Un val de căldură calificat drept „extrem de periculos” a cuprins o bună parte a Statelor Unite, expunând aproximativ 160 de milioane de locuitori unor temperaturi sufocante care se apropie de 40 de grade Celsius. Potrivit Agenţiei France-Presse (AFP), oraşe mari precum New York, Washington, Baltimore şi Philadelphia au resimţit intens canicula, aflată la primul episod major din acest an pe teritoriul american.
• Avertisment dur al autorităţilor din New York
„Această căldură nu este doar inconfortabilă. Este brutală şi periculoasă, dacă nu luaţi măsuri adecvate”, a avertizat primarul New York-ului, Eric Adams. El a reamintit că, anual, peste 500 de persoane mor din cauza căldurii în metropola care adăposteşte peste 8 milioane de locuitori. Autorităţile din marile oraşe au cerut populaţiei - în special vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile - să se hidrateze constant, să evite expunerea la soare şi să se adăpostească în spaţii climatizate, precum bibliotecile publice sau centrele de răcire deschise de primării.
• Val de căldură „istoric”, avertizează meteorologii
Serviciul Naţional de Meteorologie al SUA (NWS) a emis avertizări clare: intensitatea şi durata acestui val de căldură îl fac extrem de periculos pentru oricine nu are acces la umbră sau surse de răcorire. Temperaturile resimţite vor continua să rămână la cote ridicate şi în zilele următoare, avertizează meteorologii.
• Simptom al crizei climatice globale
Specialiştii subliniază că frecvenţa şi severitatea valurilor de căldură sunt direct legate de încălzirea globală, alimentată de emisiile de gaze cu efect de seră. „Aceste episoade de caniculă sunt tot mai frecvente, mai persistente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice”, avertizează cercetătorii.
Anul 2024 a fost deja consemnat drept cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice în Statele Unite (cu excepţia statelor Alaska şi Hawaii) şi la nivel global. Conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), 2024 a fost primul an în care temperatura globală medie a depăşit limita de +1,5°C faţă de era preindustrială - prag stabilit de Acordul de la Paris ca linie roşie pentru menţinerea unui climat stabil şi locuibil.
• O vară de foc se profilează
Cu prognoze care indică temperaturi caniculare prelungite şi valuri de căldură succesive, autorităţile americane se pregătesc pentru o vară cu potenţial catastrofal, atât în ceea ce priveşte sănătatea publică, cât şi riscurile de incendii şi penurie de apă în anumite regiuni.
Pe fundalul unui climat în transformare accelerată, apelurile la măsuri climatice urgente se intensifică, iar valul de căldură din SUA vine ca un nou semnal de alarmă privind vulnerabilitatea marilor aglomerări urbane în faţa extremelor meteorologice.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.06.2025, 13:51)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 14:28)
Avem CO2 in atmosfera aproape dublu decat aveam inainte de revolutia industriala, stratul de ozon e subtiat.
Acum 30 de ani si inainte stateam la plaja fara creme de protectie si era ok. Azi faci cancer de piele daca stai mult la soare.
Tornade chiar si la noi in tara, seceta extrema, ierni calde fara zapada, vara caniculara, inca noi avem noroc de o clima inca temperata, dar e clar ca se schimba si la noi, incepem sa cultivam fara probleme soiuri de pomi ce mergeau doar inveliti iarna, smochin, maslin, rodiu etc.
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.06.2025, 15:07)
...
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.06.2025, 16:04)
...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2025, 22:45)
Este vorba de niste schimbari climatice ciclice cosmice ale planetei se repeta de miliarde de ani nimic nou ia cartea si citeste se invata si la scoala