Sondaj eJobs: 63,6% dintre angajaţi traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional

M.P.
Comunicate de presă / 15 mai

Sondaj eJobs: 63,6% dintre angajaţi traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional

63,6% dintre participanţii la cel mai recent sondaj eJobs spun că în acest moment trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional, iar motivul principal pe care îl asociază acestei stări este legat de faptul că nu câştigă suficient pentru cheltuielile pe care le au - 22,2% dintre respondenţi au indicat acest motiv, conform unui comunicat transmis redacţiei. 14,5% dau vina pe diversele probleme personale pe care le au, iar 11% cred că se află în burnout. 10,8% nu se simt apreciaţi la locul de muncă, 9,9% sunt afectaţi de faptul că lucrează într-o companie care trece printr-o perioadă dificilă, iar starea de incertitudinea le creează un dezechilibru emoţional, în timp ce 8,9% şi-au pierdut recent jobul.

"Cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă românii în această perioadă are legătură cu viaţa lor profesională. Fie nu câştigă suficient pentru nevoile pe care le au, fie au un job care nu le oferă stabilitate, fie au rămas fără locul de muncă pe care îl aveau sau, dimpotrivă, muncesc prea mult şi au ajuns într-un punct în care se simt copleşiţi şi epuizaţi. De altfel, 50% dintre respondenţi spun că anul 2025 a început prost şi că nu au speranţe că lucrurile se vor redresa până la final", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În ceea ce priveşte temerile cele mai mari pe care le au pentru acest an, aproape 6 din 10 respondenţi se tem că veniturile lor nu vor ţine pasul cu creşterile de preţuri şi că nu se vor descurca din punct de vedere financiar. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menţionată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3% se tem că nu îşi pot găsi un job nou, iar 18,5% se tem că îşi vor pierde echilibrul emoţional. Alte aspecte care generează anxietate în această perioadă în rândul românilor sunt perspectiva pierderii job-ului, imposibilitatea de a ieşi din starea deprimantă în care se regăsesc sau faptul că nu îşi vor rezolva problemele personale, potrivit comunicatului.

"Cuvinte precum "incertitudine", "îngrijorare" sau "singurătate" apar frecvent în răspunsurile participanţilor la sondaj atunci când sunt întrebaţi care este starea lor emoţională în prezent. Concret, 45% simt o puternică stare de incertitudine, 46,5% sunt îngrijoraţi cu privire la viitor, 17,8% şi-au pierdut echilibrul emoţional, 17% sunt deprimaţi, iar 15% se simt singuri. Doar 15,1% sunt optimişti şi 2,3% simt că şi-au găsit, în sfârşit, echilibrul", explică Raluca Dumitra.

Chiar şi în acest context, doar 26,4% spun că, în ultimul an, au simţit nevoia de a apela la ajutor psihologic specializat, respectiv terapie. Dintre cei care au simţit această nevoie, numai 40% au făcut pasul următor şi au mers la consiliere psihologică. 36,8% au plătit din resurse proprii acest serviciu, în timp ce 3,4% au avut terapia ca beneficiu oferit de compania pentru care lucrează. Cei 60% care nu au apelat, deşi au simţit nevoia, motivează decizia prin faptul că este un serviciu prea scump pe care nu şi-l permit, că nu s-au simţit confortabil să discute despre problemele lor cu cineva străin sau că se temeau că ar putea fi judecaţi de necunoscuţi.

12,4% dintre cei care au luat parte la sondaj au, în lista de beneficii, consilierea psihologică. 51% nu au, dar şi-ar dori, în timp ce 36,6% spun că nici nu au, dar nici nu ar folosi acest beneficiu dacă angajatorul l-ar implementa. De asemenea, mai puţin de un sfert dintre respondenţi consideră că, în compania pentru care lucrează, managerii sunt cu adevărat interesaţi de sănătatea emoţională a angajaţilor.

Legat de factorii de stres pe care îi resimt la job, după salariul prea mic pentru nevoile lor actuale, cei mai mulţi se plâng de faptul că muncesc prea mult şi sunt epuizaţi, că angajatorul lor nu acceptă munca remote, că au o relaţie tensionată sau chiar conflictuală cu managerul şi că au temerea că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2025 pe un eşantion de 1.974 de respondenţi, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb