Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat joi accelerarea construcţiei de fortificaţii în regiunea Sumî, unde trupele ruse desfăşoară o ofensivă susţinută, potrivit agenţiei France Presse, care afirmă cele ce urmează.
„Sunt sarcini evidente în curs de realizare, dar executarea lor trebuie accelerată considerabil”, a transmis Sîrski pe reţelele de socializare, după ce a inspectat personal lucrările de apărare din zonă. Potrivit Reuters, comandantul a precizat că fortificaţiile suplimentare şi măsurile defensive, inclusiv coridoare antidronă, trebuie finalizate într-un ritm mai alert.
„Principalele sarcini sunt consolidarea poziţiilor şi construirea unui sistem complex de bariere inginereşti şi fortificaţii”, a adăugat acesta.
Regiunea Sumî, a cărei capitală se află la doar 20 de kilometri de graniţa cu Rusia, este de luni bune scena unor avansuri teritoriale ale forţelor ruse. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent că nu exclude ocuparea oraşului Sumî, în condiţiile în care negocierile de pace între cele două părţi stagnează.
Zona a fost parţial ocupată în primele luni ale invaziei din 2022, dar a fost recucerită ulterior de forţele ucrainene. De la jumătatea lunii iunie, armata de la Kiev susţine că a reuşit să stabilizeze linia frontului şi să respingă înaintarea trupelor ruse spre oraşul Sumî.
„Înaintarea trupelor ruse în regiunea de frontieră Sumî a fost oprită, iar linia frontului a fost stabilizată”, a declarat Sîrski, care a menţionat că Rusia a concentrat aproximativ 50.000 de soldaţi în direcţia acestei regiuni. El a adăugat că „în anumite zone, unităţile ucrainene aplică cu succes tactici de apărare activă şi eliberează teritoriu”, fără a oferi detalii suplimentare.
Regiunea a fost, în trecut, punct de plecare pentru o ofensivă ucraineană surpriză în regiunea rusă Kursk, lansată în august 2024. Kievul a pierdut între timp aproape toate poziţiile câştigate atunci în jurul oraşului Sudja, însă a iniţiat o nouă incursiune de amploare mai mică, în apropiere de localitatea Gluşkov.
Autorităţile ucrainene au sperat ca aceste operaţiuni să forţeze Moscova să redistribuie trupe din Doneţk, unde Kievul se confruntă cu dificultăţi majore, şi astfel să-şi îmbunătăţească poziţia la eventualele negocieri, conform sursei citate.
În aprilie, Rusia a anunţat că a respins forţele ucrainene din regiunea Kursk. Ulterior, Vladimir Putin a cerut armatei să creeze o „zonă tampon” în regiunea Sumî, potrivit Reuters.
În ciuda presiunii ruse, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat recent recucerirea satului Andriivka, considerată o victorie simbolică. În prezent, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi revendică anexarea a patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pe lângă Crimeea, ocupată ilegal în 2014.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:15)
virusul otravit ucigas drogat probabil ca va planta acolo vreo 10 milioane de mine, oricum ca sa demineze mai tarziu ii este usor, trimite pe campurile minate populatia civila sa le explodeze, e cam tot una cu aia cand foloseste populatia civila ca scut viu ascunzand sisteme militare in zone civile, gradinite, terenuri de sport, asa a mai facut deja de ex. in Sumy unde a iesit la iveala la vremea ei
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:46)
Aha, si n-ar trebui sa se apere, nu?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 15:55)
hi hi hi :-) ce slab -:), iti repet textul ho ho ho :-):
"... oricum ca sa demineze mai tarziu ii este usor ca trimite pe campurile minate populatia civila sa le explodeze, e cam tot una cu aia cand foloseste populatia civila ca scut viu ascunzand sisteme militare in zone civile, gradinite, terenuri de sport, asa a mai facut deja de ex. in Sumy unde a iesit la iveala la vremea ei..."
ia citeste ce a scris omul mai sus:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 16:52)
Te-ai vândut pe 30 ruble
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 17:33)
Pe 2, el crede ce zice propaganda rusa, ca rubla e puternica :)))
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:12)
nu va mai sacrificati poporul pe care l ati vandut si tradat, nu l mai folositi ca scut uman in actiunile voastre "vitejesti"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 16:07)
Trump's pick for top US general in Europe says 'Ukraine can win' war with Russia:
"I think Ukraine can win," Air Force Lieutenant General Alexus Grynkewich said in testimony at his June 24 Senate confirmation hearing. "I think any time your own homeland is threatened, you fight with a tenacity that's difficult for us to conceive of."
Mujicilor, ati incurcat-o...pana si trumpistii va spun ca sunteti pe copca:-)..."pana la ultimul mujic, uraaa!!!!":-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 20:44)
Vrei sa spui the neocons. MAGA nu-l sustine pe Trump in aventurile astea.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:11)
gunoiul tau propagandist in engleza tot zero gunoi este, limba nu conteaza, asta ti o zicem noi pe romaneste
ho ho ho
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 17:34)
Deci cine nu vrea pace?!
Mai sunt idioti care nu văd ca Rusia vrea să continue războiul?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 20:45)
Ambele tabere vor sa-l continue
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:14)
Zele e mai rau ca Hitler care a atacat pe altii, dar el si a vandut propria tara si poporul, are mainile patate cu sangele lor