Şampanie la Kremlin

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 iulie 2021

Cătălin Avramescu

Resemnat, constat încă o dată că nu există nicio limită a absurdului în politică. Pare o glumă, dar ştirea este una veritabilă. Zilele trecute, Vladimir Putin a semnat o lege care rezervă, în Rusia, denumirea de "şampanie" pentru imitaţiile produse în Rusia. Ca urmare a promulgării legii, produselor occidentale, adică inclusiv veritabila şampanie (aceea produsă în Franţa, în regiunea Champagne), li se va interzice să mai folosească pe etichetă denumirea, care va trebui înlocuită cu termenul "vin spumant".

Ce urmează? Probabil altă lege, prin care sticlele cu whisky autentic scoţian vor fi etichetate, obligatoriu, drept samagon. Sau alta, prin care doar producătorii ruşi de parfumuri vor putea folosi denumiri precum Dior.

Dar de ce nu? În fond, Putin nu face altceva decât să îi prindă din urmă pe tovarăşii săi de drum de la Pekin. În Republica Populară Chineză, furtul proprietăţii intelectuale este politică oficială. În 2019, una din fiecare cinci companii străine care operează în China comunistă a declarat, într-un studiu al Camerei de Comerţ a Uniunii Europene, că au fost victime ale furtului de proprietate intelectuală. Pe internet se pot găsi exemple. Se fură orice: seminţe de porumb, tehnologie pentru turbine eoliene şi baterii, sau desene de jucării.

Originile acestei politici sunt adânc implantate în istoria doctrinei comuniste. Marx şi Engels erau convinşi că proprietatea capitalistă este rezultatul unui jaf sistematic. De unde au tras concluzia că răsturnarea capitalismului trebuie făcută prin intermediul altui jaf, opus primului.

Regimul sovietic a ridicat pungăşia la rang de politică de stat. Vestitul pistol automat Kalaşnikov (AKM) este de fapt o copie a Sturmgewehr-ului german. URSS-ul a copiat bombardierul B-29 american (rezultatul este un avion numit Tupolev-4) şi a furat secretele bombei atomice. Nici Winnie the Pooh nu a scăpat - a fost copiat într-un film sovietic de desene animate din 1972.

Nu este însă clar la ce anume îi foloseşte regimului lui Putin "şampania" rusească. Ce are de sărbătorit atât de important încât să strice relaţiile economice cu Franţa? Aşa că am căutat în ştiri să văd ce se mai întâmplă pe acolo. Am dat de o lume cu adevărat fascinantă.

Poate că dictatorul Rusiei doreşte să sărbătorească succesul în lupta cu coronavirusul. Uniunea Europeană, prin ambasadorul său la Moscova, a transmis deja Rusiei că este dispusă să negocieze recunoaşterea mutuală a certificatelor de vaccinare. Mai rămâne de rezolvat un detaliu: Rusia este la un maxim istoric al cazurilor de infectare cu coronavirus. Duminică au fost raportate peste 25.000 de infecţii noi şi peste 700 de morţi.

Sau poate că Rusia doreşte să celebreze ieşirea din izolarea politică. Chiar zilele trecute actualul preşedinte american, Joe Biden, l-a sunat pe omologul său. S-a plâns că Rusia nu face nimic împotriva hackerilor care atacă, sistematic, companii americane. Omul s-a mai plâns în trecut, dar probabil a uitat. După cum şi Vladimir Putin probabil a uitat, şi el, memorabila convorbire imediat după ce a pus telefonul în furcă.

Altă ipoteză este că oligarhia de la Kremlin doreşte să marcheze succesele, pe bandă rulantă, din Ucraina. În fond, nu este puţin lucru, în secolul XXI, să rupi peste noapte o bucată dintr-un stat vecin şi să îl alipeşti la propriul teritoriu. În plus, Rusia a reuşit să întreţină de ani de zile un "conflict îngheţat" în estul Ucrainei. Vorba vine "îngheţat": în weekend un soldat ucrainean a murit şi trei au fost răniţi ca urmare a tirului separatiştilor pro-ruşi.

Companiile ruseşti, la rândul lor, sunt în ofensivă. Poate că asta a fost la originea destupării sticlelor de şampanie. Iată, compania Yandex a anunţat un parteneriat cu compania americană Grubhub prin care să facă livrări de junk-food în 250 de campusuri universitare americane. Roboţeii ar putea livra studenţilor, la fiecare porţie de hamburgeri cu cartofi prăjiţi, şi ceva literatură neo-marxistă, pentru care se pare că au un apetit nestăvilit.

Altă posibilitate ar fi că liderii de la Moscova sărbătoresc restaurarea gloriei Rusiei. Săptămânile trecute s-au întrecut în declaraţii belicoase la adresa navelor americane, britanice şi olandeze care făceau manevre în Marea Neagră, iar şeful lor a evocat spectrul celui de-Al Treilea Război Mondial. Recent, presa rusă a raportat că armata face experienţe cu o paraşută... pentru câini. Bietele patrupede vor fi aruncate din avion alături de trupele Spetsnaz, când vor ataca shopping-mall-urile din statele baltice.

Cel mai probabil însă este că la Moscova urma să se marcheze succesul în alegerile din Republica Moldova al formaţiunilor pro-ruse. Dacă este aşa, atunci probabil gazul a cam scăpat din sticle. Ghinion, cum ar spune un clasic. Primele sondaje dau drept câştigător detaşat partidul Maiei Sandu, pro-european. Anti-occidentalii de la AUR au obţinut acolo un rezultat jalnic, sub un procent, ceea ce mă face să caut şi eu o sticlă de şampanie. Franţuzească.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb