VIDEOCONFERINŢA BURSA - "ELECTRICITATE PE PIAŢA LIBERĂ. FACTURA: CREŞTE SAU SCADE?" / ION LUNGU, PREŞEDINTELE AFEER: "Consumatorii să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2021

Ion Lungu

Ion Lungu

Procesul de liberalizare a pieţei de electricitate este o revenire la situaţia de acum doi ani, când au fost făcuţi primii paşi în acest sens, cu unele deosebiri, potrivit lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Conform domniei sale, liberalizarea pieţei de energie electrică este un proces în favoarea consumatorului, "toate reglementărule din domeniu punând în centru grija faţă de consumator": "O piaţă liberalizată presupune o concurenţă foarte mare şi, în continuare, vor fi făcute toate eforturile pentru ca portofoliul de oferte şi furnizori să fie menţinut sau crescut".

Schimbarea furnizorului de electricitate nu înseamnă în niciun fel întreruperea serviciului de alimentare electrică, a dat asigurări Ion Lungu, precizând: "Con­tinuitatea alimentării cu energie electrică este un lucru cunoscut, iar acest lucru este valabil inclusiv dacă schimbăm furnizorul".

Printre altele, preşedintele AFEER a menţionat că există posibilitatea de a schimba furnizorul în orice moment: "Nu există un termen limită, acest lucru este valabil oricând, cu un preaviz de 21 de zile, iar schimbarea furnizorului este obliatoriu să se realiz în 24 de ore".

Potrivit domnului Lungu, ofertele sunt uneori mai complicate pentru că şi consumatorii sunt diferiţi, au nevoi, aşteptări, mod de consum diferite şi, în consecinţă, în piaţă există oferte, servicii asociate, modalităţi de plată diferite: "În piaţă sunt tot felul de oferte care se potrivesc pentru diverşi consumatori. Este foarte bine să avem în piaţă oferte care să satisfacă clienţii. Se vorbeşte foarte des de uşurinţa de a fi furnizor, însă nu este deloc uşor. În 2017, singurii care au fost impactaţi puternic negativ au fost furnizorii, şapte dintre ei intrând în insolvenţă ca urmare a evoluţiei preţurilor din piaţa de energie".

În ceea ce priveşte comunicarea şi informarea consumatorilor, Ion Lungu a precizat că au fost transmise informări către consumatori odată cu facturile, dar 2020 a fost un an deosebit faţă de ceilalţi: "Au fost alegeri, care au captat foarte mult atenţia oamenilor. Au existat şi o serie de presiuni pe piaţa de energie, pentru că anul trecut a intrat în funcţiune regulamentul UE 943/2019, iar de la 1 ianuarie anul acesta - Directiva europeană 944/2019, care trebuie preluată şi la noi, acestea aducând schimbări abrupte în piaţă, fără a avea foarte multe informaţii despre ceea ce urmează să se întâmple. Trebuie să fim atenţi astfel încât toate acestea să fie transpuse în preţurile de ofertă în mod corect".

Ion Lungu a explicat şi evoluţia preţurilor din sector în funcţie de costul emisiilor, precizând: "La începutul pandemiei a fost o scădere a preţurilor pe piaţă şi lumea se aştepta să se menţină această scădere, ceea ce nu s-a întâmplat. Preţul a urcat către sfârşitul anului, mai ales la centralele pe cărbune. Preţul energiei pe centralele de cărbune a crescut foarte mult, iar acest lucru stabileşte preţul pieţei, având impact mare şi în balanţa de energie. România a devenit o ţară net importatoare, dintr-o ţară exportatoare, ceea ce influenţează foarte mult şi trebuie să ne dea de gândit pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Suntem o ţară conexată la ceea ce se întâmplă în regiune şi preţurile de la noi sunt corelate cu cele din Europa şi din zonă".

Ion Lungu a menţionat că AFEER este decisă să se implice cât se poate de mult în informarea consumatorilor, astfel încât aceştia să îşi aleagă furnizorul în deplină cunoştinţă de cauză şi să nu se uite doar la preţ, pentru că unele preţuri sunt atât de mici încât este greu să le consideri o ofertă bună pe termen lung.

Printre altele, domnia sa a mai spus că, în acest domeniu, există cele mai drastice controale efectuate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliul Concurenţei, pentru a fi împiedicat accesul discrimatoriu al furnizorilor la piaţă. Totodată, furnizorii decid de comun acord cu consumatorii condiţiile de ieşire din contract, iar consumatorii trebuie să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare a electricităţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acest individ bate câmpii. Statul este cel care trebuie să se asigure că nu există clauze abuzive in raport cu consumatorii și că nu ia corporația pielea de pe ei la prima factura.

    1. citat: "Totodată, furnizorii decid de comun acord cu consumatorii condiţiile de ieşire din contract, iar consumatorii trebuie să fie atenţi la clauzele personalizate din contractele de furnizare a electricităţii".

      de comun acord cu consumatorii, pe bune? cum faci asta daca esti consumator? si exista clauze personalizate, adica daca avem acelasi furnixzor, vecinul meu poate sa aibe alte clauze fata de mine ?  

      chiar ca astia bat campii... 

      Bat câmpii cu grație cu toții ...

      Sa spunem că nu-ți convine o clauză la ENEL, ce faci, suni la ei să-ți schimbe clauza??? Ăia nu-ți răspund la telefon nici măcar sa-i intrebi lucruri simple fin factura. 

      Aproape toți cei intervievați de Bursa sunt nebuni, nene...rupți de realitate.

      ENEL nu răspunde nici măcar la cererile de contractare online in alea 5 zile prevăzute de ANRE. 

    asa este mai draga

    toti consumatorii au inalte studii de drept civil asa incat cunaostintele lor sunt neleimitate in domeniu!

    hai ca esti penibil! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb