STUDIU ROMANIA PROPERTY CLUB: Investiţii imobiliare de până la 1,2 miliarde de Euro planificate în marile centre regionale din România în 2023

S.B.
Companii #Construcţii / 27 februarie 2023

Investiţii imobiliare de până la 1,2 miliarde de Euro planificate în marile centre regionale din România în 2023

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare planificate în 2023 de investitorii activi în marile centre regionale ale României se situează între 700 milioane şi 1,2 miliarde de Euro, conform unui studiu realizat de Romania Property Club în rândul membrilor şi partenerilor săi în luna ianuarie 2023.

Marea majoritate (47%) şi-au bugetat investiţii între 30-50 de milioane de Euro, 26% din cei chestionaţi au bugete sub 30 de milioane de Euro, 16% plănuiesc să investească între 50-100 de milioane, iar 11% şi-au anunţat intenţia de a investi peste 100 de milioane de Euro.

Cele mai bine cotate destinaţii de investiţii imobiliare pentru 2023 în afara Bucureştiului sunt Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, urmate de Braşov şi Constanţa. Oradea, Arad, Ploiesti şi Galaţi-Brăila sunt şi ele pe harta investitorilor.

Proiecte moderne de parcuri de birouri în suprafaţă de aproximativ 270.000 mp sunt în dezvoltare în oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara sau Braşov. În Iaşi, este aşteptată inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Acelaşi investitor lucrează în Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platformă Carbochim. În Timişoara, investitorul de origine belgiană Speedwell a primit recent autorizaţia pentru clădirea de birouri din cadrul proiectului Paltim.

În ceea ce priveşte sectorul de retail, investitorii lucrează la proiecte ce însumează 260.000 mp. 75% din această suprafaţă este reprezentată de parcuri de retail, în oraşe secundare şi terţiare.

Investitorii în active logistice îşi menţin încrederea în România în 2023, cu proiecte de parcuri industriale ce însumează 550.000 mp la nivel naţional. Din acest stoc, 60% este planificat în afara Bucureştiului. Daca toate aceste proiecte vor fi livrate până la finalulul anului în curs, România va depăşi stocul de 7 milioane de mp.

Proiectele de infrastructură cu cel mai mare impact sunt finalizarea aeroportului din Braşov, proiect ce va atrage mai multe investiţii în zona de turism şi logistică, precum şi lucrările la Autostrada Moldovei - A7. Noua autostrada va avea un impact direct în sectorul logistic, zona de Nord-Est a ţării deţinând în prezent doar 2% din stocul naţional de spaţii industriale.

În ciuda unui climat economic instabil, liderii imobiliari îşi menţin încrederea în centrele regionale, principalele avantaje menţionate de aceştia fiind: fondurile importante din programul PNNR, care vor creşte per total competitivitatea României, infrastructura energetică ce asigură independenţa ţării, precum şi resursa umană de valoare.

La capitolul provocări, cel mai des menţionate au fost efectele inflaţiei şi creşterea costurilor de finanţare, amânarea deciziilor de către parteneri precum şi erodarea puterii de cumpărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb