SUPLIMENT TABAC Alternativele la ţigările tradiţionale - un nou măr al discordiei pe piaţa tutunului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 26 iunie 2018

Alternativele la ţigările tradiţionale - un nou măr al discordiei pe piaţa tutunului

Un proiect legislativ aflat în dezbatere urmăreşte interzicerea în spaţiile publice a ţigaretelor electronice şi a dispozitivelor pentru fumat care nu ard tutunul

La scurt timp după ce două din cele trei mari companii producătoare de ţigarete de la noi au lansat, pe piaţa noastră, dispozitive pentru fumat care încălzesc tutunul fără a-l arde, în Parlament a apărut o nouă iniţiativă legislativă, care interzice atât utilizarea în public a acestor noi alternatrive la fumatul tradiţional, cât şi folosirea ţigaretelor electronice în spaţiile publice.

Proiectul de lege vine în contextul în care lansarea IQOS, de către Philip Morris International (PMI) şi glo, care aparţine British American Tobacco (BAT), a provocat o serie de opinii contradictorii legate de cât de nocive sunt sau nu sunt aceste noi produse.

Noul text legislativ, care urmăreşte modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a fost iniţiat de senatorul USR Cristian Ghica.

Proiectul propune ca, prin "fumat", să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, fumatul reprezentând "inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dis­pozitive electronice de tip «ţigară elec­tronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului".

Iniţiatorul proiectului susţine că este necesară extinderea sensului legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, spaţiile închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, deoarece impactul pe care "ţigaretele electronice" îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante.

Cristian Ghica susţine: "Nu există niciun fel de cercetare fundamentată ştiinţific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din şi cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca, în acest moment, statul român să trateze diferenţiat ţigaretele clasice şi dispozitivele de fumat nou lansate pe piaţă. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci şi unul social şi la adresa sănătăţii publice. Cu toţii ştim că este mai bine să previi decât să tratezi".

Expunerea de motive a proiectului de lege subliniază că datele oficiale ale Eurostat şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în ţara noastră, o cincime din populaţie fumează zilnic, iar 30% dintre cei care au acest obieci au vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, fumatul fiind responsabil pentru 26% din decesele bărbaţilor şi pentru 9% din decesele femeilor din ţările în curs de dezvoltare.

Expunerea de motive mai menţionează: "În prezent, un total de circa 5 milioane de persoane fumează în ţara noastră, iar 4,4 milioane consumă tutun zilnic. Nu în ultimul rând, tutunul este una din principalele cauze ale bolilor pulmonare cronice. Aproximativ 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă peste 42.000 de români anual, din care 5000 în urma fumatului pasiv. Apariţia dispozitivelor de fumat de tip ţigară electronică, dar şi proliferarea recentă a diverselor dispozitive de inhalat aerosoli din tutun fără arderea amestecului lansează noi provocări legislative din perspectiva combaterii consumului de tutun".

Conform textului expunerii, există o serie de cercetări privind ţigările electronice care sugerează că aceste dispozitive pot fi la fel de nocive precum cele tradiţionale: "Cât priveşte noile produse de fumat ce funcţionează prin încălzirea tutunului, dat fiind elementul de inovaţie al acestor dispozitive, nu există studii concludente din punct de vedere ştiinţific privind efectele acestora asupra consumatorilor".

Proiectul legislativ aflat în dezbatere în Senat a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

BAT: "Cercetările din Marea Britanie şi din SUA recunosc potenţialul de risc redus al produselor de nouă generaţie"

Companiile care au lansat deja dis­pozitive de fumat care nu ard tutunul au reacţionat cu privire la noul proiect legislativ.

British American Tobacco ne-a transmis, recent: "La nivel global, British American Tobacco este prezentă pe 16 pieţe cu dis­pozitive de vapat sau dispozitive care încălzesc tutunul. Datorită ultimelor studii care confirmă potenţialul de risc redus al acestor produse, strategia noastră este să extindem acest segment şi către alte pieţe.

Pe lângă studiile pe care le des­făşurăm la unitatea de cercetare şi dezvoltare din Southampton, Marea Britanie, există o serie de studii independente desfăşurate la nivel internaţional care confirmă potenţialul de risc redus al acestor produse. Cercetările din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii recunosc potenţialul de risc redus al produselor de nouă generaţie: ţigări electronice şi dispozitive care încălzesc tutunul.

Cu toate acestea, British American Tobacco nu a susţinut niciodată că aceste produse de nouă generaţie sunt sănătoase, ci că, pe baza studiilor derulate până acum, există un potenţial de risc redus.

Obiectivul principal al BAT în dezvoltarea acestor produse este de a reduce riscurile asociate fumatului. Sus­ţinem în continuare că cea mai bună cale de a elimina riscurile este renunţarea la toate aceste produse.

Pe baza rezultatelor ştiinţifice de până acum, putem spune că produsele care încălzesc tutunul şi ţigările electronice au potenţialul de a fi semnificativ mai puţin riscante decât fumatul.

Niciun produs din tutun nu este 100% sigur. Principiul reducerii riscului înseamnă că, dacă un produs este mai puţin riscant decât fumatul, este o alternativă preferabilă fumatului.

Având în vedere argumentele ştiinţifice tot mai numeroase care atestă rolul produselor de nouă generaţie ca opţiune cu potenţial de risc redus pentru fumători, este nevoie de reglementări adecvate care să ofere acestor consumatori contextul necesar pentru o alegere informată.

Este, de asemenea, imperativ ca reglementările să impună respectarea unor standarde înalte de calitate a produselor şi interzicerea accesului minorilor la produse din tutun, oferind în acelaşi timp un cadru oportun pentru dezvoltarea inovaţiei.

Legile împotriva fumatului nu trebuie extinse la produsele de nouă generaţie, atât prin prisma caracteristicilor diferite, cât şi pentru ca fumătorii să înţeleagă că produsele de nouă generaţie, spre deosebire de ţigarete, au un potenţial de risc redus pentru consumatori".

PMI: "400 de specialişti lucrează în centrele de cercetare ca să dezvolte produse pentru fumat cu potenţial redus de risc"

Proiecţiile oficiale despre prevalenţa fumatului arată că, în pofida tuturor măsurilor de control ale consumului de tutun, vor fi aproximativ 1 miliard de fumători la nivel mondial, în viitorul apropiat, au subliniat, recent, reprezentanţii Philip Morris, care ne-au transmis: "Anul trecut, ne-am luat angajamentul să înlocuim cât se poate de repede ţigaretele convenţionale cu produse cu risc redus, despre care credem cu tărie că reprezintă o alternativă mai bună pentru fumătorii adulţi. Aceasta este viziunea noastră pentru un viitor fără fum. Până în prezent, Philip Morris International a investit mai mult de 4 miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare pentru a transforma această viziune în realitate. IQOS este rezultatul acestor cercetări şi este cel mai promiţător produs cu risc redus.

Fumătorii adulţi trebuie să ştie că există alternative mai puţin nocive la fumat, iar noi credem că este de datoria noastră să-i informăm în legătură cu aceste alternative".

Un număr de 400 de oameni de ştiinţă şi tehnicieni lucrează în centrele de cercetare şi dezvoltare PMI, pentru a dezvolta produse ce au potenţialul de a reduce riscurile asociate fumatului, prin eliminarea combustiei.

Primul dintre aceste produse cu potenţial de risc redus este IQOS, un dis­pozitiv electronic de încălzire a tutunului, lansat deja în peste 35 de pieţe, inclusiv în România. Reprezentanţii PMI susţin că, prin eliminarea procesului de combustie a tutunului, IQOS reduce semnificativ nivelurile subs­tanţelor dăunătoare şi potenţial dăunătoare (în medie cu 90%-95%), în comparaţie cu fumul de ţigară. Conform acestora, dezvoltarea acestui produs se bazează pe o abordare ştiinţifică riguroasă, care respectă standardele internaţionale de cercetare şi urmează recomandările ghidului Food and Drug Administration (USA) pentru produsele din tutun cu risc modificat.

Philip Morris International a anunţat, recent, rezultatele obţinute în urma unui nou studiu clinic referitor la IQOS. Studiul a măsurat răspunsul biologic la persoanele care trec la IQOS timp de şase luni, comparativ cu cele care continuă să fumeze. Anunţul PMI menţionează: "Studiul şi-a îndeplinit obiectivul primar, demonstrând că, după şase luni, opt indicatori ai răspunsului biologic (criteriile primare de risc clinic) s-au îmbunătăţit la persoanele care au adoptat IQOS.

ONG-urile se pronunţă vehement împotriva produselor de nouă generaţie din piaţa tutunului

Organizaţiile Non Guvernamentale (ONG) s-au exprimat cu vehemenţă pe marginea noilor produse din piaţa tutunului, nefiind de acord cu folosirea lor în spaţiile publice şi nici cu promovarea acestora.

ONG-urile consideră că accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor şi adolescenţilor la acţiuni de promovare şi publicitate în spaţii pe care le frecventează uzual, apariţia unor noi produse din tutun "care exploatează în mod înşelător viduri de reglementare", dar şi prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri şi alimente consumate frecvent de copii sunt modalităţi prin care este facilitată şi încurajată "testarea primelor produse din tutun, urmând consumul curent, odată cu instalarea dependenţei de nicotină".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb