Uniunea Europeană intenţionează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregăteşte să reacţioneze dacă discuţiile comerciale cu Washingtonul vor eşua, informează un articol publicat în cotidianul Financial Times.
Comisia Europeană, care supervizează politica comercială a UE, va include avioanele civile pe o listă compusă din importuri americane cu o valoare anuală de 100 de miliarde de euro, care vor fi vizate de represaliile Bruxelles-ului, au declarat pentru FT mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Însă, măsurile Bruxelles-ului, care vor trebui aprobate de majoritatea statelor membre, ar intra în vigoare numai dacă UE nu va face suficiente progrese în discuţiile cu Washingtonul pentru a reduce tarifele americane la produsele europene, adaugă FT.
Comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, a spus marţi că blocul comunitar nu este presat să accepte un acord incorect cu SUA.
Uniunea Europeană este vizată deja de tarife de 25% impuse de SUA la importurile de oţel, aluminiu şi autoturisme. De asemenea, este supusă la tarife de 10% la aproape toate celelalte bunuri, inclusiv avioane, care ar putea creşte la 20%, după ce, la data de 8 iulie, va expira răgazul de 90 de zile anunţat de preşedintele SUA, Donald Trump.
Transportatorii aerieni europeni au comandat sute de avioane Boeing, mizând pe creşterea pieţei transporturilor aeriene, însă posibilele tarife ar duce la o creştere semnificativă a acelor avioane, care sunt plătite la momentul intrării în posesie, conform sursei citate.
Surse din industria aeronautică au spus că UE vrea să asigure un mediu concurenţial egal între Boeing şi rivalul european Airbus prin represalii la tarifele Washingtonului. Dar, spre deosebire de precedentul război al tarifelor, prin care a trecut industria aviaţiei în 2020 şi 2021, de data aceasta companiile aerospaţiale din Europa şi SUA şi-au unit vocile pentru a cere eliminarea tuturor tarifelor.
1. Boeing 737 MAX
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 07.05.2025, 18:46)
pună-le !
oricum sunt unsafe,,, le cad ușile în zbor și turbinele din motoare se gripează.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 20:28)
Exact! Si directorii care si-au dat bonusuri si salarii mari cand firma se ducea in gard. Mai mult, whistle blowerii din Boeing, unii dintre ei au pierit in conditii mai mult decat suspecte, inainte sau dupa ce au depus marturii. Este o mafie in toata puterea cuvantului.