SERGIU OPRESCU, ARB: "Băncile au pierdut bătălia populisto-mediatică pe Legea dării în plată"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2016

"Băncile au pierdut bătălia populisto-mediatică pe Legea dării în plată"

Oprescu: "Există o voce tăcută a clienţilor care nu a fost auzită"

Gheţea: "Sunt informaţii potrivit cărora unele bănci îşi vor schimba acţionariatul"

Băncile comerciale au pierdut bătălia populisto-mediatică pe Legea dării în plată, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), adăugând că instituţiile de credit continuă să avertizeze în legătură cu impactul viitor al acestui proiect legislativ.

Domnia sa a precizat: "Noi credem că, în momentul acesta, bătălia populisto-mediatică este oarecum pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Să ne facem datoria. Să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor (n.r. al Legii dării în plată).

Şeful ARB a vorbit despre o "voce tăcută" a clienţilor, făcând referire la acei consumatori care sunt mulţumiţi de relaţia loc cu băncile şi care nu ar fi de acord cu Legea dării în plată.

Domnia sa evidenţiază că această "voce tăcută nu s-a făcut auzită": "Există şi o majoritate tăcută, care nu se exprimă. Această voce tăcută nu a fost auzită. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce îmi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. (...) Este momentul pe care toată lumea trebuie să îl înţeleagă foarte clar ca fiind momentul generat de această dezbatere şi de această lipsă de proporţionalitate între vocea noastră - şi credibilitatea vocii noastre - şi vocea cealaltă".

Majoritatea tăcută este reprezentată de businessul românesc, de deponenţi, de clienţii care plătesc-şi ratele, a completat domnul Oprescu.

Domnia sa susţine că puţini dintre cei care vorbesc pe această temă sunt specialişti şi se pot exprima în cunoştinţă de cauză despre impactul acestei legi, iar aceştia sunt concentraţi în două instituţii - Banca Naţională a României şi industria bancară.

Plafonul de 150.000 de euro introdus luni, în Senat, în textul legii rezolvă un singur aspect solicitat în cererea de reexaminare a Preşedinţiei, însă rămân multe alte aspecte nerezolvate, este de părere Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Un singur aspect nu rezolvă problema întregului. Noi trebuie să privim în ansamblu. Sunt mai multe propuneri care funcţionează împreună. Dacă vorbim de plafonul de 150.000 de euro, el funcţionează împreună cu celelalte criterii: venituri, casă, dacă este singura locuinţă sau nu, dacă locuieşte în acea casă sau nu...şi aşa mai departe", a conchis domnia sa.

Gheţea: "2016 - anul incertitudinilor şi al provocărilor"

România traversează un moment delicat, iar unele decizii care ar putea fi luate acum ar avea multiple efecte în viitorul îndepărtat, a avertizat Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank şi preşedinte de onoare al ARB.

Domnia sa a spus că 2016 este marcat de foarte multă incertitudine, mai ales în contextul în care este an electoral şi în condiţiile în care, în sectorul bancar, urmează un exerciţiu de evaluare.

Radu Graţian Gheţea a menţionat că procesul de restructurare a sectorului bancar continuă, făcând referire la fuziunile şi achiziţiile din piaţă. "Sunt informaţii potrivit cărora unele bănci îşi vor schimba acţionariatul. Acest proces va continua şi în 2016 şi va aduce incertitudine în domeniu. (...) 2016 este un an al provocărilor şi pentru că trebuie să ne adaptăm la piaţă şi la cadrul legal pe care îl vom avea în domeniul bancar din România.

O altă provocare este relaţia cu clienţii şi recuperarea încrederii în bănci".

Dacă băncile nu au ca principiu clientul în modelele lor de business, atunci vor pierde constant, este de părere Bogdan Neacşu, director general adjunct Garanti Bank.

Michal Szczurek, ING: "Darea în plată nu va rezolva problemele clienţilor"

Michal Szczurek, CEO al ING Bank, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe ING: "Darea în plată nu reprezintă o soluţie optimă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă mulţi clienţi. De fapt, va fi o soluţie, dar doar pentru puţini dintre ei. Pe de altă parte, va fi mult mai dificil pentru noii clienţi pentru a avea o casă mai mare, un apartament mai spaţios. Darea în plată, în forma în care se găseşte la momentul actual, nu semnifică soluţia pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă clienţii şi suntem bucuroşi să contribuim la adoptarea unei soluţii bune pentru soluţionarea lor. Sper că iniţiatorii şi cei care sprijină acestă lege vor ca legea să meargă la cei care au într-adevăr probleme, opţiunile dării în plată fiind deja vizibile în piaţă".

Banca Transilvania spune că are o relaţie foarte bună cu clienţii

Singurul reprezentant din domeniul financiar dintre cei prezenţi la forumul de specialitate de ieri care nu s-a plâns de relaţia cu clienţii a fost Bogdan Pleşuvescu, director executiv la Banca Transilvania.

Din contră, domnia sa a evidenţiat cât de mult s-a schimbat relaţia dintre bancă şi consumatori după ce a fost derulată oferta de conversie cu discount lansată pentru clienţii Volksbank, entitate achiziţionată de Banca Transilvania.

Domnul Pleşuvescu a declarat: "O categorie de clienţi care era vehement împotriva băncii, acum manifestă înţelegere şi deschidere, dar şi dorinţa de a construi o nouă relaţie cu BT, bazată pe încredere, după derularea programului de conversie a creditelor, la care au aderat 83% dintre cei cu împrumuturi în CHF la Volksbank (14.712). Considerăm că am reuşit să recâştigăm oarecum încrederea clienţilor. Este bine să discuţi face to face cu clienţii. Băncile, în fuga lor către digitalizare, au transformat sucursalele în locuri unde doar sunt înregistrate reclamaţiile, acestea fiind transmise ulterior specialiştilor. La nivelul Băncii Translivania, oamenii au competitivitatea să discute şi sunt delegaţi să ia decizii pe loc. Astfel, au fost adoptate soluţii individuale. Vom continua să investim în relaţia cu clienţii".

Potrivit reprezentantului Băncii Transilvania, în prezent, la Curtea de Apel Bucureşti, există 205 soluţii irevocabile în favoarea băncii, adoptate în dosarele deschise de clienţii Volksbank, fiind respinsă cererea de conversie la cursul istoric. Nu este nicio soluţie irevocabilă prin care banca să fie obligată să facă o astfel de conversie, a mai spus domnia sa, adăugând că aproximativ 339 de dosare mai sunt pe rolul instanţei, din care şase au fost pierdute pe fond de bancă, restul fiind favorabile sau în curs de judecare.

Avocatul Bulboacă: "Efectul Legii dării în plată va fi unul dramatic"

Efectul Legii dării în plată va fi unul dramatic, este de părere avocatul Adrian Bulboacă, managing partner la "Bulboacă şi Asociaţii", care a spus: "Achiesez în totalitate la poziţia Asociaţiei Române a Băncilor. Legea dării în plată, aşa cum se conturează, nu îşi atinge scopul protecţiei sociale. Directiva 17/2014 spune fără echivoc că nu se aplică creditelor existente la 21 martie 2016. E foarte limpede, e negru pe alb, ce e atâta de dezbătut? Ce concluzie poate trage un cetăţean pornind de la o prevedere foarte clară a Directivei Europene, văzând un text de lege contrar?"

Domnia sa a continuat: "Directiva mai spune că evaluarea bonităţii consumatorului nu trebuie să conducă la transferul responsabilităţii de la client la bancă. De ce spun asta? Pentru că în expunerea de motive la proiectul dării în plată se spune că, pentru a partaja riscul, este firesc ca în ipoteza în care scade valoarea bunului, banca să preia acel risc. Ce se întâmplă însă dacă valoarea bunului creşte? Să zicem că avem un credit de 100.000 de euro, iar valoarea bunului ajunge la 400.000 de euro. Nu ar trebui atunci ca banca să-i crească dobânda clientului? Există asemenea modele la nivelul băncilor mari de investiţii care finanţează active, participând şi la creşterea valorii activului, dar şi la contracţia valorii lui. (...) Va deschide sau nu (n.r. aprobarea legii) posibilitatea unei proceduri de infringement?"

Legea dării în plată continuă să reprezinte un motiv de dispută între sistemul bancar, consumatori şi parlamentari. Iniţiativa a fost votată în plenul Senatului cu două amendamente - aplicarea unui plafon de 150.000 de euro la creditele contractate şi introducerea criteriului potrivit căruia ipoteca trebuie să fie puse asupra locuinţei achiziţionate.

Legea urmează să fie dezbătută în Comisia juridică din Camera Deputaţilor şi să primească votul în plenul acestui for decizional.

GEORGE MUCIBABICI, DELOITTE:

"Tendinţa de a nu-ţi mai plăti datoriile face parte din cultura noastră naţională"

Tendinţa de a nu-ţi mai plăti datoriile face parte din cultura noastră naţională, este de părere George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

Domnia sa a ţinut să sublinieze că oamenii, needucaţi din punct de vedere financiar, au fost prea grăbiţi să ia credite ca să mai observe care sunt riscurile contractării unui împrumut.

Domnia sa opinează: "Puţină lume, evident, apreciază ceea ce anglosaxonii denumesc «moral hazard» asupra economiei în general, nu doar asupra sectorului bancar. «Se dă lege de muraturi», cum spunea Caragiale în «Conu Leonida faţă cu reacţiunea». Şi foarte interesant e cum defineşte Leonida: «ca nimenea să nu mai aibă dreptul să-şi plăteascp datoriile». Această tendinţă - de a nu-ţi mai plăti datoriile - nu aparţine doar acestei generaţii, ci este ceva ce face parte din cultura noastră naţională".

Emil Bituleanu, Libra Internet Bank: "Marea provocare a acestui an este reprezentată de acele persoane fizice şi de societăţile care stau la pândă să dea credite, să lanseze bănci".

Exerciţiul de evaluare (AQR) prin care băncile vor trece în acest an au trei obiective: de transparentizare a poziţiilor băncilor şi identificare a riscurilor existente, de reparare a eventualelor abateri de la procesele normale şi de creştere a încrederii în sistemul bancar, potrivit lui Sergiu Oprescu.

Radu Graţian Gheţea spune că efectele AQR ar putea fi mai puţin plăcute, dar nu catastrofale.

Radu Graţian Gheţea a criticat, ieri, presa, pentru modul în care mediatizează evenimentele, subliniind că "cei care preferă senzaţionalul sunt mai mulţi decât cei care adoptă relatările fără comentarii pătimaşe".

Opinia Cititorului ( 123 )

  1. OPINIA A FOST ŞTEARSĂ DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS.

    1. Taranu daca-i prost e si fudul ....mai trage pa nas niste etno- Botanistule

      Haha.

      00.11 sa nu zici nimic.

      huh 

      Mi se pare corect ca ati eliminat opinia.

    Partea disteactiva e ca smecherul de deputat PNL (sper ca partidul sa plateasca la alegeri pentru populistul asta) Zamfir are nu stiu cate terenuri prin Voluntari pe care le-a luat cu credit ca sa le vanda cu specula. O sa dea terenurile si scapa de datorii si tot noi, prostimea, o sa platim diferenta cu dobanzi si comisioane mai mari. Iar aia care au crezut ca sunt smecheri si au cumparat case cu credit in CHF vor trai toata viata cu chirie. Exact de ce fugeau.

    Sigur puteau sa ia o casa mai mica dar au fost boieri. Dan Cristian se lafaieste in 4 camere dar face spume cand aude ca altii vor 2 camere cf II.  

    1. minti

      cu ce minte? zamfir are 43000 mp de teren in voluntari inca de pe timpul cand a facut nunta cu antenista stancu se stie asta.

      Are mult mai mult decat 4 camere, eu cred ca are cel putin un hol, o bucatarie si poate chiar o baie..... Asta-i viata ? Putea sa isi ieie doar o camera fara hol sau baie, hai poate o bucatarie mica, dar la alt etaj.

      Daca faci parte din "prostime".

      Daca nu treci pragul cum platesti? 

      Haha

      Daca ar fii asa mi se pare corect.

      Fata de un sarac ca "un greiere" pe care l-a reprezentat domnul Bolcas ex Prm. 

      Cu siguranță, fără echivoc, ești un mare idiot. Ce nu înțeleg retardați ca tine este ca "smecherii" care au luat credite în chf au fost induși în eroare cu buna știință de onorabilele bănci pe a cuceri segment de piata

      Redardatii ca mine inteleg macar sa nu ia ca boul un produs de care nu stiu nimic doar pentru ca asa spune un vanzator, fie ca e functionar de banca fie ca vinde detergent la Obor.

      asa e ati fost obligati. vi s a pus pistolul la tample, ati fost si batuti saracii de voi ca sa luati franci elvetieni. era si visinescu pe acolo dar tu nu vazusesi ca erai lesinat de la tortura el te stropea cu apa.

      De imprumut de la Fmi pt mariile sale ai auzit sau acum ai iesit din ou?

      Nimeni nu a fost indus in eroare. Bancile NU stiu cum va evolua cursul valutar. Nimeni nu stie. Sunt indicatii, idei. Un activ cu dobanda mica tinde sa fie intr-o faza de evaluare joasa. Cand dobanda ii creste, la fel face si atractivitatea lui. Si astea in anumite limite, desigur. FOREX-ul e printre cele mai complicate piete. Cand alegi beneficiile unei dobanzi mai mici, nu iti BESE prin cap ca exista si un risc de apreciere?

    Да здра&# 1074;ств 91;ет Комм&# 1091;нис 90;ичес ;кая парт&# 1080;я Сове&# 1090;ско 75;о. Прол&# 1077;тар 80;и всех стра&# 1085; соед&# 1080;няй 90;есь. Смер&# 1090;ь всех банк&# 1080;ров! Смер&# 1090;ь всех всех домо&# 1074;лад 77;льце ;в! Суро&# 1074;ые меры нака&# 1079;ани 03; к выро&# 1074;нен 85;ым моло&# 1076;ежи! Да здра&# 1074;ств 91;ет това&# 1088;ищ Замф&# 1080;р! Влас&# 1090;ь ЗСН рабо&# 1095;его клас&# 1089;а!

    1. Putin s-a ratacit pe la noi?

      O scris puterea sa fie a lui Zamfir si moarte bancilor Haraso !

      Haha

      Ce mai avem este pe la Londra.

      Sa nu ne dati o bomboana ca turci dupa avioane ca noi tragem cu arcul si tintim bine. 

    Pentru cateva banci din 2008 in coace la noi si mai ales in lume.

    Dar nici acum nu este tarziu inca mai vreau sa vad FALIMENTE de banci incepand cu Grecia, Italia continuand cu Austria. Sa se limpezeasca apele. Banca buna banca rea clientii o spun nu politicieni care dau ajutor de stat, bail in. 

    Garanti si Libra vad putin mai clar, cred ca si-au dat jos ochelarii. 

    Bt pana anu trecut era ok acum cu Volksbank, cred ca e bo mb a cu ceas. 

    Ing-ul sa nu il mai vad dupa ce a fost salvat in criza; acum ne da sfaturi. 

    Gheta nu ar trebui sa se pensioneze? Are scoala facuta in comunism, cred ca ar trebui sa lase "tinerii" sau el tot "tanar se vede"? 

    Deloite citeste putin istoria miorita a fost doar vaca de muls pt Turcia , Rusia, Austro-Ungaria... 

    Avocat a vorbit liber parere personala sau reprezinta bancile? Mie mi s-a parut ca i-a partea bancilor, ca e angajat al bancilor. 

    Daca e adevarat ce zice Cristi C ca 50% din creditele peste 150 000 sunt NPL-uri CIOCU' mic bancherilor. 

    Oricum cer Arb-ului, Bnr-uli sa faca publice statistica creditelor peste 150 000 euro. 

    Arb cum de iesi asa des acum la presa dupa ce ai inrosit tel parlamentarilor? 

    Arb ma bucur ca zici de deponentii care depun 10 000ron si peste 3 luni nu mai scot 10 000. Inseamna ca vorbiti sa va aflati in treaba? 

    ARB frumos ar fii fost sa atingi subiectul OTP-ANPC, proces pierdut de multisor si un cuvant nu ai scos. 

    Arb nu a fost frumos sa fugi fuguta la sultan Bce sa ne parasti. Tu de aici iti iei banii !

    Poate 4 000 euro/ banca/luna? Dd ce nu este publica finantarea Arb-ului? 

    1. Eu am plecat pe rand de la bancile mari si am ajuns aici, unde parca este altceva. Primind salariul in cont la ei comisionul de administrare e 1 leu/luna, cu card de debit fara costuri la bancomat, IB, in timp ce la BCR si altele ca ea este 5.5 lei, plus alte comisioane pentru contul de economii atasat contului curent, modificari frecvente ale comisioanelor.

      Eu nu am lucrat cu aceasta banca, pt ca multinationalax m-a obligat la deschiderea contului la banca agreata y pt ca bla bla

      Nu mi se pare corect dar...

      Mi-as fii deschis cont la aceasta banca sau Cec. 

      Nu pot sa-mi schimb banca de cate ori schimb angajatorul. E suficient ca am un cont si nu tb sa-mi platesti salariul in numerar. Nici sa ma obligi sa am un cont nu e ortodox, dar sa ma conditionezi si la ce banca sa am contul e mult prea mult.

    Deja e o telenovela fara sfarsit. Ca filmul Tanar si nelinistit.

    De cel putin 2 luni cred ca ldp trebuia sa fie in vigoare daca nu o intorcea Iohanis timp in care au curs executarile, penalizarile. 

    De ce in momentul creditarii? Adica in varf de bula imobiliara. De ce nu la preturile de azi?

    Psd a muscat momeala de la Bnr-Arb? 

    Oricum sunt de acord cu scoaterea pragului, s-au facut evaluari de specialisti ai bancilor. 

    Acum spun bancile ca specialisti de atunci sunt carpaci azi?

    Ceva pute. 

    1. Legea trebuie sa treaca atunci cand nu face mai nu face mai mult decat bine. Cand nu loveste in economie, in cel care vrea sa isi cumpere o casa, cand nu naste posibilitatea sa fie statul dat in judecata de banci si multe altele. Mai era un PNL-ist extrem de ingrijorat de soarta creditatilor, Predoiu. Tot asa iesise in 2010-2011 ca salveaza amaratii si a modificat Codul Civil in asa fel fel incat prescriptia datoriilor nu se mai constata din oficiu de catre instanta ci dupa o gramada de proceduri in cadrul unei contestatii la executare. Daca domnul Zamfir vrea sa stie cine a dat combustibil firmelor de recuperari sa-l intrebe pe colegul Predoiu. Lasa-ma tu cu legi date de PNL!

      Cu bancile.

      8 000 de oameni mai trebuie sa deschida proces cu Otp pt procedul pierdut de Otp-Anpc.

      Ai picat de pe Luna? 

      Zeci de mii de oameni sunt in procese cu recuperatorii din cauza unui coleg de-al lui Zamfir, Predoiu. Aia aveau deja datoriile prescrise de ani buni, sa nu vina Zamfir sa vorbeasca de firmele de recuperari cand chiar un coleg de partid le-a dat de lucru la greu.

      Executare a doua oara pt acelasi credit ai auzit banquerule?

      Pe diferenta pana la INDESTULARE cum va place sa formulati. 

      Tu stii sa citesti sau nu? Citesti in dunga? Omul asta chiar de executari vorbea si despre firmele de recuperari.

      daca ai fost prost si nu ai stiut sa iti gestionezi banii sa te execute pana la al 7lea neam. la asta trebuia sa gandesti cand ai luat creditul nu sa vi peste nu stiu cati ani sa bati tambalul aici

      Valuta creste, salarul scade 25%, intretinerea creste, painea creste.

      Nu suntem in Germania. 

    Aseara tarziu a fost postat un articol al avocatului Piperea pe Bursa, in care se criticau vartos actiunile BNR si ale 'functionarilor' de la alte institutii europene, care 'in mod nejustificat' bat apa in piua cu 'riscul sistemic' pe care il genereaza Legea darii in plata. Printre altele, vrand sa justifice incompetenta BNR, Isarescu era criticat si ca a retras dreptul de vot al lui Carabulea de la Banca Carpatica, fortandul astfel sa renunte la pachetul majoritar. In aceasta dimineata, ce citesc?! Si anume ca dl Carabulea este retinut de DIICOT. Dar nu mai gasesc articolul dnlui Piperea pe websitul Bursa. Posibil sa l fi retras pentru a modifica continutul lui, cu adaugarea unor bile albe pentru BNR in activitatea de prudentialitate, preventie a propagarii unor probleme la bancile din sistem? :)

    1. Noaptea e facuta sa dormi linistit!

      Deasemenea, noaptea e un sfetnic bun :)

      La cat rahat mananca Piperea te mai mira ceva? La asta ziua si minciuna.

      Nu asta noapte ai visat, ci acum, cond cind esti treaz.

      Articolul este in ziarul tiparit si nu poate fi sters.

      Dar el este si pe site si a fost fara nici o intrerupere, doar ca tie iti place sa crezi ce spui, decit sa cauti ceva mai putin neatent. 

      Bursa nu sterge articole si nici nu le ... tualeteaza. Comentariul ti se publica instant indiferent pe cine ai "in obiectiv" ... poate chiar si cand ar mai trebui cenzurat, ma refer la limbaj. Sa fim corecti totusi!

      De acord

    Saracii numai platesc nu castiga.De castigat castiga excrocii si care mai au noroc.

    "Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce îmi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile."

    Ca si cand pana acum vi l-ati asumat? 

    De ce mie m-ia crescut rata de la 1.400lei la peste 2.800lei? 

    Oare diferenta de curs valutar care este un cost pentru mine nu este un castig pentru banca? 

    Am luat 85.000CHF - 170.000lei, am platit in 8ani 70.000CHF - 231.000lei la un curs mediu de 3.3lei/chf. 

    Unde este pierderea bancii?  

    Si asta nu este totul- mai am de plata la credit 67.000chf.

    Cand am luat creditul mi s-a spus ca este o moneda stabila, cu dobanzi mici - numai minciuni asta un e inselaciune?  

    1. Putin

      Pentru mine este greu sa inteleg cum sunt persoane care au luat credite in CHF si s-au gandit ca nu exista riscuri valutare. Pai atunci de ce altii luau in lei la costuri de 3 ori mai mari. Crezi ca cei care luau in lei isi doreau ei sa plateasca mai mult?

      Am cerut si in lei si euro si ce sa vezi, nu ma incadram, dar au ei o oferta super cu moneda stabile si dobanzi mici - chf si totul a inceput cu un sfat bun de la banca ta de incredere!

      Asta e teapa! 

      Si nu raspund decat eu! Ei nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase! 

      RECLAMA MINCINOASA, CLAUZE ABUZIVE - avem legea 193/2000 si cineva trebuie sa raspunda ca acesta lege nu s-a aplicat din anul 2000.

      Raspundem noi ca suntem mai multi si mai prosti - ca ei sunt considerati de buna credinta! 

      daca banca stia cat va creste chf, de ce naiba isi mai batea capul cu romanashii ? daca banca imparte riscul deprecierii cu clientul, sa imparta si castigul, daca valoarea activului creste clientul sa vina frumushel cu banutzu la banca.

      si bulboaca si mucibabici vad ca sunt oameni cu capul pe umeri, nu intre humerus craxus. 

      pai si tu nu ai intrebat: de unde stii dom'ne ca este si va fi stabila, cine va garanteaza? daca aia de la banca iti spunea sa-ti tai capul tu te faceai jihadist ?

      Eu cred ca fiecare trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. Cu alte cuvinte daca ai fost pacalit de catre banca, banca trebuie sa raspunda pentru inselaciune

      S-a trezit si un amnezic bancher.

      Intreba la Mugurel de ce nu avem euro, credite in euro ca de suntem chiar in Europa(poate in lumea a III-a , dar e doar o banuiala).

      Corect ! Daca vine unul la colt de strada si scoate de sub geaca un parfum despre care iti spune ca e original sefule, tu il cumperi? Daca il cumperi si gasesti acasa apa in sticla a cui e vina? A ta ca ai fost prost si ai crezut ce spune ala !

      Oricine cred ca a muscat aceasta schema ( eu am muscat momeala) dar a fost o teapa m-am invatat minte si i-am evitat.

      Dar cu banca e altceva ai contract cu un MOT pe 30 de ani x 12 luni culmea a inserat putina apa in "parfum " clauza abuziva !

      Daca ai spaaateeee si cu proces irevocabil nu cedeziOtp-Anpc 8 000 oameni ; un chilipir ar spune uni 

      pentru ca daca scoti statistica Chf de la al 2 Lea Razboiul mondial si pana in 2007 ai sa vezi ca chf a fost stabil vs USD, DM si apoi vs Euro. Creditele ipotecare in chf au avut dobanda mică in jur de 4% pa si comision de risc mare adică mIn 0.11% la soldul lunar, oricum cuantumul comisionului era mai mare decat al dobânzii in rata lunară. Acceptând sa plătești comision de risc era logic ca nu ai la ce risc valutar sa te expui. Dar realitatea de dupa 2008 a dat peste cap orice logica. Ne-am trezit ca moneda nu e stabilă si ca foarte scumpul comision de risc nu acoperă nici un risc, e doar o taxa pe prostie. Cam asta e treaba....

    fug astia de la banci de DIP ca dracu' de tamaie.Peste tot,trompetele bancilor,spun ca legea nu rezolva problemele clientilor,ca va fi risc sistemic,hazard moral.Uita sa spuna un lucru simplu:daca bancile erau receptive la problemele clientilor nu se ajungea la DIP.

    1. El la Viena se gandeste la binele " tineretului din Romania".

      Toate astea cred ca le face pe 2 milione de euroi pe an saracul salar+ dividente legale.

      Daca gresesc va rog sa ma corectati. 

    ce discutam aseara cu n-1 : daca se predau cheile la casa, noi imediat o inchiriem (vom face o divizie specializata), si ghici cam cat va fi chiria ? tot cam cat rata, basca ca ramanem si cu activul indiferent cat va fi de depreciat, caci noi recuperam din chirie ( o consideram rata clienului), minus eventualele reparatii din 5 in 8 ani. Clientul va pierde si casa si avansul, si va locui cu chirie pe mosia noastra. Si daca nu e baiat cuminte, atunci nu vom mai negocia, il vom evacua direct.

    eu zic ca suna bine. 

    1. Suna de milioane :)))) Tot iubesc postaceii DIP chiria de nu mai pot, acum in 2016 au descoperit ca nemtii si "suiedejii" stau cu chirie. In 2007 cand luau franci cu 12 maini fugeau de chirie, azi vor sa ii forteze pe altii sa fie chiriasi pana la pensie. Lasa-i in chirie, dar cu un functionar al bancii in fiecare saptamana sa verifice unde isi intind rufele, daca se cearta cu vecinii, daca deseneaza puradeii pe pereti, daca fac curat in spatele aragazului si tot tacamul unei chirii romanesti. Iar la prima miscare in front azvarliti in strada fara preaviz !

      Cate ansambluri rezidentiale are banqueru' unde se depun ciorile si il mai viziteaza Inkaso Luxemburg?

      Ai mai spus schema ta de o inteligență soră cu retardul.

      Dacă voi, postacii bancarzi, credeți că puteți face asta de ce activitatea voastră de creditare se limitează în ultimii 6-7 ani doar pe programul Prima Casă, girat de stat?

      O fi din cauza ploșnițelismului care vă caracterizează. 

      Noi bancarzii apelam la Prima Casa tocmai din cauza tzeparilor ca tine. Vrem sa ne asiguram de alde din astia ca tine cu darea in crama nu trag tzepe prea mari, de aia vrem sa garanteze statul. Pentru voi si din cauza voastra ii privim si pe altii cu suspiciune, nu stii niciodata ce proba de escroc se ascunde in spatele unuia care vorbeste frumos.

      Si unde pleaca banca in Rusia, in Siria?

      Nu pleaca cainele de la macelarie. O vorba printre romani.

      De ce crezi ca au invadat tara? 

      Nu puteți acorda credite pentru cu nu aveți cui.

      Acordați credite subprime garantate de stat pe jumătate, iar de celalaltă jumătate nu vă pasă pentru că există bail in.

      La fel de bine puteți săpa șanțuri pe care mai apoi să le acoperiți. 

    pentru diferenta de curs valutar trebuia sa achizitionati contracte futures chf/ron, si cu asta incheiati orice socoteala. de ce nu ati facut- o ?

    1. De ce nu le-au recomandat ”deștepțiiR 21; de bancheri. Sau poate era în interesul lor să crescă procentul neperformantelor și numărul proceselor cu debitorii?!?

      O clauză abuzivă e mult mai sigură decât o investiție prezentată post-factum. :)))))))))) 

    bancile nu au dat credite in chf ptr cota de piata, au o pondere prea mica in totalul creditelor.

    de dolar nu zice nimeni nimic ? 

    1. Și nu a fost decât o metodă de creditare pe lângă normele BNR.

      Țeapa au luat-o în special cei care au cumpărat la prețurile cele mai mari, contractând credite cu grad de îndatorare uriaș.

      Dacă ponderea nu e așa mare de ce neperformantele au depășit 30%? 

    sunt si banci care nu au dat credite in chf, de ce trebuie sa le afecteze darea in plata ? sunt si banci aparute de curand....daca spuneti ca vina e a celor ce au dat credite in chf, de ce nu raspund doar ele ?

    si uite asa incepem sa vedem ce lege buna avem, de parca ar fi singura. Cat de destept sa fii sa-ti pui speranta in avocati, bancheri si senatori...? 

    1. Cam atat de destept incat pleci urechea la ce iti spune un functionar de banca si sa iei credit pe 30 de ani "pentru ca au zis ca e moneda stabila". Intelegi? Pe urma peste niste ani incepi sa urli si sa dai lectii, de cat trebuie sa dureze un credit, cat trebuie sa coste casele, ca de fapt tinerii nu trebuie sa isi ia case ca nu e bine, ca nu stiu economist e prost si vandut bancilor. WTF?!:))) Tu care nu ai fost in stare sa te informezi un pic despre moneda de care aveai sa te legi 30-35 de ani, azi dai sfaturi altora si esti mare finantist:))))) Cam asta e nivelul discutiei, da?

      :))))) shapo

      Nu toata lumea e Mafalda sa le stie pe toate. De asta de duci la medic ca sa te faci sanatos, la service sa repari masina , la un magazin de telefoane da iti recomande un telefon ...asa ar trebui sa fie si la banca ...sa te informeze corect astfel incat tu sa poti lua o decizie . in primul rand cei cu credite care au platit in acesti 8-10 ani cateva zeci de mii de euro, franci , dolari doar dobanda di comisioane nu vor vor renunta la casa . este doar un mijloc prin care sa poti discuta cu banca iar in caz ca nu mai poti achita sa isi ia casa inapoi. Oricum banca este in castig . in acesti ani marea majoritate au achitat contravaloarea creditului in lei la acea data platind doar dobanda si comisioane. Casa daca o vinde la jumate de pret tot e castig pentru ei. Cred ca este aceeasi isterie ca si cu deschiderea granitelor ca toti romanii vor pleca in UK. S-a dovedit sa fie doar unul in prima zi . asa si aici vor fi doar cativa care vor merge la banca in primele zile si marea majoritate dintre ei aflandu- se deja in executare la acea data. Asa ca nu mai intoxicati ca va fibdezastru pentru banci .

      In euro daca nu a fost EXECUTAT NICI UNU eu sunt popa.

      Unde vezi tu in legea asta un mijloc de negociere cu banca? Nicaieri, astea sunt speculatiile lui Zamfir si Piperea. Iti spun eu, decat sa o intinda banca cu voi va cere cheia si adios. Sau va scade rata vreo 2 ani dupa care gaseste mijloace sa revina la starea initiala. Credeti in Zamfir si Piperea la fel cum ati crezut si in 2007 in brasoavele spuse de aia de la ghiseul bancii. Au trecut anii peste voi degeaba

      Sa treci pe la caserie sa iti incasezi dreptul de ziarist bancar.

      Licenta ai? 

      Diviziunea in munca s-a inventat acum 2000 de ani.

      Bancheri nu vreau sa isi asume munca? 

      Banca cu casa omul cu libertatea.

      Esti foarte prost prietene, nu ma mir ca te-au fraierit bancile :))))

      Dar nu e rasu' tau!

      Libertatea de a sta in strada, ca de varianta cu parintii ma indoiesc ca e libertate.

      Cu parintii, cu prieteni, in strada in rulota e mai bine decat sa platesti cutia de chibrite de 3 -4 ori.

      Cu prietenii? :))))) Cine crezi ca te tine pe gratis ditamai haidamacul care nu a fost in stare in viata sa isi faca macar 4 pereti? :))))) Cu parintii ar fi mai rezonabil pentru tine ca au si pensii poti sa iti mai tragi si tu cate ceva de-o merdenea doar stii in ce sifonier si pe ce raft isi tin ai tai pensia, nu? Daca nu, baga mare, stai cu ochii pe ei ca pe butelie, mai devreme sau mai tarziu tot umbla la bani si ii prinzi. Daca nici asa nu merge nu-i bai. Te oferi sa duci tu intretinerea, iei banii si in loc sa te duci la administratie ii spargi pe pacanele. Cu putin noroc se prind ai tai abia peste vreo doi ani cand vin portareii la usa sa le scoata hantzele in strada. :))))

      Si bancuta isi ia coada intre picioare si o intinde!

      De ce domnișoarele din filialele bancare au ajuns atât de ponosite și îngândurate?

      :))))))))))))) )) 

      Suspina dupa tine, ca esti chipes ca un chiparos:)))))

      Daca tot ii injuri pe bancarzi de mama focului nu uita ca un bancard l-a sponsorizat pe ala datorita caruia tu ai azi curent electric. Sigur, furat, ceva imi spune ca nu mai ai nici un sigiliu pe contoar. Dar tabloul ala din care furi tu mii de kw exista pentru ca un bancard pe numele lui JP Morgan a dat cu banu'

      Si nu stiu limboiul de acolo.

      Acum ca e platit vrea sa il cumpere.

      TREICHL, analfabetule !

      Nu poți fura kw din tablou, ăia sunt kwh.

      Oricum sunt irelevanți, plătesc pe factură taxe radio-tv și certificate verzi, gri, blue, kwh sunt trecuți la și altele. 

      Ce e cu el a dat coltu' ?

      macar stii de gluma, insemna ca nu esti chiar asa redus ca alti colegi postaci din grup:)))) ti-am dat exemplul vis a vis de dorinta voastra sa moara toti bancarzii

      da, a dat coltul pana la chiosc, vrei sa iti ia si tie ceva? o litra de ceva?

      Ala cu suvita odat'

      Ti se merita bani manjiti cu sange?

      Manjiti cu sange? :))))) Diaconescule, ai internet la Rahova? Ai redeschis OTVul? :)))))

      Sinucideri...

      In fiecare zi auzi de vreun prost care si-a belit macazul pentru ca avea datorii, ca l-a lasat nevasta, ca i-a fugit amanta, ca s-a certat cu vecinul de palier si altele.

      Deloc?

      Nu a zis nimeni asa ceva, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le pui altora obstacole daca vor sa isi cumpere o casa. nu aia care vor sa isi ia o casa sunt de vina pentru ca ei s-au sinucis.

      Și viitorii sinucigași au dreptul la mai multe șanse.

      O sa vezi ca nu fac nici 10% din ce au zis bancherii dupa intrarea ldp in vigoare.

      Nu vreau sa renunte la profiturile uriase facute aici. 

      Au cerut si ajutor de la Ce, Bce ca mai au filiale de executari prin Cipru, Luxemburg pentru rotunjirea veniturilor. 

      Cine va vrea sa ia un credit o va face cine nu nu.

      Tinerii trebuie sa fie protejati de aceste hieneinfometate. 

    Si la Te vreu langa mine 14.05 o poveste de o familie nu a putut plati, copil, despartiti....

    Dar cred ca pe bancheri nu ii intereseaza bani uscati sa iasa.

    De aceea e buna ldp, normalitate in relatia banca arogantaputin- client(fost client). 

    1. Daca te uiti la te vreau langa mine ne-am cam lamurit cu cine stam de vorba

    haideti sa o scurtam : vreti sa spuneti ca bancile au indemnat populatia sa faca credite in chf, stiind ca va creste cursul si ptr cota de piata ?

    1. daca stiau ca va creste cursul atunci jucau contracte futures si castigau intr-o zi cat dobanda pe 30 de ani. 

    2. ponderea creditelor in chf in total piata este mica, nu justifica ideea de cota de piata. 

    3. piata valutara e formata din zeci de mii de banci, e greu sa se puna de acord toate si sa cumpere chf-uri ptr a creste cursul. 

    4. credeti ca daca rata unui client se dubleaza sau tripleaza, banca nu intampina anumite riscuri ? multora li s-au propus conversia in lei de cand chf era la 3 lei, dar foarte putini au dorit acest lucru. 

    P.s : BRD ridica avansul la ipotecare la 50%, stire calda. 

    1. Baga la aia 50% avans si scaderea perioadei de rambursare de la 30 la 10 ani, dobanzi si costuri de risc mai mari si rezulta ca nu vor mai lua credite ipotecare decat aia cu salarii de la 3000 euro in sus. Adica exact smecherii din spatele lui Zamfirica. Restul care vor sa isi ia o casa da-i in ma-sa sa stea pe strazi.

      De ce nu au umblat cu fofarnica in Germania, Anglia?

      Oare pentru ca acolo sunt legi, a fost democratie nu de 25 de ani? 

      Ma bucur ca creste la 50% eu as vrea minim 75% avans perioada de creditare maxim 6-8 ani doar in lei. 

      Dar acest Brd a iesit cumva din Programul Prima Casa? 

      Daca nu e praf in ochi asteapta sa ii aduca statul clienti pe spatele nost' ! 

      Daca ramane in Prima casa poate sa punaavansul di 99,99% NU conteaza. 

      TOATE bancile vand prin Prima Casa 91%. 

      Pentru aceasta postare sa nu mai vii pe la caserie!

      Piata se regleaza spre 300 euro cascarabeta, cat e salarul mediu.

      tu zici ca ce? te duci cu 300 euro salar si iti iei credit, pentru ce?:))))) pentru o camera in ghetouri, 12 mp laolalta cu tiganii :)))))

      Daca " scad" preturile 20% cat estimeaza "specialisti" poate ma incadrez si la altceva.

      sigur, la 15 mp :))))

      Si preturile vor scadea cu 19% pentru ca smecherii din spatele lui Zamfirica vor cumpara dormitoare ceausiste cu 1-2 camere.

      Postaci penibili!?! :))))))))) 

      Postaci penibili sunteti voi chfistii. Smecherii lui Zamfurica vor cumpara cand apartamentele ajung la pragul cel mai de jos posibil, la fel vor face si cu terenurile, pe urma gaseste careva un motiv sa pice legea, sa inceapa sa stimuleze bancile sa dea credite, preturile cresc din nou, baietii vand si ies cu un profit super frumos. Prezinta toata schema postacica nu doar franturi.

      Daca smecherii lui Zamfir sunt singurii cumparatori din piata, cine va asigura raportul cerere-oferta incat sa scada preturile doar cu 20%?

      Prăbușire, penibilule!!! :))))))))) 

      Unde scrie ca trebuie sa existe creditare ?

      Lupul daca nu fura un miel ia pe credit de la cioban? 

      M-ai auzit pe mine ca am zis 20% copilule fara jucarii? :)))) Tocmai ca prabusirea e si interesul lui Trafurica Zamfirica si a cetei din spatele lui. Vor face orice cu postaci de teapa ta ca sa arunce preturile pe undeva cu vreo 70% mai putin. Intre timp stii ce, unii au in contract clauze prin care daca scad preturile prea mult li se cer garantii. Daca nu au de unde adio casa, chiar daca au ratele la zi :))))) Sa vezi atunci alergatura pe alde Zamfir&Co

      aha, asta sa o fi spus in 2007 inainte sa carbaniti banii. v-a convenit atunci, acum mucles milogila

      Sa imi iau un viloi second ca a lu' blonda frumoasa!

      La pret de chilipir?

      Oricum nu e executat de 8 ani , banca sa o execute ii fac o oferta irezistibila! 

      La cat esti de prost ti-l dau aia de mila

      Fac cinste vu o bere

      Lasa harneala ieftina si pun'-te sa platesti ca mi-e ca te vad in strada, a venit si primavara o sa ai oxigen de nu poti sa-l duci

      Stau in parc intre flori pun cortu sa nu ma bata soarele sa fac insolatie numa ' sa scap de BANCA.

    Nu domnilor,ati pierdut pentru ca oamenii s-au saturat de furtul pe fata pe acre atatia ani l-ati facut cu sprijinul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb