Rusia a respins miercuri acuzaţiile ucrainene şi europene că încearcă să tergiverseze procesul de pace din Ucraina, dar a afirmat că încă nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde s-ar desfăşura negocierile, întrebată dacă acestea ar putea fi găzduite de Vatican, transmite Reuters, care relatăm cele ce urmează.
Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că 'ar fi grozav' ca Rusia şi Ucraina să poarte la Vatican discuţii privind încetarea focului, spunând că acest lucru ar da o importanţă suplimentară procedurilor.
Premierul italian Giorgia Meloni a declarat la rândul ei, marţi, că Papa Leon i-a confirmat că este dispus să găzduiască următoarea rundă de negocieri.
În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat că Rusia salută 'disponibilitatea şi eforturile tuturor părţilor care doresc să contribuie la o soluţionare rapidă', dar că nu s-a decis încă nimic despre locul unde ar trebui să se desfăşoare următoarea întâlnire.
Moscova nu a primit nicio propunere specifică de la Vatican, a menţionat el.
Părţile în conflict s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru primele lor negocieri faţă în faţă din martie 2022 şi au convenit asupra unui schimb de 1.000 de prizonieri de fiecare parte, dar Rusia nu a fost de acord cu o încetare a focului imediată, necondiţionată, urmărită de Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat luni la telefon cu preşedintele american Donald Trump şi a declarat că Rusia şi Ucraina vor lucra la un memorandum referitor la un acord de pace, ceea ce a stârnit noi acuzaţii din partea Kievului şi a guvernelor europene în sensul că Moscova tergiversează şi nu manifestă niciun interes serios pentru pace, conform sursei citate.
Peskov a respins acest lucru. 'Nimeni nu este interesat să întârzie procesul. Toată lumea lucrează dinamic. Vă vom ţine la curent. Desigur, cea mai mare parte a acestei activităţi se face într-un mod discret şi nu ar trebui, din motive evidente, să fie deschisă publicului', a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 21.05.2025, 14:37)
Cine pierde si cine cistiga este intrebarea . Trump nu pare a putea sa isi impuna vointa nicaieri in aceasta imensa zona a razboiului .Daca putea Trump ar fi realizat asta pina acum .Putin nu poate nici el sa treaca in ofensiva majora stiind foarte bine care ar fi riscurile si nu face altceva decit sa isi toace propria armata sperind ca Occidentul sa se plictiseasca si sa ii ofere cele 4 regiuni revendicate .Cistigatoarea este insa UE. UE are acum forta necesara economica si tehnologica sa isi creeze o armata de forta .Germania si Japonia se pot acum inarma fara restrictii .NATO european s-a marit deja adagind Finlanda si Suedia iar teritoriul Imperiului european trecut revine in totalitate catre UE. Cele mai noi tehnologii vin si ele sa faca parte din armatele comune Europene ce si-au inlocuit toate echipamentele trecutului fie ele occidentale sau apartinind cindva sovietelor si care au fost distruse in Ucraina .Nimeni pe aceasta planeta nu mai poate face asa ceva .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2025, 15:31)
Ce prostie, inainte ca toti potlogarii sa l acuze de asta nu a fost in stare nici unul (de prea mare inteligenta) sa si puna intrebarea:
de ce sa tergiverseze, asta nu le ar aduce absolut nimic,
dar sa poti gandi este azi pentru multi foarte greu
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de wes în data de 21.05.2025, 20:20)
Le-ar adice Odesa. Insa cred ca in momentul asta le e egal.