Summitul BRICS: Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în #Ucraina este ''iluzorie'', i-a transmis Putin lui Guterres

R.S.
Internaţional / 24 octombrie

Summitul BRICS: Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în #Ucraina este ''iluzorie'', i-a transmis Putin lui Guterres

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că este "iluzoriu" de imaginat o înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă, într-o declaraţie făcută în cadrul summitului BRICS, care îşi încheie joi lucrările în oraşul Kazan, pe malurile Volgăi, înainte de întâlnirea sa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează France Presse.

Occidentul "nu-şi ascunde obiectivul de a provoca o înfrângere strategică ţării noastre. Sunt calcule iluzorii pe care numai cei care nu cunosc istoria Rusiei le pot face şi care nu ţin cont de unitatea sa forjată de-a lungul secolelor", a afirmat Putin, într-un moment în care trupele sale continuă să avanseze în faţa armatei ucrainene în estul Ucrainei.

În prezenţa lui Vladimir Putin şi înainte de întrevederea lor propriu-zisă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a reiterat apelul la o "pace justă" în Ucraina, "în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Adunării Generale".

"Secretarul general a spus că ar trebui să trăim cu toţii ca o mare familie", dar "din păcate, în familii există adeseori dispute, scandaluri, litigii legate de proprietate şi, uneori, chiar încăierări", i-a răspuns preşedintele rus, conform France Presse.

Moscova şi Kievul au încetat orice negocieri oficiale, iar poziţiile lor par în prezent ireconciliabile. Perspectiva unor negocieri rămâne ipotetică, în condiţiile în care Kremlinul salută o "dinamică pozitivă" pe front pentru trupele sale.

Potrivit Kremlinului, ofertele de mediere din partea ţărilor partenere au fost primite "favorabil de către preşedintele rus" la summitul BRICS de la Kazan, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

La sosirea sa marţi în Rusia, prim-ministrul indian Narendra Modi - asigurând că este în contact cu ambele tabere - şi-a exprimat sprijinul pentru toate "eforturile pentru restabilirea rapidă a păcii şi stabilităţii".

Nici China, nici India nu au condamnat vreodată - dar nici au recunoscut - anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia.

Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei, un alt pilon al BRICS, şi-a atras critici virulente din partea Ucrainei şi a Occidentului pentru că a afirmat că responsabilitatea pentru conflict este împărţită, chiar dacă a condamnat invazia Rusiei din februarie 2022.

Apelurile la pace şi la deschiderea negocierilor legate de Ucraina lansate la Kazan nu sunt de natură să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene, care le-a cerut şefilor de stat şi de guvern din BRICS să-l îndemne pe Vladimir Putin "să pună capăt imediat războiului pe care îl duce împotriva poporului ucrainean".

Prin deplasarea sa la Kazan, Antonio Guterres a făcut o "alegere proastă" care "nu face decât să afecteze reputaţia ONU", a apreciat Kievul, potrivit France Presse.

Cu această reuniune a BRICS, Vladimir Putin a încercat să demonstreze eşecul politicii occidentale de sancţiuni şi de izolare a ţării sale, în special din parte statelor aparţinând spaţiului denumit adeseori drept "Sudul global", afişându-şi totodată dorinţa de a pune capăt presupusei "hegemonii" a Occidentului în relaţiile diplomatice internaţionale pentru a favoriza instaurarea unei "lumi multipolare".

Cu patru membri (Brazilia, Rusia, India şi China) la crearea sa în 2009 şi după ce a integrat Africa de Sud în 2010, blocului cunoscut acum sub numele de BRICS (iniţialele acestor state în limba engleză) i s-au alăturat în acest an Etiopia, Iranul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite.

Turcia, membră a NATO, a depus o cerere de aderare la acest grup în septembrie. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că este hotărât să continue "dialogul cu familia BRICS", în schimb Kazahstanul a anunţat că nu va adera la acest bloc, atrăgându-şi deja sancţiuni din partea Moscovei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. “în schimb Kazahstanul a anunţat că nu va adera la acest bloc, atrăgându-şi deja sancţiuni din partea Moscovei”:-)…te rupe rasul, in NATO faci anticamera pana sa aderi la alianta si trebuie sa indeplinesti anumite conditii politice, sociale si economice, plus unanimitate din partea tuturor membrilor…la descultii astia, Putler invita el pe cine vrea, ceilalti membri nu conteaza, si esti si sanctionat daca refuzi:-)…Va imaginati NATO sa ne fi sanctinat pe noi ca nu vrem sa aderam:-)…BRICS-ul asta devine si mai penibil

    1. NU va fi nimic de acest brics. sunt toti dictatorii, unul mai destept ca altul.

      vine trump si le pune la chinezi tarife de 60% in medie, europa va face cam la fel, si s-a terminat cu temu si geely si tractor de 50 de cai la 5000 de euro si etc.

      va fi ca pe vremea lui ceasca, cand vindeau numai tarile comuniste intre ele, rusia china, si ceva tari africane. se intoarce roata inapoi unde a fost. multe lucrurile dadea ceasca pe gratis la tari prietene, cam cum face putin azi, ca oricum poporul rus e ok si fara masina de palat sau instalatii sanitare in casa, daca e votca si peste si lemne e suficient. 

      ce spuneam, iaca declaratia din presa rusa

      În cadrul întâlnirii, Vladimir Putin le-a prezentat colegilor săi de la BRICS un proiect de sistem de plăți internațional alternativ la dolar, care, potrivit Kremlinului, ar putea include o monedă unică, burse de mărfuri și cereale, precum și un mecanism de tranzacții cu active digitale. 

      Cu toate acestea, liderii BRICS nu au luat nicio decizie specifică cu privire la proiectul lui Putin. Declarația finală a summitului a inclus doar o declarație despre necesitatea de a "studia" inițiativa rusă, în timp ce la nivel neoficial, India, Brazilia și Emiratele Arabe Unite și-au anunțat refuzul de a transforma BRICS într-o alianță anti-occidentală. 

      În total, 22 din 38 de șefi de state străine invitați au venit la summitul de la Kazan. Președintele brazilian a refuzat să viziteze în ultimul moment, invocând o cădere în baie, iar liderii Turciei și Indiei - Recep Erdogan și Narendra Modi - au părăsit Rusia fără să aștepte sfârșitul evenimentului. 

      Turcia, India, Brazilia si Emiratele arabe, vor sa pastreze relatia cu Americanii si Europenii, canadienii, vestul.

      in fapt India, profita de situatie sa ia locul Chinei. 

      brics e un rateu din start.

      axa raului ruzzia-china-iran -coreea de nord aa nu a convins. putler e pe faras, xi la fel. de kim nu mai vorbesc , imi aduce aminte de ceausescu, ultimele zile, si in Romania nu era asa de rau ca-n coreea de nord cand l-au impuscat ai nostri. 

      daca reusesc sa mute o parte din comertul bilateral in afara dolarului, vor penaliza serios suprematia dolarului

    Rusii își dovedesc încă o data prostia crezând ca prin renunțarea la dolar vor deveni ei mai competitivi. Rusii nu sunt liberi nici măcar cât chinezii. Rusii nu vor sa fie liberi, ei vor sa fie conduși de tătuc cu biciul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb