La momentul de faţă, România are capacităţi de producţie care ar putea asigura în întregime necesarul de alimente al populaţiei, este concluzia unui studiul realizat de Termene.ro, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Astfel, în intervalul 2014 - 2018 necesarul de consum ar fi putut fi acoperit în proporţie de 100% de capacităţile de procesare interne, pe când în cazul anului 2019 previziunile specialiştilor indică un grad de acoperire care se apropie de 100%. Cei mai buni ani din acest punct de vedere au fost anii 2015 şi 2016 când capacitatea României a depăşit cu peste 10% consumul.
Adrian Dragomir, CEO Termene.ro, a declarat: "Bineînţeles că în contextul globalizării, foarte multe alimente de pe rafturi provin din import, iar la rândul său, România exportă zilnic tone de alimente. Ce este însă important în contextul economic actual este că din punct de vedere financiar, datele indică o capacitate solidă la nivel naţional de a ne asigura din surse proprii alimentele."
Deşi datele oficiale ale anului 2019 nu sunt încă finalizate, toate elementele converg spre aceeaşi concluzie: companiile care au ca domeniu principal de activitate, comerţul preponderent cu produse alimentare, băuturi şi tutun au depăşit 90 de miliarde de lei venituri (conform Ministerului de Finanţe) pe când cheltuielile pe care populaţia le realizează pentru aceste tipuri de produse au depăşit 62 de miliarde de lei (conform INS).
Cel mai important element al industriei alimentare este existenţa materiei prime din care sunt produse alimentele, lucru vizibil în cazul de faţă prin numărul de companii care activează în sectorul producţiei agricole (producţia vegetală şi producţia animalieră). La momentul de faţă, veniturile generate de întregul sector agricol al României s-au apropiat de 40 miliarde lei în creştere de la aproximativ 30 miliarde lei cât înregistra în anul 2015 (cel mai slab an din ultimii 5). Valoarea comercializată de aceste companii reprezintă în medie 65% din valoarea de vânzare a produselor finite, dar spre deosebire de comerţ unde existenţa mărfii este cel mai important element, în cazul producţiei, pe lângă materia primă (a cărei existenţă este foarte importantă), în preţul final al produsului sunt cuprinse multe alte costuri a căror pondere este de asemenea relevantă, costuri precum salariile muncitorilor din fabrici, existenţa unor linii de producţie a căror cost este vizibil prin amortizare, energia electrică necesară funcţionării acestora, etc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 18:32)
Foarte bine, asa si trebuie sa ne gospodarim singuri..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 21:54)
Avem si oameni cu capul pe umeri. A zis-o bine omu', exportam masiv mincarea. Acuma va fi stop !!!