Am aflat, in final, de la call-center-ul BRD, ca banca a avut ieri, "timp de circa 4 ore, o problema tehnica la întreg sistemul informatic: nici noi nu puteam vizualiza conturile".

Numărul romanilor bogaţi, cu conturi in banca de peste 100.000 de euro, aproape s-a dublat in ultimii 5 ani, la 23.221 de persoane

Numărul romanilor bogaţi, care au depozite in bănci cu valori de peste 100.000 de euro, aproape s-a dublat in ultimii 5 ani, arata datele Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), instituţia care garantează orice tip de conturi si depozite bancare cu valori de pana la 100.000 de euro ale persoanelor fizice si IMM-urilor constituite in cele 31 de bănci cu statut de persoane juridice romane, dar nu si depozitele din cele 8 sucursale ale băncilor străine. Mai exact, la finalul lunii septembrie existau 23.221 de persoane fizice cu conturi si depozite bancare cu valori de peste 100.000 de euro, cu 10.556 mai multe decât la finalul lui anului 2010. Aceştia reprezintă însă doar 0,16% din totalul celor 13,8 milioane de romani cu conturi in băncile romaneşti. In primele 9 luni din acest an, numărul bogaţilor a crescut cu 1601 persoane, adică 177 de persoane lunar sau 5 persoane in fiecare săptămâna, respectiv cate una in fiecare zi lucrătoare. Numărul real al celor cu mulţi bani in bănci este însă mai mic, întrucât FGDB aduna toate conturile cu valori de peste 100.000 de euro din fiecare banca, iar unele persoane au conturi la mai multe bănci.

CAPITAL

Turcia va avea propria marcă de autoturisme în 2020

Pe 13 octombrie ministrul turc al Ştiinţei şi Tehnologiei, Fikri Işik, a anunţat presa de la Istanbul că Turcia va avea propria marcă de autoturisme. Pentru a îşi susţine declaraţia, oficialul de la Ankara a prezentat şi câteva poze ale prototipului. Doar că acesta seamănă izbitor cu un Cadillac. Turcia, o ţară cu o producţie anuală de 1,17 milioane de vehicule, dintre care 733.000 sunt autoturisme, nu putea rămâne fără un automobil naţional. Surprinzător, în prezent nu există o marcă turcească de autoturisme. Asta în ciuda faptului că Turcia găzduieşte nu mai puţin de şapte uzine de asamblare a vehiculelor şi două de motoare. Astfel, lângă Bursa se află trei uzine, Karsan - unde sunt asamblate modele Fiat, Citroen, Peugeot şi Opel, Tofas - care asamblează tot modele Fiat, Citroen, Peugeot şi Opel şi Oyak Renault - dedicată mărcii franceze. De asemenea, la Adapazari se află o uzină Toyota, la Arifyie, una care produce Land Rover, la Izmit sunt produse modele Hyundai-KIA, la Kocaeli sunt asamblate modele Ford şi la Gebze vehicule Honda.

Băsescu: România putea fi oricând ţinta loviturilor Rusiei

România putea fi oricând ţinta loviturilor aeriene ale Rusiei în situaţia unui conflict militar, iar amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu nu a făcut decât să reducă acest risc, a susţinut Traian Băsescu, într-o intervenţie pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Mihai Duţă. Reacţia vine în contextul în care generalul Degeratu a susţinut că a apărut riscul ca România să fie ţinta unor atacuri ale Rusiei. "Afirmaţia, şi am tot respectul pentru domnul general Degeratu, e ca şi cum până acum nu am fi putut fi ţinta Rusiei dacă se intra într-o confruntare. Noi am acceptat să devenit parte a scutului antirachetă tocmai pentru a ne apăra de lovituri cu rachete. Nu e un element de noutate. România putea fi oricând ţinta loviturilor aeriene ale Rusiei în situaţia unui conflict militar. Rafinăriile, centrala de la Cernavodă, poduri, toate erau ţinte în eventualitatea unui război.

CURENTUL

Ilici nu vede repetenţii şi plagiatorii de la vârful PSD şi se miră că intelectualitatea ocoleşte partidul

Prezent la Congresul PSD, Ion Iliescu şi-a manifestat dezamăgirea că intelectualitatea ocoleşte PSD. Păi dacă la vârful PSD sunt repetenţi şi plagiatori cine ar vrea să se alăture lor: Zgonea repetent de trei ori, Dragnea o dată, Ponta plagiator, Olguţa Vasilescu plagiatoare, Androneasca a coordonat doctorat plagiat, Pop agramat etc. "Este o critică directă la adresa liderilor partidului nostru, care au o slabă legătură cu intelectualii ţării. Nu sunt prezenţi în mijlocul lor, în acţiuni specifice. Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent - Festivalul "Enescu". A fost o mare manifestare a culturii româneşti. Liderii PSD n-au fost prezenţi. O singură dată a apărut Ponta pentru câteva minute dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală şi ăsta e un prost semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării. Iliescu consideră că PSD are o problemă cu promovarea elitelor politice şi constată amplificarea "fenomenului politic de cumetrie".

Panică la Apa Nova. Toţi directorii francezi părăsesc România duminică. Direcţia Shanghai

Cazul descoperit de DNA care priveşte şpăguirea unor oficiali din Primăria Capitalei de către şefii Apa Nova pentru ca bucureştenii să plătească un preţ umflat la facturile de apă şi canal, este stupefiant. Acuzaţiile sunt foarte grave, trafic şi cumpărare de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Pedepsele sunt uriaşe în România pentru aceste fapte. Dacă în Franţa, de exemplu, ar scăpa cu doi-trei ani, aici riscă 15-20 de ani de închisoare. Compania mamă a Apa Nova este franţuzească iar conducerea în România a Apa Nova a fost realizată de cetăţeni francezi. Surse bine informate au declarat că toţi expaţii francezi din Apa Nova vor fi relocaţi la Shanghai de unde va fi puţin probabilă extrădarea lor en Roumanie. Evident, cei care nu sunt deja plecaţi şi fără ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, fost director general, care se află sub control judiciar.

La minut - de Tia Şerbănescu

Zi mare la PSD. Congresul a validat alegerea lui Dragnea după care s-a trecut la alegerea preşedintelui executiv, funcţie pe care Dragnea i-a lăsat-o lui Zgonea. Surpriza adusă de actualul Congres a fost însă cuvântarea lui Dragnea care a recunoscut vina mineriadelor, eroarea decapitării ICR şi a războiului mediatic cu Băsescu şi a cerut sălii să se ridice în picioare pentru a-şi cere iertare pentru crimele comunismului. Chiar te aşteptai să-şi ceară iertare şi pentru puciuri. Gest salutar. Şi convenabil: un minut în picioare pentru cinci decenii de crime şi abuzuri nu e prea mult. Dlui Iliescu trebuie să-i fi picat prost această penitenţă în picioare. Să zică mersi că n-au stat în genunchi. Dl. Iliescu a replicat acuzând PSD că n-are legătură cu intelectualii. El a avut: i-a vânat cu minerii în P. Univ. sub deviza "moarte intelectualilor". 36 de parlamentari au iniţiat o lege care pedepseşte cu 3 ani de închisoare defăimarea însemnelor naţionale, locale şi instituţionale prin cântece, filme, caricaturi şi scandări unde (spre exemplu) sigla ANAF, insigna de poliţie sau roba magistratului sunt luate peste picior. Aşteptăm legea împotriva defăimării corupţilor. Ajunge cu bancurile despre corupţi. Puţin respect, ce naiba!

EVENIMENTUL ZILEI

Interviu exploziv! Neagu Djuvara: "Iertaţi-mă, dar şeful Comisiei Europene este un bou!"

La 99 de ani, profesorul Neagu Djuvara a oferit o adevărată lecţie de istorie în interviul acordat directorului general al EVZ, Dan Andronic. "Jean Claude Juncker este un bou, cum poţi să spui aşa ceva? Europa, fiind neunită, neavând o direcţiune sigură, atâta timp cât nu există o comandă unică, nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând, ca să asigure ordinea (...) Ce se întâmplă acum in Europa este mai grav decât ce s-a întâmplat în Evul Mediu după căderea Romei. De ce? Pentru că populaţiile care au intrat peste Imperiul Roman erau, totuşi, din aceeaşi familie. Ori, în momentul de faţă, ăştia care năvălesc peste Europa sunt cu totul alte naţii. Sunt arabi, turci, sunt kirkizi, sunt dracu' să-i ia! Lifte păgâne! Deci înseamnă că se schimbă populaţia Europei! Peste o sută sau două de ani, cei care vor fi locuitorii Franţei, Germaniei sau Angliei vor fi complet diferiţi de cei de astăzi! Şi asta mă îngrozeşte, încât spun bogdaproste că nu mai am decât un an sau doi de trăit... la 99 de ani, să nu mai văd această calamitate", a spus el.

SONDAJ Avangarde: în august, 42% dintre români ar fi votat cu PSD dacă ar fi fost alegeri parlamentare

Un sondaj realizat de Avangarde arată că Victor Ponta se bucură de mai multă încredere decât Liviu Dragnea. Însă, din iunie până în august, Dragnea a înregistrat o creştere spectaculoasă: de la 18% a ajuns la 36%. Conform aceluiaşi sondaj, în luna august 42% dintre români ar fi votat cu PSD dacă ar fi fost alegeri parlamentare. Un sondaj realizat de Avangarde arată că Victor Ponta se bucură de mai multă încredere decât Liviu Dragnea, scrie ştiripesurse.ro

Slovenia, noul punct fierbinte al imigraţiei din Europa

Criza imigranţilor din Europa este departe de a fi încheiată. Mii de oameni au ajuns, în weekend, în Slovenia, în drum spre Austria, Germania şi alte state occidentale. În Slovenia au ajuns, sâmbătă, cel puţin 3.000 de oameni, iar un tren cu peste 1.000 de imigranţi aştepta, ieri, în nordul Croaţiei, să plece spre Slovenia, noua ţară de tranzit spre vestul Europei. Slovenii au trimis militari la graniţă, pentru a ajuta poliţiştii. Ungaria a mai finalizat un gard anti-imigranţi şi şi-a închis graniţa şi cu Croaţia, după ce făcuse acelaşi lucru cu Serbia. Slovenii şi croaţii au acceptat să preia imigranţii, să-i înregistreze şi să-i ducă mai departe, atâta timp cât Germania şi Austria nu le blochează intrarea. Numărul imigranţilor care au intrat în Ungaria a scăzut de la 6.353 vineri, la 870 sâmbătă. În acelaşi timp, însă, cancelarul german Angela Merkel se află într-o vizită în Turcia, unde susţine că (după mulţi ani de zile) ţara sa este pregătită să ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la UE.

JURNALUL NATIONAL

De ce a pus ASF tunurile pe Euroins

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind compania Euroins România s-a bazat pe concluziile unui raport care a scos în evidenţă o serie de deficienţe. Astfel, potrivit deciziei, care a fost publicată în Monitorul Oficial, conducerea Euroins a supraevaluat activele şi cheltuielile de achiziţie, a subevaluat rezervele tehnice şi a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente. În urma controlului prin sondaj, cei de la ASF au găsit dosare de daună pentru care nu era constituită în evidenţele tehnice şi informatice ale societăţii rezerva de daune, precum şi dosare care, potrivit documentaţiei, aveau constituită în evidenţe o rezervă mult diminuată atât faţă de valoarea rezultată din calculaţia tehnică efectuată în sistemul informatic al asigurătorului, cât şi faţă de calculaţia efectuată de către unităţile de specialitate.

Mihai Sturzu: Acest Congres PSD să nu valideze alegerile "cu un singur candidat"!

Mihai Sturzu, candidat la funcţia de vicepreşedinte PSD, le-a propus delegaţilor la Congresul extraordinar al social-democraţilor să nu valideze rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte al partidului, argumentând faptul că acestea au fost alegeri "cu un singur candidat", PSD având însă posibilitatea de a oferi cel puţin doi candidaţi pentru poziţia de lider. "Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceauşescu şi bine a făcut. Evident că nu am ce să reproşez domnului. Dragnea. Omul a candidat, şi-a asumat funcţia. Vreau să le reproşez că nu au avut curaj sau nu au ştiut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi în situaţia în care am avut un singur candidat.

Riscăm să pierdem 3 miliarde de euro

România riscă să piardă trei miliarde de euro din fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020, a susţinut Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, într-o conferinţă de presă. Pierderea ar putea fi provocată de faptul că firmele şi organizaţiile care au făcut proiecte din aceste fonduri nu vor mai dori să facă aşa ceva. Şi cum experienţa anterioară este necesară, se va crea un gol pe zona de atragere de fonduri. În aceste condiţii, Consiliul a propus ca şi acestea să primească facilităţile fiscale la plata datoriilor. El a precizat că, în realitate, cele mai multe dintre aceste organizaţii au acumulat restanţe, în ultimii ani, tocmai pentru că statul le-a întârziat plata unor contracte şi că este o discriminare faptul că nu au fost acceptate între cele care pot solicita aceste facilităţi. Ţara noastră are alocate pentru 2014-2020 fonduri de 20 de miliarde de euro, cu un miliard mai mult decât în 2007-2013. În prezent, rata de absorbţie este de doar 56%, cea mai mică dintre ţările UE.

NATIONAL

Stare de necesitate printre procurori si judecători: noaptea cuţitelor lungi in Justiţie!

Se pare ca Justiţia din Romania a ajuns la răscruce. Si iată ca, după ce lupta anticorupţie transformase tara noastră într-o veritabila vedeta internaţionala, lucrurile sunt încă departe de a se fi clarificat, chiar in sânul Justiţiei. Unde, iniţiaţii sistemului o cunosc atât de bine, s-au format deja doua curente, prăpastia dintre taberele adverse adâncindu-se pe zi ce trece. Culmea este însă ca, după cum reiese din informaţiile vehiculate atât in clasa politica, cat si in lumea serviciilor secrete, ambele tabere nu aşteaptă decât un semn "de peste baltă" pentru a declanşa atacul decisiv. Pentru ca, iată, se pare că in aceste zile grupurile de susţinători ale celor două curente din justiţie fac un lobby dezlănţuit la reprezentanţii administraţiei americane, pentru a-si impune propriul punct de vedere.

Klaus Iohannis, ţinut in lesa cu un dosar de tip "Mihăileanu"!

Multa vreme s-a spus despre Traian Băsescu ca ar fi fost ţinut "in lesa" din cauza dosarului "Mihăileanu", o ancheta cu origini imobiliare, dar care nu a explodat nici măcar acum. Cu toate ca, periodic, detalii despre posibila anchetare a provenienţei casei din strada Mihăileanu erau aduse in lumina reflectoarelor, întărind astfel zvonul ca totul nu ţinea decât de o strategie de a-i "arata pisica" fostului şef al statului. Iar de acest "blestem" pare sa nu fi scăpat nici noul locatar de la Palatul Cotroceni, mai ales ca Iohannis a avut si "norocul" ca din meditaţii, sa-si treacă in declaraţia de avere nu mai puţin de şase case. Mai mult chiar, din momentul in care procurorii au început sa dea iama prin Sibiu, ba la Primăria care a fost condusa chiar de Iohannis, ba la primarul din Şelimbăr, acuzat ca a făcut "combinaţii" imobiliare prin intermediul aceluiaşi notar public la care apela si actualul preşedinte, o noua teorie a conspiraţiei a si prins imediat contur.

Ovidiu Tender a intrat pe furiş in via lui Florin Călinescu

In urma cu doi ani, afaceristul Ovidiu Tender era pe cai mari. Firma sa de prospecţiuni pornise cea mai mare ofensiva pentru a afla ce resurse se mai găsesc in subsolurile patriei. Si uite aşa, angajaţii lui Tender au prospectat si in via lui Florin Călinescu. Care n-a fost deloc incantat de vizita neanunţată. La un moment dat, oamenii companiei in cauza au năvălit si in cele 80 de hectare de vita de vie pe care Florin Călinescu le deţine si azi in comuna Moşna, judeţul Sibiu. Spre deosebire de alţi proprietari, vedeta TV a reacţionat imediat si, cu ajutorul angajaţilor săi, Călinescu i-a sechestrat pe muncitorii lui Tender.

PUTEREA

Inflaţia este negativă. Ce spun specialiştii. BCR: E de bine. Consiliul Fiscal: e de rău

România a înregistrat în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, a doua inflaţie negativă din UE (minus 1,5%), după Cipru (minus 1,9%), aşa cum rezultă din ultimele date ale Oficiului European de Statistică (Eurostat). În vreme ce unii economişti români vorbesc despre riscul apariţiei unor dezechilibre, alţii văd avantajul creşterii puterii de cumpărare. În ţara noastră inflaţia a trecut pe teritoriul negativ pe fondul reducerii TVA la alimente, de la 24 la 9%, preţurile scăzând proporţional cu diminuarea acestei taxe. În plus, deficitul comercial a crescut în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2014, România importând mai mult decât a exportat. Ionuţ Dumitru: "Inflaţia va reveni puternic la 1 ianuarie 2017".

Licitaţie cu final aşteptat la Satu Mare. Peste 26 de milioane în deszăpeziri pesediste

Tehnic Asist SRL din Botoşani, firma de casă a lui Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, se va ocupa de deszăpezirea drumurilor judeţene timp de trei ani. Pentru aceste servicii, firma urmează să încaseze în jur de 26,2 milioane de lei fără TVA. Botoşănenii şi-au adjudecat un acord-cadru, împărţit pe patru loturi, de la Consiliul Judeţean, care se va derula până în martie 2018, după o licitaţie cu cântec, care s-a întins de-a lungul unui an. Deşi a ofertat un preţ mai mare, Tehnic Asist a fost declarată câştigătoare în faţa unui agent comercial din Suplacu de Barcău, GP Săgeata Prod SRL. Societatea din Suplacul de Barcău a fost descalificată, într-un final, după ce a contestat rezultatul licitaţiei la CNSC în două rânduri - prima dată cu succes.

ROMANIA LIBERA

Cele 3 mari mistificări de la congresul PSD

Proaspăt validat în funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea a folosit congresul pentru alegerea eşalonului doi al partidului pentru a anunţa trei mari transformări: scoaterea baronilor din conducerea centrală, eliminarea corupţilor şi desprinderea de comunism. În realitate, nici una dintre promisiuni nu s-a materializat. Peste 4.000 de social-democraţi s-au reunit, duminică, într-un congres extraordinar pentru a alege noua conducere a partidului. A fost primul congres care nu a ales preşedintele partidului, având doar rolul de a valida, în unanimitate, alegerea lui Liviu Dragnea de acum o săptămână, printr-un scrutin intern, cu participarea membrilor de partid. Dragnea, care a fost singurul candidat, a obţinut 97% din voturi. Pentru posturile din Biroul Permanent Naţional (BPN), puse la bătaie la congres, a existat concurenţă, cel puţin de faţadă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost ales preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2.600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, deputatul Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1.100 de voturi.

Interviu cu Hidehiro Hosaka, ambasadorul Japoniei în România

Hidehiro Hosaka, ambasadorul Japoniei în România, spune înainte de sfârşitul mandatului său la Bucureşti că oamenii de afaceri din ţara lui au probleme aici cu infrastructura prea puţin dezvoltată, cu deficienţele cadastrale şi mai ales cu faptul că multe dintre titlurile de proprietate sunt neclare: "E foarte greu să faci investiţii într-un mediu atât de precar". Diplomatului japonez i-a plăcut însă România, mai ales Delta Dunării, unde a fost de 30 de ori, dar condusul a fost pentru el un chin: "E periculos să conduci nu numai în Bucureşti sau pe autostradă, ci în general". Despre ameninţările Chinei din ultima perioadă, ambasadorul Hosaka nu vrea să vorbească prea mult, dar speră ca Beijingul "să se întoarcă la dreptul internaţional". Despre creşterea bugetului de apărare la Tokyo, diplomatul japonez menţionează că doar 2% din PIB-ul ţării sale este alocat investiţiilor militare, ceea ce înseamnă circa 40 miliarde de euro.

Raport: UE a eşuat să protejeze libertatea presei

Organizaţia "Committee to Protect Journalists" a arătat, într-un raport, că Uniunea Europeană nu a reuşit să facă faţă provocărilor care afectează jurnaliştii din statele membre, deşi se descrie ca fiind un model pentru libertatea presei şi o putere globală exemplară, potrivit Mediafax. Deşi multe dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ocupă poziţii de top în clasamentele internaţionale privind libertatea presei, există provocări semnificative care subminează această libertate şi apar noi ameninţări, se spune în raportul realizat de Committee to Protect Journalists (CPJ), care se prezintă pe site-ul propriu ca fiind o organizaţie independentă şi nonprofit, ce promovează libertatea presei în lume. Conform sursei citate, legi care penalizează defăimarea şi blasfemia sunt încă în vigoare în câteva state membre, având un efect de intimidare asupra jurnaliştilor; supravegherea la scară largă ameninţă confidenţialitatea surselor ziariştilor; accesul la informaţii rămâne limitat; măsurile de combatere a terorismului au determinat implementarea unei legislaţii şi a unor practici care limitează drepturile jurnaliştilor şi se răsfrânge asupra capacităţii lor de a-şi exercita profesia.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile de comerţ exterior, majoritatea multinaţionale, nu sunt atrase de bănci şi preferă credite de la firmele-mamă

Companiile de comerţ exterior, care aduc circa 40% din PIB şi au o rată redusă a creditelor neperformante, preferă să se împrumute de la firmele-mamă, ponderea creditelor de la băncile locale fiind mai redusă şi în scădere. Aceste companii se conturează ca un segment potenţial pe care băncile ar putea să crească creditarea, însă firmele de comerţ exterior iau cele mai mari împrumuturi de la firmele-mamă. Marii exportatori sunt în proporţie de peste 95% companii multinaţionale, România având doar 50 de afaceri antreprenoriale între cei mai mari 500 de exportatori. În cazul companiilor net exportatoare, creditele bancare reprezentau la jumătatea acestui an doar 26% din totalul finanţărilor, respectiv 2,7 mld. euro, în timp ce banii de la firmele-mamă depăşeau 45% (4,7 mld.euro) iar sumele atrase de la instituţii financiare nerezidente aveau o pondere de 29%. Comparativ, la jumătatea anului 2008, creditele de la băncile locale aveau o pondere mai mare, de 35% din totalul finanţărilor firmelor net exportatoare, iar banii de la firmele-mamă reprezentau 40%.

Ungurii dau lecţii românilor: Trăim vârsta de aur a petrochimiei. De plastic mereu va fi nevoie. Din păcate, noi am pus pe butuci Arpechimul sau Oltchimul

MOL, campionul energetic al Ungariei, o ţară care acum extrage 15% din petrolul pe care România îl scoate anual din adâncurile sale, spune că petrochimia experimentează o adevărată vârstă de aur. Marjele din acest segment au crescut în prima jumătate a anului faţă de perioada similară din 2014 de peste două ori, contribuţia acestui segment în formarea profitului operaţional fiind de 35%. Mai mult, ungurii privesc spre segmentul petrochimic ca la o plasă de siguranţă în contextul în care pe termen lung inevitabil cererea de carburanţi va fi afectată de motoarele tot mai eficiente sau de pătrunderea automo­bilului electric. De pe margine, România, o ţară cu resurse energetice net superioare comparativ cu cele ale Ungariei, asistă cu o industrie petrochimică decimată la succesul vecinilor. Oltchim, companie aflată în insolvenţă, merge la o treime din capacitate după ce a fost ruptă de sursa de alimentare, Arpechim, o rafinărie închisă de Petrom în 2011 şi la care lucrările de demolare ar putea începe chiar din 2016.

Furtuna din piaţa energiei eoliene loveşte şi OMV Petrom. Compania a scos la vânzare parcul eolian în care a investit 90 mil. euro

Companiile care au investit zeci sau sute de milioane de euro în producţia de energie în centrale eoliene au început să renunţe la proiecte, în condiţiile în care profiturile pe care aceste investiţii le promiteau până în urmă cu doi au rămas pe hârtie. Ultima companie care vrea să scape de eoliene este OMV Petrom, care a investit 90 mil. euro în achiziţia unui parc eolian în localitatea Dorobanţu, judeţul Tulcea. Compania a cumpărat acest proiect eolian de la dezvoltatorul Monsson, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark. OMV Petrom îngroaşă rândul investitorilor în eoliene care au decis să nu mai aibă de-a face cu acest sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb