Uniunea Europeană se apropie de China ca să reziste împreună agresiunii comerciale a Administraţiei Trump

M.P.
Internaţional / 8 mai

Caricatura "A Statue for Our Harbor", aparută in 1881 în publicaţia americană "The Wasp" este în mod explicit o satiră rasistă îndreptată împotriva imigranţilor chinezi, care erau intens demonizaţi în California în acea perioadă.Titlul "A Statue for Our Harbor" ("O statuie pentru portul nostru") este o expresie cu tentă ironică, sugerând că, în locul unei statui a libertăţii (ca în portul New York), portul San Francisco ar "merita" o statuie care reflectă realitatea imigraţiei percepute negativ - în acest caz, a imigranţilor chinezi.

Caricatura "A Statue for Our Harbor", aparută in 1881 în publicaţia americană "The Wasp" este în mod explicit o satiră rasistă îndreptată împotriva imigranţilor chinezi, care erau intens demonizaţi în California în acea perioadă.Titlul "A Statue for Our Harbor" ("O statuie pentru portul nostru") este o expresie cu tentă ironică, sugerând că, în locul unei statui a libertăţii (ca în portul New York), portul San Francisco ar "merita" o statuie care reflectă realitatea imigraţiei percepute negativ - în acest caz, a imigranţilor chinezi.

China şi Parlamentul European au decis să elimine simultan toate restricţiile privind interacţiunile reciproce, conform cu ceea ce a anunţat cu trei ore în urmă Tencent News, una dintre cele mai mari platforme multimedia private chinezeşti. Ştirea reprezintă o schimbare radicală a raporturilor dintre Uniunea Europeana si China, care au înţeles să coopereze, ca reacţie la agresivitatea Administratiei Trump.

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că: "În actualul context, ambele părţi consideră esenţială consolidarea dialogului şi cooperării. Această decizie comună va oferi un nou impuls dezvoltării stabile şi sănătoase a relaţiilor China-UE", relateză sursa citată, de la care reluăm ceea ce urmează.

Context geopolitic: China şi UE caută apropiere pe fondul tensiunilor cu SUA

Declaraţia purtătorului de cuvânt al MAE chinez, Lin Jian, subliniază necesitatea consolidării dialogului şi cooperării între China şi UE, în contextul unor circumstanţe internaţionale speciale. Atât China, cât şi Europa sunt afectate de un "război comercial" declanşat de administraţia Trump.

China şi tarifele SUA

Administraţia Trump a impus tarife de până la 145% asupra bunurilor chinezeşti, o măsură percepută la Beijing ca un embargou comercial. China consideră că scopul real al SUA nu este echilibrarea balanţei comerciale, ci limitarea ascensiunii Chinei. În replică, autorităţile chineze au promis un contraatac total şi şi-au intensificat eforturile de a construi relaţii cu alte economii, acordând prioritate UE.

UE şi pierderea încrederii în SUA

De partea cealaltă, UE şi-a pierdut încrederea în SUA, mai ales după:

-Distrugerea conductei Nord Stream, pentru care există suspiciuni că SUA ar fi implicată.

-Trump a retras sprijinul pentru Ucraina şi a ameninţat cu ieşirea din NATO.

-A impus tarife de 25% pe produse din oţel şi aluminiu din UE, şi a ameninţat cu alte sancţiuni comerciale.

Europa consideră tot mai clar că SUA sub Trump nu mai este un aliat de încredere, ceea ce o determină să caute parteneriate strategice alternative - începând cu China.

Relaţiile China-UE: de la sancţiuni la apropiere

În 2021, UE a impus sancţiuni Chinei din cauza situaţiei din Xinjiang, iar China a reacţionat cu sancţiuni proprii.

Relaţiile au fost tensionate până în 2025, când au început să se detensioneze rapid odată cu revenirea lui Trump în funcţie.

Vizite diplomatice recente în China (martie-aprilie 2025):

-Preşedintele Senatului italian, ministrul portughez de externe, cel francez şi comisarul european Sefcovic au vizitat China.

-La mijlocul lui aprilie, premierul spaniol Pedro Sanchez a făcut o nouă vizită oficială, semnând acorduri de cooperare.

Aniversarea relaţiilor diplomatice şi perspective viitoare

În iulie 2025, China şi UE sărbătoresc 50 de ani de relaţii diplomatice.

Sunt aşteptaţi în China: preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Declaraţiile recente şi apropierea diplomatică sugerează că relaţiile China-UE au trecut de perioada de îngheţ şi intră într-o nouă etapă de cooperare strategică. În noul context internaţional, ambele părţi par pregătite să devină parteneri solizi pe termen lung.

China este singura variantă de apropiere pentru Uniunea Europeană în faţa politicii comerciale conflictuale declanşate de Administratia Trump, o variantă la care a fost invitată de China, în mod explicit, iar ceea ce se întâmplă acum este o urmare a acelei invitaţii.

Acest eveniment prefigurează mutaţii majore pe scena econimiei globale, având consecinţe în modificarea ierarhiilor mondiale, iar una dintre urmările care încep să se vadă la orizont este că Statele Unite încep să fie izolate şi să conteze mai puţin pe scena lumii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Din surse neoficiale si neconfirmate, dar foarte plauzibile, se aude ca

    Ursulica si restul gastii de (in)capabili vor gasi solutia sa pedepseasca Rusia si mai tare cu ocazia asta,  

    vor cumpara hidrocarburi din China (care le ia din Rusia), e sfarsitul lui Putin, 

    inca o miscare de mare inteligenta, cum santem invatati

    1. Da... De la agresiunea Rusiei la agresiunea Americii.. Nimic mai penibil..!

    ...

    Xi Jinping, e la Moskowa cu marele lui prieten Putin,

    si gasca Ursula/Macron vrea mare prietenie cu China ?? 

    ce politica subtila si castigatoare, 

    numai sa faca de ciuda lui Trump,

    Bruxelles-ul e la nivel de gradinita grupa mijlocie.  

    1. ...

    Implicarea tot mai intensa a Europei in razboiul din Ucraina, razboi care in curand va fi al Frantei si Germaniei cu Rusia, folosind cetateni ucraineni si pe teritoriul Ucrainei, va face ca acest vis european sa fie o fata morgana. China nu se va pozitiona intre SUA si Europa niciodata. Politica Chinei este una inteleapta si realista. China isi cunoaste interesele. Rusia primeaza in fata oricui, cu Rusia isi va coordona toate actiunile si Rusia va ramane aliatul "de otel" al Chinei.

    1. Corect !

      Nu-i adevarat! Rusia este dusmanul traditional al Chinei.

      Bravo ! frate

      ai rezumat scurt si concis. 

    e unica sansa atat pentru UE cat si pentru China.

    ma bucur ca apelul a fost ascultat.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. avertisment:

      daca razboaiele cu arme de metal vor disparea pentru UE (in urma apropierii Chinei de UE si viceversa) , razboiul se muta pe un plan imaterial si complet inefabil: razboiul spiritual.  

      Sfat si concluzie: investiti in taria spiritului vostru. Credeti in identitatea voastra si in drepturile voastre de cetateni. Asumati-va libertatea ca indivizi autentici ca sa nu va asume ea pe voi ca furnici in Marel Cuib UE.  

      Intalnirea China -UE in viitor a dus la presarea si tentative de eliminare a tot ce inseamna : individualitate, crestinism si valori traditionale, natiune si nationalitate, traditie.  

      Doar spiritele tari rezista.  

      Dar nu vom mai avea razboi cu arme de metal.  

      Acum spiritul e orizontul de lupta. Purtati-va cu gratie si dragoste fata de propriul spirit si propria identitate.  

      Tocmai am urcat la un nivel superior ca mediu de confruntare (care mediu e preferat de mine - dintotdeauna nu am fost de acord cu violenta - e tipica lumii animale, nu Omului care e vas de lut pentru spirit).  

      Sclipire si lumina va doresc in minte si suflet. Veti avea nevoie in fata structurilor represive la adresa individului versus aparatul represiv sistemic, cu mijloace tehnice (AI) nemaivazute. Dumnezeu sa fie cu fiecare dintre voi!  

      Ban.Cher.Vali  

      Mulțumim pentru povețe, a fost ales și Papa ... ne-am scos !

    In loc sa ne aliam cu tara care se preface ca este tiranica ca sa obtina libertate sa ne aliam cu tara care se preface ca este pentru libertate ca sa obtina control tiranic. Un test de intelligenta pe care "reprezentantii" nostri europeni l-au picat cu brio

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0667
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0509
Gram de aur (XAU)Gram de aur473.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb